DOK GA TUŽILAŠTVO SBK TOBOŽE ISTRAŽUJE:Ekrem Julardžija na korak do direktorske fotelje
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

DOK GA TUŽILAŠTVO SBK TOBOŽE ISTRAŽUJE: Ekrem Julardžija na korak do direktorske fotelje

Prvorangirani kandidat na konkursu za izbor direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom je Ekrem Julardžija, član Upravnog odbora Fonda i osoba koja godinama iskorištava osobe sa invaliditetom. Da bi zasjeo u direktorsku fotelju Fonda nedostaje mu samo saglasnost Vlade FBiH

Ekrem Julardžija na korak do direktorske fotelje
.Ekrem Julardžija

 

Upravni odbor Fonda za profesionalnu rehablilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom petog janaura ove godine raspisao je konkurs za izbor i imenovanje direktora Fonda. Polovinom februara završeni su intervjui sa kandidatima i konkursna komisija je odlučila da je upravo Ekrem Julardžija najbolji kandidati. Da bi bio imenovan za direktora Fonda, Ekrem Julardžija još uvijek treba da dobije saglasnost od Vlade Federacije BiH.

Upravni odbor nije imao veze sa izborom kandidata, imenovana je komisija sa članovima iz Ministarstva i Vlade i jedan član Upravnog odbora je bio u komisiji, oni su to završili. Prvorangirani kandidat je Ekrem Julardžija i prije 20 dana to je poslano Ministarstvu i Vladi, rekao je za Žurnal Senad Pešto predsjednik Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditeotm.

Na poziv Žurnala za komentar Ekrem Julardžija nije želio govoriti jer kako kaže nema vremena za nas. Na pitanje novinarke kada će imati vremena Ekrem Julardžija bijesno kaže - za Žurnal nikad.

Ja sam Žurnal tužio i nemam vremena za vas, hvala lijepo, rekao je Julardžija i spustio šlušalicu.

Nervoza Ekrema Julardžije i netrepeljivost prema Žurnalu ne treba da iznenađuje naročito uzimajući u obzir da smo jedini mediji koji uopšte piše o njegovim zloupotrebama osoba sa invaliditetom zaposlenih u firmama pod njegovom kontrolom.

Julardžija treba saglasnost Vlade FBiH

Podsjetimo javnost ali i Vladu Federacije BiH kako je Ekrem Julardžija godinama zloupotrebljavao osobe sa invaliditetom, fiktivno ih zapošljavajući u firme pod svojom kontrolom da bi dobijao poticaje iz Fonda. Žurnal je u oktobru 2019. godine objavio svjedočenje Mustafe Kovačevića radnika Apel prometa, firme pod kontrolom Julardžije, koji je kao osoba sa 100 postotnim invaliditetom bio zaposlen u ovoj firmi. Kovačević, kao i njegove kolege iz Apel prometa, morali su vraćati veći dio plate firmi. Ove navode Mustafe Kovačevića potvrdio je i sam Ekrem Julardžija, prvo u snimljenom razgovoru sa Kovačevićem, a zatim i u javnim nastupima nakon što je objavljen snimak.

 

 

“I danas je takva praksa,” reći će 28. aprila prošle godine sekretar Saveza RVI SBK Ekrem Lubenović dok je svjedočio na ročištu povodom tužbe Mustafe Kovačevića protiv firme Apel promet. Tako će se nastaviti sve dok, kako kaže sekretar, "upravni i nadzorni odbor ne donesu drugačije odluke”.

Da se praksa iskorištavanja osoba sa invaliditetom neće tako brzo promijeniti na sudu je tada potvrdio i predsjednik Upravnog odbora Apel promet Ilijaz Crnica.

“Tako se radilo, a i danas se isto radi kao da se ništa nije ni desilo,” rekao je na Općinskom sudu u Travniku predsjednik Upravnog odbora Apel prometa Ilijaz Crnica.

Samo nekoliko dana poslije ovog ročišta, u maju prošle godine iz Kliničkog centra Sarajevo obavijestili su javnost da je "Savez ratnih vojnih invalida SBK uručio Plaketu generalnoj direktorici KCUS, prof.dr.Sebiji Izetbegović u znak zahvalnosti na nesebičnom radu i ogromnom doprinosu u borbi sa pandemijom uzrokovanom virusom Covid -19." 

 

 

Plaketu zahvalnosti Sebiji Izetbegović uručio je lično Ekrem Julardžija. U međuvremenu, već skoro dvije godine, traje istraga Tužilaštva SBK protiv Ekrema Julardžije, njegovih saradnika i firme Apel promet zbog zloupotreba poticaja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Obavještavamo Vas da je u toku istraga, poduzimaju se zakonom predviđene mjere i radnje u cilju prikupljanja dokaza u predmetu, te nakon što dokazi budu pribavljeni, izvršit će se analiza istih i donijet će se tužilačka odluka“, nedavno su naveli iz Tužilaštva SBK.

Da Tužilaštvo SBK i nije pretjerano zainteresovano za krivično gonjenje Ekrema Julardžije pokazuju činjenice da već skoro dvije godine od otvaranja istrage i bez obzira na obilnu dokumentaciju, mnogobrojne svjedoke i javno priznanje, Tužilaštvo SBK i dalje traži dokaze.

Pisali smo ranije, dok Tužilaštvo istražuje, Ekrem Julardžija i dalje je član Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom a njegove firme "Apel promet" i "RVI Prevoz" od ovog Fonda prošle godine dobile su skoro 150 hiljada maraka poticaja.

U aprilu prošle godine na prvom javnom pozivu za dodjelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa održivosti zaposlenosti osoba sa invaliditetom u 2021. godini , firma Apel promet od Fonda dobila je 33.388 KM za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom. Fond je ponovo bio darežljiv i prema firmi RVI Prevoz. Za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom ova firma dobila je 23.667,53 KM. Krajem oktobra, Odlukom o raspodjeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica, te programa profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom u 2021. godini Fond je firmi Apel promet dodijelio 52.951 KM dok je firma RVI Prevoz dobila 38.370 KM.

Osim izdašnog finansiranja putem javnih poziva, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom čak i posluje sa firmom Apel promet. Fond je tako od Apel prometa kupovao promotivni materijal, tonere, papir, kancelarijske potrepštine. Pisali smo ranije da firmama pod kontrolom Ekrema Julardžije nije izostala pomoć iz budžeta ni u toku pandemije.

U septembru 2020. godine Vlada SBK na prijedlog Ministarstva privrede odlučila je pomoći firmu Apel promet za vrijeme pandemije tako što će subvencionirati neto plate za 12 radnika ove firme. Pomoć nije izostala ni od Vlade FBiH. Početkom prošle godine na prijedlog federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače, Vlada Federacije BiH, isplatila je 13.518,51 KM Ekremu Julardžiji za opremanje kancelarije Saveza RVI SBK.

Polovinom decembra 2020. godine Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, donijela je Odluku o dodjeli finansijske pomoći korisnicima iz sektora javnog cestovnog prijevoza putnika u okolnostima pandemije COVID-19. Na spisku prevoznika koji su dobili finansijsku pomoć je i druga firma pod Julardžijinom kontrolom - RVI Prevoz iz Travnika. I ova firma posluje na istom principu kao i Apel promet- fiktivno zapošljava osobe sa invaliditetom i radnicima uzima veći dio plate iako se finasira iz federalnog budžeta. Bez obzira na ove činjenice, a na prijedlog ministra Denisa Lasića, ova firma dobila je 25.309 KM od Vlade FBiH.

(zurnal.info)