Klub Žurnal:DUBIOZA KOLEKTIV U SARAJEVU: Energija iz cijelog svijeta slila se u Skenderiju
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

DUBIOZA KOLEKTIV U SARAJEVU: Energija iz cijelog svijeta slila se u Skenderiju

Znali smo već da su savršeno usvirani i uštimani ali nas je ipak iznenadila sposobnost benda da na ovako visokoenergetskom nivou, beskompromisnom svirkom iznesu cjelovečernji koncert

DUBIOZA KOLEKTIV U SARAJEVU: Energija iz cijelog svijeta slila se u Skenderiju
FOTO: Irfan Redžović/Dubioza kolektiv

Dubioza kolektiv održala je sinoć sjajan koncert u sarajevskoj Skenderiji pred gotovo 10.000 ljudi!

Ovo smo zaključili s pozicije na kraju sale gdje se 20 minuta prije početka koncerta još jedino moglo smjestiti i to nakon dugotrajnog probijanja kroz gomilu. Da odmah na početku potrošimo kliše – svi koji nisu bili na koncertu puno su propustili.

U ovoj državi tako rijetko imamo priliku pogledati pravi rock koncert.  Momci iz Dubioze zanat su pekli na festivalima i svirkama širom svijeta. U Sarajevu su do sada svirali bezbroj puta po klubovima i manjim salama. Svo znanje i energiju koju su prikupljali u velikim gradovima širom svijeta donijeli su u Sarajevo i napravili veliki koncert koji nam je toliko nedostajao.

Znali smo već da su savršeno usvirani i uštimani ali nas je ipak iznenadila sposobnost benda da na ovako visokoenergetskom nivou, beskompromisnom svirkom iznesu cjelovečernji koncert.

Prije pjesme Vratiće se Walter, Brano Jakubović se osvrnuo na povezivanje ove pjesme sa izbornom kampanjom SDP-a pa je ovu stranku i sve ostale smjestio tamo gdje im je odavno i mjesto... Čisto da se zna, mada Dubioza nikome ne duguje bilo kakva objašnjenja, pogotovo ne pravdanja.

Još jedan zanimljiv dio koncerta bio je otvoreni poziv za legalizaciju marihuane. Iako niti jedan njihov album nije prošao bez odavanja počasti ovoj biljci, čini se da je ovo prvi put da u Bosni i Hercegovini otvoreno zagovaraju njenu legalizaciju. Uz to je prije koncerta naglašeno da je pušenje marihuane strogo preporučljivo.

Bend je imao i dva gosta na koncertu. Sašu Lošića Lošu iz Plavog orkestra i sarajevskog uličnog plesača Suvada Veletanlića koji je plesao uz pjesmu Kokuz.

Sve u svemu Sarajevo je dobilo veliki vrhunski rock koncert pravog domaćeg benda. Konačno!
(zurnal.info)