Protest radnika Doma zdravlja:Dva direktora, različite stranke, haos u ordinacijama
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Protest radnika Doma zdravlja: Dva direktora, različite stranke, haos u ordinacijama

Radnici tvrde da se dvoje direktora ne mogu dogovoriti ni oko čega, osim kada treba kažnjavati, maltretirati i ponižavati radnike. Pojedini radnici su se obraćali Republičkoj inspekciji rada, iznosili su tvrdnje o mobingu, neadekvatnom rasporedu smjena (neki od njih rade 12 dežura po 12 sati mjesečno), neplaćanju zakonom propisanih prinadležnosti…

Dva direktora, različite stranke, haos u ordinacijama

Radnici Doma zdravlja Istočno Sarajevo najavili su za 2. april protest zbog nestručnog i samovoljnog rukovođenja ovom ustanovom. Loše rukovođenje, kako se tvrdi, dovelo je do loše organizacije posla u Domu zdravlja, što opet za posledicu ima upitan kvalitet pružanja zdravstvenih usluga građanima na tom prostoru.

DVA MJESECA BEZ DIREKTORA

Agonija radnika Doma zdravlja Istočno Sarajevo traje godinama. Prije dvije godine na trenutak se činilo da će ova zdravstvena ustanova stati na noge i da će stvari krenuti na bolje. Tada je istekao mandat ranijem direktoru Zoranu Krstoviću, koji je već ranije trebalo da ode u penziju, ali mu je zbog političkih potreba produžavan mandat. 

Umjesto stabilizacije stanja, nastao je kuršlus. Osnivači Doma zdravlja Istočno Sarajevo su dvije opštine – Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo. S obzirom na to da je na vlasti u Istočnoj Ilidži Srpska demokratska stranka (SDS), a u Istočnom Novom Sarajevu Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), riječju, oštro suprotstavljeni politički blokovi, oni nikako nisu mogli da se dogovore u vezi sa mendžementom Doma zdravlja. 

Dva mjeseca nakon odlaska Krstovića, Dom zdravlja je bio bez rukovodstva, radnici nisu primali plate, jer nije bilo nadležne osobe za potpisivanje naloga za isplatu, pa su stupili u štrajk. Suočeni sa radničkim buntom, opštine - osnivači, na čijem čelu su nepomirljivi politički tabori, pronalaze solomonsko rješenje. Dogovaraju se da vršioca direktora Doma zdravlja imenuje SDS i na tu poziciju dolazi Tijana Gavrić, a njenog zamjenika Danila Kujačića postavlja SNSD.

Rukovodstvo Doma zdravlja Istočno Sarajevo imenovano je mimo zakonskih procedura, jer nikada nije objavljen javni konkurs za ova radna mjesta. 

Za radnike je upitna stručnost direktorice Gavrić, za koju tvrde da ima kupljenu diplomu. Groteska je i to što je zamjenik direktora Kujačić inžinjer agronomije, smjer stočarstvo, koji je na tu poziciju došao sa samo tri mjeseca radnog staža. Radnici koji su kontaktirali Žurnal tvrde da su u Kujačićevoj radnoj knjižici, ubzo posle imenovanja za zamjenika direktora, potpuno nezakonito upisane još tri godine radnog staža.

Prema Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta, zamjenik direktora trebalo je da ispunjava sledeće uslove – da ima završen fakultet medicinskog ili društvenog smjera i da ima najmanje tri godine radnog iskustva. 

Agronomija, smjer stočarstvo, svakako nije fakultet medicinskog ili društvenog smjera, kao što tri mjeseca radnog iskustva nisu isto što i tri godine, osim ako se ne nađu osobe u Birou za zapošljavanje koje će to nelegalno promijeniti. 

Da bi mogli imenovati agronoma za zamjenika direktora Doma zdravlja, politički protivnici iz dvije opštine su pronašli rješenje, pa su naložili da se promijeni Statut ove zdravstvene ustanove. Da bi SNSD i SDS mogli da ravnopravno upravljaju Domom zdravlja, promjenama Statuta su  zamjeniku direktora dali ista ovlaštenja kao i direktoru. Tako Dom zdravlja Istočno Sarajevo sada, de facto, ima dva direktora. 

DVA DIREKTORA

Radnici tvrde da se dvoje direktora ne mogu dogovoriti ni oko čega, osim kada treba kažnjavati, maltretirati i ponižavati radnike. Pojedini radnici su se obraćali Republičkoj inspekciji rada (neki od njih ni posle tri godine rada u Hitnoj medicinskoj pomoći nisu dobili rješenje, jer to nosi određene beneficije), iznosili su tvrdnje o klasičnom mobingu, neadekvatnom rasporedu smjena (neki od njih rade 12 dežura po 12 sati mjesečno), neplaćanje zakonom propisanih prinadležnosti…, ali je inspekcija od svega „oprala ruke“, a radnicima preporučila da se obrate menadžmentu. Radnici su tako, bez svoje, volje uvučeni u vrzino kolo, iz kojeg ne mogu da nađu izlaz, pa su se odlučili na proteste. 


Nakon što su direktorica, kadar SDS-a, i njen zamjenik, produžena ruka SNSD-a, radnicima počeli masovno izricati kazne, kolektiv je počeo otvoreno da negoduje, a dio radnika je uputio otvoreno pismo načelnicima opština Istočno Novo Sarajevo, Ljubiši Ćosiću, i Istočna Ilidža, Marinku Božoviću, tražeći sastanak s njima na kojem bi se pokušalo naći rješenje za narasle probleme u Domu zdravlja. 

Odgovor na to pismo, koje je potpisalo više od pola kolektiva, još nije stigao, ali je krenula otvorena hajka na radnike koji su stavili svoj potpis na njega. Njima su počele stizati i prijetnje raznih vrsta, pa su bili primorani angažovati advokata. 

Radnici Doma zdravlja Istočno Sarajevo pisali su i ministru zdravlja Draganu Bogdaniću, tražeći od njega da pomogne u rješavanju postojećeg stanja, koje je za mnoge od njih postalo nepodnošljivo. Bogdanića su u pismu obavijestili da su direktorica i zamjenik direktora Doma zdravlja, nakon što su saznali da radnici traže sastanak sa načelnicima dvije opštine, počeli da vrše pritisak na njih da odustanu od svega. 

„Manipulacijama, lažima i prijetnjama, otvorenim i prikrivenim, ljudima se utjeruje strah i nesigurnost, te se od njih traži da skinu svoja imena sa spiska…Molimo Vas da iskoristite svoj uticaj i pomozite nam u borbi da zaštitimo Dom zdravlja od kog izdržavamo naše porodice i da zaštitimo uposlenike od samovolje vd rukovodstva, kao i da zaštitimo ovo malo dostojanstva što je ostalo doktorima u Republici Srpskoj“, navedeno je u pismu ministru Bogdanića.

Po onoj narodnoj da „vrana vrani oči ne vadi“, ministar zdravlja se ne miješa u ovaj slučaj , kao, uostalom, ni u svoj posao, što je dokazao mnogo puta. Radnici Doma zdravlja Istočno Sarajevo došli su do zida, zarobljeni u klinču političkih protivnika. Smatraju da jedino protestom mogu probiti taj zid, kako bi se stvorili uslovi da normalno, bez stalnih prijetnji i ucjena, rade svoj posao. 

(zurnal.info)