Za dva dana ističe rok za konstituisanje Doma naroda FBiH:Država na čekanju, odgovorni na službenom putu

Istražujemo

Za dva dana ističe rok za konstituisanje Doma naroda FBiH: Država na čekanju, odgovorni na službenom putu

CIK po nalogu HDZ-a odgađa donošenje odluke o načinu izbora delegata u Dom naroda FBIH. Unatoč isticanju zakonskog roka, Irena Hadžiabdić i Stjepan Mikić odlaze na službeni put u Ukrajinu i Češku

Država na čekanju, odgovorni na službenom putu

 U četvrtak, 6.12. ističe zakonski rok za izbor delegata u Dom naroda FBiH. Istovremeno, Centralna izborna komisija BiH nema nikakav akt na osnovu kojeg bi kantonalne skupštine izabrale delegate za novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH.

„Izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije se vrši odmah po sazivanju kantonalne skupštine nakon izbora za kantonalne skupštine, a najkasnije mjesec dana nakon ovjere izbora u skladu sa članom 5.32 ovog Zakona“, navedeno je u članu 10.13  Izbornog zakona BiH.

Odluku o ovjeri izbornih rezultata Centralna izborna komisija je donijela 6. novembra, što znači da će u četvrtak isteći i formalni zakonski rok za izbor delegata.

„I do sada je bilo kašnjenja, ali sada prvi put imamo situaciju da  Centralna izborna komisija krši Izborni zakon BiH“, kazao je sagovornik Žurnala iz CIK-a.

Iako  zakonski rok za konstituisanje Doma naroda ističe u četvrtak, dva člana CIK-a, Irena Hadžiabdić i Stjepan Mikić za ovu su sedmicu zakazali službene puteve izvan BiH. Irena Hadžiabdić trebala bi u Ukrajinu, dok Stjepan Mikić planira put u Češku. 

„Sada, na sve načine članovi CIK-a bliski HDZ-u BiH ne žele da se donese odluka kojom bi se regulisao način izbora delegata u Dom naroda FBiH“, pojašnjava izvor Žurnala.

Ranije smo objavili da Branko Petrić, Irena Hadžiabdić, Vlado Rogić i Stjepan Mikić pokušavaju odgoditi donošenje odluke o popuni Doma naroda FBiH, sve dok Ustavni sud BiH ne donese odluku po apelaciji Borjane Krišto, a koja se odnosi na odredbu Ustava FBiH prema kojoj svaki kanton daje najmanje po jednog delegata u Dom naroda FBiH iz reda svih konstitutivnih naroda, ukoliko su takvi, prethodno, izabrani u kantonalnu skupštinu. Ustavni sud BiH će ovo pitanje razmatrati tek u januaru. 

No, tu dolazimo do novog problema. Delegati u Domu naroda FBiH, prema Zakonu, biraju delegate iz reda Bošnjaka i Hrvata u Dom naroda BiH. Kako federalni Dom naroda, očito, neće biti konstituisan, neće biti moguće izabrati deset novih delegata u Dom naroda BiH. Istovremeno, proces izbora delegata iz reda srpskog naroda, koji provode institucije Republike Srpske je u završnoj fazi. Tako će, formalno, biti izabrano 5 delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, dok će preostala dva kluba, Klub Bošnjaka i Klub Hrvata, ostati nepopunjena.

„Iako Branko Petrić tvrdi da je izabranim delegatima iz RS-a moguće dodijeliti certifikate o izboru  u Dom naroda BiH, drugi članovi CIK-a se protive tome. Skoro je pa izvjesno da ni Dom naroda BiH neće biti konstituisan“, istakao je naš sagovornik.

To znači da će do daljnjeg ostati stari sazivi domova naroda FBiH i BiH, koji mogu funkcionisati u punom kapacitetu, jer je, prema presudi Ustavnog suda BiH (broj 1/11) konstatovano da mandat delegata u Domu naroda BiH traje sve dok se ne potvrdi sljedeći saziv. No, tu postoji problem, jer će četiri, od ukupno 15 delegata Doma naroda BiH morati odstupiti sa svojih pozicija, s obzirom na to da su na posljednjim izborima izabrani u Predstavnički dom BiH.

Ovu situaciju bi mogla razriješiti Centralna izborna komisija BiH, donošenjem odluke o izboru delegata u Dom naroda FBiH. Međutim, njima su službeni putevi mnogo bitniji od konačne uspostave novoizabrane vlasti u BiH.

(zurnal.info)