Razgovor:DRAGAN ČAVIĆ OTVORENO O KRIMINALU U RS: Dodik je na čelu Laktaškog klana koji je opustošio Republiku Srpsku
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Interview

DRAGAN ČAVIĆ OTVORENO O KRIMINALU U RS: Dodik je na čelu Laktaškog klana koji je opustošio Republiku Srpsku

Elez je bio na čelu klana pod nazivom “Elezov klan” i svi su pohapšeni. Dodik je takođe na čelu klana, kojeg nazivaju “Laktaški klan”

DRAGAN ČAVIĆ OTVORENO O KRIMINALU U RS: Dodik je na čelu Laktaškog klana koji je opustošio Republiku Srpsku
DRAGAN ČAVIĆ: Pitanje je da li Dodik ima snage i uticaja na pravosuđe i policiju da nam svima smjesti procese i da nas pozatvara

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će protiv nekadašnjeg predsjednika RS Dragana Čavića podnijeti krivičnu prijavu zato što je potpisao rješenje o pomilovanju Darka Eleza, vođe kriminalnog klana iz Istočnog Sarajeva.

“Vidjela baba kako se konji potkivaju pa počela potkivati žabu. Dodik hoće da u RS kreira aferu tipa Živko Budimir u Federaciji BiH, a za to nema nikakvog zakonskog ni faktičkog uporišta”, kazao je Čavić u intervju za Žurnal.

Kako komentarišete ovakve Dodikove optužbe i najavu krivične prijave?

On kaže da sam dao pomilovanje Elezu, pa ispada da sam u najmanju ruku samostalno i svojom voljom oslobodio ovog kriminalca cijele zatvorske kazne, a radi se o skraćenju kazne zatvora sa pet i po godina na četiri i po godine. I to na osnovu prijedloga Ministarstva pravosuđa.

Međutim, najbitnije je da Elez danas nije na slobodi. Čak i da sam ja tada pogriješio u odluci, koja je sigurno zakonita, Elez je u zatvoru i osuđen je na dugogodišnju kaznu. Valjda bi Dodika više trebali interesovati kriminalci iz njegovog okruženja koji su još na slobodi, a ne oni koji su u zatvoru.

Elez je bio na čelu klana pod nazivom “Elezov klan” i svi su pohapšeni. Dodik je takođe na čelu klana, kojeg nazivaju “Laktaški klan”, a oni nekažnjeno arče javna sredstva godinama i nikom ne polažu račune, jer ih štiti šef.

Kako je uopšte došlo do pomilovanja Eleza?

To se desilo prije skoro punih 9 godina, a moja odluka je uslijedila nakon obaveznog prethodnog postupka Ministarstva pravde koje mi je uputilo prijedlog da mu se kazna zatvora umanji za jednu godinu. Ministarstvu pravde zahtjev je uputio sud iz Istočnog Sarajeva, a taj sud je pismeno ovlastio Ministarstvo da donese odluku.

Šta su po Vašem mišljenju razlozi za ovakvu Dodikovu najavu? Da li je to, možda, Vaša izjava da je imao bliske veze sa vlasnikom UKIO grupe Vladimirom Romanovim, koja je odgovorna za pustošenje Birača i Balkan Investment Banke?

Sigurno je to glavni razlog, jer je Dodik godinama u odličnim odnosima sa Vladimirom Romanovim, vlasnikom UKIO grupe koja je opet bila vlasnica Fabrike glinice Birač i Balkan Investment Banke. Valjda ste primjetili da niko iz Dodikovih skuta ne spominje Romanova u vezi pljačke u Birču i Balkan banci, a on je ključni igrač cijele ove horor priče. I čim sam ga ja spomenuo, dobio sam uobičajene kvalifikacije od Dodika tipa - pokrovitelj kriminalaca, izdajnik, plaćenik…

Dodik će morati jednog dana javno reći koliko je para njegov klub IGOKEA dobio od Birča i Balkan banke u vrijeme dok su ove litvanske firme pljačkale Republiku Srpsku, što su javno izjavili i Dodikova premijerka  i ministar unutrašnjih poslova, u stvari svi osim njega.

Treba da objasni kako je to kreditni zahtjev njegovog sina za tri miliona KM preko Balkan banke i Investiciono razvojne banke (IRB) riješen za dva dana iako je to bila tek osnovana firma, da li je on uticao da njegov kompanjon Milenko Čičić vlasnik “Kaldera kompanije” iz Laktaša proda sedam miliona obveznica Balkan banci, a nakon toga te iste obveznice od Balkan banke otkupi IRB sa rokom dospijeća od 20 godina.

Trebao bi odgovoriti i kakva je njegova uloga u kreditima dodjeljenim litvancima iz IRB-a na njihove firme u sastavu Fabrike glinice koji se ne vraćaju?

Budući da nije dao odgovare na ova moja pitanja, preostalo mu je samo da trabunja radi skretanja teme sa kolosjeka lopovluka na kolosjek patriotizma, gdje se on samoproglasio srpskim najpatriotom.

Dodik Vas je optužio i da ste “miljenik muslimana i junak Sarajeva”. Kako komentarisete te optužbe? Na drugoj strani, Vi ste njega optužili za stvaranje “Laktaškog klana”.

Uvijek ista matrica. On me tako okarakteriše, a njegovi trabantski mediji u RS prenesu samo ono što je on rekao, a meni ne daju šansu da odgovorim. Moju izjavu prenesu mediji iz Federacije, kao i njegove optužbe, a nakon toga Dodik kao papagaj ponavlja jedno te isto.

Međutim, ima u i RS medija koji su slobodni pa prenesu ono što kažem i ja, čime se razotkriva lažni mit o Dodiku kao o samoproglašenom srpskom patrioti i poštenjačini. To ga najviše boli, jer se kod Srba počinje kreirati prava slika o njegovom karakteru, ali i mutnim radnjama koje vrše njegovi štićenici.

On jeste na čelu “Laktaškog klana” koji egzistira od 2006. godine, a oni su opustošili Republiku Srpsku i stekli enormna bogatstva na privilegijama koje su dobijali od Dodika i njegovih partijskih kolega.

Banjalučanin Milan Vukelić ubijen je od podmetnutog eksploziva pod automobil i to pred zgradom MUP-a RS, u kojoj je u to vrijeme stolovao Stanislav Čađo. Samo tri dana prije nego što se to desilo, pred tridesetak ljudi, Vukelić je javno rekao da će ga ubiti banjalučka građevinska mafija po nalogu Milorada Dodika, Dragoljuba Davidovića i Čede Savića.

Od ubistva su prošle silne godine, a Dodikova policija do danas nije ni prstom mrdnula da se utvrdi ko je ubica i ko je nalogodavac. Kako ga ne interesuje ko je ubio Vukelića kada već govori o navodnim grandioznim uspjesima njegovog MUP-a na otkrivanju ubica i njihovih nalogodavaca? Valjda bi on trebao imati najveći interes da spere ljagu sa svog imena, koju mu je nabacio pokojni Vukelić pred tridesetak svjedoka?

Kako ga ne interesuje šta je sa tužbama protiv njegovih prijatelja koji su preko 400 dunuma atraktivnog i skupog građevinskog zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci zamjenili za bezvrijedno seosko zemljište oko Banjaluke i Laktaša, i koji su izdali mjenicu bez pokrića od 1,5 miliona KM za koliko su oštetili budžet RS?

Valjda bi on trebao imati najveći interes da spere ljagu sa svog imena koju mu je nabacio klub njegovih pajdaša na čelu sa Budom Stankovićem, Pericom Repajićem i Acom Deurićem, koji su se masno okoristili malverzacijama sa banjalučkim državnim zemljištem? Protiv njih je privatnu tužbu podnio čak i čovjek od povjerenja u SNSD-u, Tihomir Gligorić.

Sve to za njega nisu teme o kojima se treba pričati u javnosti i ko god da ih otvori biće pod udarom režimske medijske, političke, policijske i sudske harange.

Ja sam već dugo jedan od prvih na Dodikovoj listi prioriteta, ali spisak se iz dana u dan sve više širi - SDS, PDP, NDP, SRS, NSP, nevladine organizacije, novinari, medijske kuće, pojedinci, svi su na udaru. I svima se prišiva ista etiketa kao i meni. To me ne raduje, ali istovremeno je ova situacija proširila broj onih koji glasno traže da se u potpunosti demaskira “Laktaški klan”. Nema više toga ko će povjerovati da su svi osim njih lopovi, kriminalci, strani plaćenici, domaći izdajnici, sarajevski slugani.

Pitanje je da li Dodik ima snage i uticaja na pravosuđe i policiju da nam svima smjesti procese i da nas pozatvara, što mu je neskrivena želja? To ćemo tek vidjeti.

(zurnal.info)