Konačna presuda:Doživotna robija za Ratka Mladića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Konačna presuda: Doživotna robija za Ratka Mladića

Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbe Ratka Mladića, ali i Tužilaštva te u potpunosti potvrdilo prvostepenu presudu iz 2017. godine

Doživotna robija za Ratka Mladića

 

Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbe Ratka Mladića, potvrdilo prvostepenu presudu i osudilo ga na doživotnu kaznu zatvora. I dok je tokom prvostepene presude Mladić u haškoj sudnici uzvikivao "to je čista laž", danas se rasplakao.

Mladić će ostati u pritvoru dok se ne odredi zemlja u kojoj će služiti kaznu.

Sudije koje su donijele drugostepenu presudu Mladiću su: predsjedavajuća apelacionog Vijeća je Prisca Matimba Nyambe iz Zambije, novoimenovani sudija Mustapha El Baaj iz Maroka, te Aminatta N'Gum iz Gamije, Elizabeth Ibanda-Nahamya iz Ugande i Seymout Panton s Jamajke.

sutkinja (1)

 

Mladić je, podsjetimo, 22. novembra 2017. proglašen krivim za 10 od 11 tačaka optužnice: osuđen je zbog genocida u Srebrenici, progon, istrebljivanje, ubistvo – zločin protiv čovječnosti, ubistvo – kršenje zakona i običaja ratovanja, deportaciju, prisilno premještanje, terorisanje građana Sarajeva, napad na civile i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prethodno, Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbe odbrane koje se tiču Mladićevih prava na pošteno suđenje.

"Žalbeno vijeće konstatira, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, da Mladić nije pokazao da Raspravno vijeće nije pogriješilo kada se oslonilo na utvrđene činjenice“, navela je sutkinja Nyambe u obrazloženju presude.

Odbijene su i žalbe koje su se odnosile na UZP, te je potvrđeno Mladićevo učešće u sveukupnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

Sutkinja Nyambe, uz njeno izdvojeno mišljenje, istakla je da je Mladić od 12. maja 1992. godine znatno doprinio sveouhvatnom UZP-u.

Odbijene su i žalbe odbrane u vezi sa UZP-om u Sarajevu, te je potvrđeno Mladićevo učešće i u ovoj optužbi. 

Sutkinja Nyambe je imala izdvojeno mišljenje u svim tačkama. 

Žalbeno vijeće, također, odbilo je i žalbu tužilaštva: nisu uvjereni da je postojao plan da se počini genocide 1992. u šest opština i to Prijedor, Ključ, Sanski Most, Kotor Varoš, Vlasenica i Foča. Mladić je ove tačke optužnice oslobođen, baš kao i u prvostepenoj presudi.

Sutkinja Nyambe je kazala da je Tužilaštvo tvrdilo da je pogriješeno kada je zaključeno da zajednica bosanskih muslimana ne čine znatan dio grupe, govoreći o genocidu za 1992. godinu. Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje dvoje sudije, konstatuje da Tužilaštvo nije pogriješilo u svojoj tvrdnji.

Mladić je optužen u julu 1995. i to za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Od te godine optužnica je mijenjana četiri puta, a zadnji put je Haško tužilaštvo izmijenilo u decembru 2011. 

U bjekstvu je bio 16 godina, a uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. godine. Suđenje Ratku Mladiću je počelo 2012.

(zurnal.info)