Medicom nije dugme:Dva miliona KM za Škrbićevog kuma

Istražujemo

Medicom nije dugme: Dva miliona KM za Škrbićevog kuma

Reagensi, bez kojih je nemoguće obaviti pretrage, spadaju u najunosnije poslovne dogovore. Upravo UKC RS nikako ne može da posluje bez jednog dobavljača, dobro znanog bijelinskog „Medicoma“ u vlasništvu Ljubomira Perića, koji je samo ove godine pobijedio na tridesetak tendera najveće zdravstvene ustanove u RS, teških oko dva miliona KM.

Dva miliona KM za Škrbićevog kuma

„U julu mi je rečeno da uradim sve pretrage kako bih išao na operaciju koljena. I dalje me drže na spisku i niko me nije pozvao. Zvao sam da pitam jesu li me zaboravili, ali kažu da još nisam došao na red. Operaciju meniskusa moram da obavim jer sam sportski radnik. Međutim, ovi nalazi koje sam platio 150 KM odavno ne vrijede, moraću da ih ponovim. Naravno, sve ću ponovo morati i da platim“, kazao je za Žurnal D.P. iz Banjaluke koji očekuje poziv iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Ovakve izjave pacijenata u RS nisu rijetkost pa su mnogi na njih i oguglali, ali se iza njih svakako krije ogroman kriminal koji, kroz milionski vrijedne tendere u posrnulom zdravstvenom sistemu RS, građani svakodnevno plaćaju. I to podobnim, privatnim firmama.

Reagensi, bez kojih je nemoguće obaviti pretrage, spadaju u najunosnije poslovne dogovore. Upravo UKC RS nikako ne može da posluje bez jednog dobavljača, dobro znanog bijelinskog „Medicoma“ u vlasništvu Ljubomira Perića, koji je samo ove godine pobijedio na tridesetak tendera najveće zdravstvene ustanove u RS, teških oko dva miliona KM.

Godina je dobro počela već 10. januara kada su, prema podacima sa portala javnih nabavki BiH, reagensi i potrošni materijal za platformu „Arhitect“, „Euroline Blot skener“ i testovi i materijal za fluorescentni mikroskop plaćeni oko 86.000 KM. Dan kasnije molekularna dijagnostika koštala je 25.000 KM, a monoklonalna/poliklonalna antitijela i prateći reagensi 470.000 KM.

Reagensi i materijal za  aparat „Fact Canto II“ krajem aprila kupljeni su po cijeni od 124.000 KM, a mjesec dana kasnije za reagense za „Architect CI8200“ izdvojeno je 766.000 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. Među skupljim nabavkama je i ona od 24. avgusta, kada je fluorodeoksiglukoza u dva lota plaćena oko 420.000 KM.

U UKC RS odavno ne pravdaju svoje tendere, a na pitanja Žurnala u vezi sa trošenjem javnog novca, još od 8. avgusta, niko nije odgovorio. Prvo su se pravdali gužvom oko famoznog, predizbornog otvaranja skupocjenog Južnog krila 22. septembra, a onda su prestali da se javljaju na telefone. Pitanja je bilo i za „Medicom“, ali ni tamo na naše pozive niko nije dgovarao.

Na ranije medijske upite odgovarali su da, prema politici njihovog poslovanja, ne daju izjave za medije.

„Medicom“ blokadom ucjenjivao UKC RS

Istorija prijateljske, tenderske priče najzaduženije zdravstvene ustanove u RS i ove firme u žižu je dospjela još 2015. godine, kada je Ljubomir Perić račun UKC blokirao zbog duga od 4,5 miliona KM.

Milionski dug nastao je po osnovu nabavke lijekova i medicinskog materijala u periodu dok je direktor ove zdravstvene ustanove bio Brano Topić. Vlada RS ga je s ove pozicije smijenila dvije godine ranije, a vruć krompir prebacila u ruke novog rukovodstva na čelu sa Mirkom Stanetićem.

Dobro upućen izvor Žurnala navodi da je interesantno da je Perić u komovskim vezama sa nekadašnjim ministrom zdravlja Rankom Škrbićem, koji je devastirao zdravstveni sistem RS, pa je odmah bilo jasno da će u dugove potonuli klinički centar, ukoliko želi da nastavi da životari, milione KM morati prioritetno da prebacuje na račun „Medicoma“.

Već 2. novembra te godine između uprave UKC RS i „Medicoma“ potpisan je ugovor o poravnanju dugova. Tako je nastavljena milione KM vrijedna uspješna saradnja.

Za narod humanost, iza kulisa milionski ugovori

Perić ulaže u imidž svoje firme. Ali, donacije pred kamerama iza kulisa skupo naplati. Upravo modularnu integrisanu platformu „Architect CI8200“ vrijednu 250.000 KM, za koju reagense nabavlja i UKC RS, „Medicom“ je 2016. godine donirao bijeljinskoj bolnici „Sveti Vračevi“.

Prema istraživanju portala Gerila.info objavljenog u maju, u tri nabavke koje su uslijedile u 2016. i 2017. godini, potrošeno je 678.000 KM, a polovinom ove godine završen i postupak nabavke za 2018. godinu, a čija je planirana vrijednost veća od 380.000 KM. To znači da je vrijednost ugovora samo za ovaj aparat bila veća od milion KM.

„Medicom“ je ušao u gotovo sve zdravstvene ustanove u RS, a samo početkom aprila 2018. sa Domom zdravlja Bijeljina  sklopio ugovor u vrijednosti oko 400.000 KM i to opet za kupovinu reagensa za aparat „ABBOT Architekt“.

„Dvije godine ranije ova bijeljinska zdravstvena ustanova vratila je donirani aparat koji je bio marke 'Roche' kompaniji 'Medicom', koja je u međuvremenu izgubila licencu za zastupanje ove farmaceutske kompanije. S obzirom da je u februaru 2016. godine 'Medicom' postao ekskluzivni zastupnik kompanije 'Abbot', već u aprilu su aparati zamijenjeni. U ugovoru je navedeno da Dom zdravlja vraća aparat koji je bio u njegovom vlasništvu, a prima donaciju u vidu aparata brenda 'Abbot'“, zaključuje Gerila.

Do podataka o donacijama aparata za koji se kasnije nabavljaju reagensi u zdravstvenim ustanovama u RS gotovo je nemoguće doći, ali je poznato da je UKC RS samo za laboratorijsku i mikrobiološku dijagnostiku u prethodne tri godine potrošio gotovo 20 miliona KM.

Najveći dio novca iz nabavki medicinskog materijala i opreme podijelili su upravo „Medicom“, koji je zastupnik i distributer brenda „Abbot“, „Broma Bel“, koja zastupa „Sysmex“ i „Vidas“, „Profi Firma“ iz Bijeljine kao zastupnik „Siemensa“, te „Farmavita“, koja zastupa „Roche“.

(zurnal.info)