NEKADA I SADA (FOTO):Dva mjeseca ruske invazije na Ukrajinu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

NEKADA I SADA (FOTO): Dva mjeseca ruske invazije na Ukrajinu

Prošla su dva mjeseca od početka ruske agresije na Ukrajinu. Novinari nezavisnog The Kyiv Independenta izdvojili su nekoliko fotografija na kojima se jasno vide razorne posljedice ratnih dejstava na ukrajinskim gradovima, stambenim i kulturnim objektima, stadionima...

Ukrajina - nekada i sada
Mariupolj (Foto: Youtube / Azov batallion press-service)
Upravna zgrada u Harkovu (Foto: Google Maps / AFP Getty Images)
Stambena zgrada u Černihivu (Foto: Google Maps / Getty Images)
Irpin (Foto: Youtube / Getty Images)
Stambena zgrada u Borodyanki (Foto: Google Maps / Kostyantyn Chernichkin)
Stadion u Černihivu (Foto: Wikimedia / Getty Images)
Dramsko pozorište u Mariupolju (Foto: AFP via Getty Images)
Hotel Ukrajina u Černihivu (Foto: Google Maps / Getty Images)
Stambena zgrada u Kijevu (Foto: Google Maps / Getty Images)

 

Dana 24. aprila navršilo se dva mjeseca otkako je Rusija započela rat protiv Ukrajine, piše ukrajinski The Kyiv Independent.

Ničim izazvana ruska agresija već je skupo koštala Ukrajinu, a računica nastavlja rasti svakim danom. Prema riječima predsjednika Volodimira Zelenskog, Rusija je od 24. februara lansirala 2.000 projektila na ukrajinski teritorij. Mnogi od tih napada bili su neselektivni ili posebno ciljani na civilno stanovništvo i infrastrukturu.

Osim ubijanja civila granatiranjem i zračnim napadima, ruske snage su mučile, silovale i ubijale civile na okupiranim područjima. Ured glavnog tužitelja istražuje 7.882 ratna zločina koja su navodno počinili ruski vojnici. Nakon izvještaja o zvjerstvima Rusa, dvije zemlje, Estonija i Latvija, službeno su označile akcije Moskve kao genocid.

U dva mjeseca invazije ubijeno je 2.435 civila Ukrajinaca, a ranjeno je 2.946 civila, prema podacima Ujedinjenih naroda. Međutim, očekuje se da će pravi broj žrtava biti puno veći jer podaci s okupiranih područja i područja s teškim sukobima trenutno nisu dostupni. Lokalne vlasti u Mariupolju procjenjuju da samo u ovom gradu može biti do 22.000 ubijenih civila.

Ukrajina još uvijek ne objavljuje svoje gubitke vojnog osoblja, ali 16. aprila predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je ubijeno 2.500-3.000 ukrajinskih vojnika, a do 10.000 ih je povrijeđeno. Trošak infrastrukturne štete uzrokovane ruskim ratom dosegao je 100 milijardi dolara, izjavio je ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov. Zelenski i drugi u Vladi već prave planove za obnovu Ukrajine i kako bi se ona mogla finansirati.

Pod neprestanim teškim bombardiranjem, mnogi ukrajinski gradovi i njihove zaštićene lokacije danas se jedva mogu prepoznati, dok stoje u ruševinama, lišene prethodnog užurbanog života.

 


Mariupolj (Foto: Youtube / Azov batallion press-service)

 

Mariupolj, lučki grad u Donjeckoj oblasti s prijeratnim stanovništvom od gotovo 500.000, od prvog dana ruske invazije trpi teške udare i opkoljen je od početka marta. Gradsko vijeće Mariupolja procjenjuje da je Rusija od 24. februara možda ubila do 22.000 stanovnika. Dvije masovne grobnice otkrivene su u blizini Mariupolja putem satelitskih snimaka. 

 


Upravna zgrada u Harkovu (Foto: Google Maps / AFP Getty Images)

 

Zgradu državne uprave Harkovske oblasti, koja se nalazi u centru Harkova, napala je Rusija s dvije krstareće rakete 1. marta, pri čemu su poginule najmanje 24 osobe.

 


Stambena zgrada u Černihivu (Foto: Google Maps / Getty Images)

 

Černihiv, regionalni glavni grad na sjeveru Ukrajine, bio je jedno od žarišta rata prije nego što su se ruske snage povukle sa sjevera zemlje nakon što nisu uspjele zauzeti Kijev.

 


Irpin (Foto: Youtube / Getty Images)

 

Irpin, satelitski grad sjeverozapadno od Kijeva, oslobođen je 31. marta nakon mjesec dana ruske okupacije.

 


Stambena zgrada u Borodjanki (Foto: Google Maps / Kostyantyn Chernichkin)

 

Rusko bombardiranje Borodjanke, grada 40 kilometara sjeverozapadno od Kijeva, uništilo je više od 10 stambenih zgrada i ubilo najmanje 41 osobu.

 


Stadion u Černihivu (Foto: Wikimedia / Getty Images)

 

Stadion Černihiv, arena koja može primiti više od 12.000 gledatelja, napadnut je 11. marta.

 


Dramsko pozorište u Mariupolju (Foto: AFP via Getty Images)

 

Rusi su 16. marta bacili ogromnu bombu na Dramsko pozorište u Mariupolju, gdje se u tom trenutku u skloništu nalazilo nekoliko stotina ljudi. Tačan broj poginulih u napadu još nije poznat.

 


Hotel Ukrajina u Černihivu (Foto: Google Maps / Getty Images)

 

Zgrada hotela Ukrajina iz 1961. godine jedna je od mnogih zgrada u Černihivu koje su oštećene u ruskim napadima.

 


Stambena zgrada u Kijevu (Foto: Google Maps / Getty Images)

 

Visoku stambenu zgradu koja se nalazi na aveniji Lobanovskoho u Kijevu granatirali su Rusi 26. februara.

(zurnal.info)