PROINTER PRONAŠAO NAČIN ZA SAP ZARADU:Elektroprenos BiH certifikovane konsultante plaća 300.000 KM
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

PROINTER PRONAŠAO NAČIN ZA SAP ZARADU: Elektroprenos BiH certifikovane konsultante plaća 300.000 KM

Posao je ugovoren samo 11 dana nakon što je SAP definitvno raskinuo partnerstvo sa IT firmom s kojom „sarađuje“ Igor Dodik, sin predsjednika RS Milorada Dodika. „Prointer“ se ponudio za samo 468 KM manje od vrijednosti tendera. Konsultanti sa SAP certifikatima HDZ-ovom direktoru Elektroprenosa BiH Mati Žariću dovoljni su za održavanje milionski vrijednog sistema. 

Elektroprenos BiH certifikovane konsultante plaća 300.000 KM
Elektroprenos BiH (foto Adi Kebo/Žurnal)

IT tender firma „Prointer“, bliska porodici predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, pronašla je način kako da i dalje zarađuje od SAP-a - koristiće još važeće individualne certifikate IT stručnjaka, a stranački kadrovi u javnom sektoru u tenderskim dokumentacijama zahtijevaće – certifikovane konsultante. Upravo ovaj scenario doveo je do novog ugovora sa Elektroprenosom Bosne i Hercegovine, kojim upravlja HDZ-ov Mato Žarić. Za tehničku i aplikativnu podršku sa obukom za SAP ERP sistem „Prointer“ će dobiti 292.032 KM sa PDV-om.

Posao je, nakon vrlo zanimljive tenderske procedure, ovjeren 3. aprila, samo 11 dana nakon što je njemačka kompanija SAP raskinula partnerstvo sa tenderskim IT prvacima, koji za „saradnika“, prema Dodikovom priznanju, imaju njegovog sina Igora Dodika.  

Elektroprenos BiH 11. januara, na dan kada je tender raspisan, nije objavio plan javnih nabavki, iako je prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH bio obavezan. U obavještenju o dodjeli ugovora stajalo je da je primljena samo jedna, „Prointerova“ ponuda. Zanimljivo, vrijednost posla procijenjena je na 292.500 KM, a banjalučki stručnjaci ponudili su se za samo 468 KM manje. Očito, poprilično sigurni da im je ugovor unaprijed spreman.

Tražene tehničke i profesionalne specifikacije za ponuđača, koje je propisao Elektroprenos BiH, bile su pune zanimljivosti. Za početak, ponuđač je morao da ima minimalno jedan uspješno realizovan isti ili sličan ugovor ove vrijednosti u posljednje tri godine, a onda i certifikate ISO 9001, ISO 27001, ISO/IEC 20000, ISO 22301, ISO 21001, ISO 18295. Osim toga, kao zaposlene ili spoljne saradnike, odnosno konsultante, može da angažuje one sa SAP certifikatima - ukupno 11 takvih stručnjaka, mada direktor Žarić ne bi zamjerio ni ako jedan stručnjak ima više ovakvih certifikata.

„Ponuđač treba da posjeduje Service Desk za prijavu i evidenciju nepravilnosti u radu SAP ERP sistema. Ovaj servis treba da bude dostupan: 24 sata, sedam dana u nedjelji i to putem: telefona, e-mail-a i SMS poruka. Ponuđač treba da obezbijedi besplatan telefonski broj za prijavu nepravilnosti u radu SAP ERP sistema“, navedeno je u tenderu.

IT stručnjaci u Bosni i Hercegovini i regionu u ocjeni za Žurnal saglasni su – ako ovakav ugovor „prođe“ sada, postaće praksa u poslovanju javnog sektora i firme koja je od osnivanja do danas dobila 914 ugovora vrijednih 230.066.194 KM sa uračunatim PDV-om.

„Elektroprenos BiH ima svoj SAP sistem koji je hostovan na serverima ovog javnog preduzeća. Ono zapravo ima pravo da angažuje ponuđača koji za održavanje sistema nudi certifikovane ljude. Tu ne mora da bude angažovana firma partner SAP-a. Njemačka kompanija jeste raskinula partnerstvo sa 'Prointerom', ali pojedinačni certifikati stručnjaka ostaju. To je zapravo prostor za posao. Međutim, sa licencama je potpuno drugačija situacija“, kazao je za Žurnal bh. IT stručnjak (ime poznato redakciji).

Međutim, ističe, uvijek bi, da je predstavnik nekog tijela javnog sektora koje se finansira novcem građana, prije angažovao ovlaštenog partnera. Prosto – ozbiljno je i odgovorno.

„To vam je isto kao kada kupite preskup automobil i održavate ga u lokalnoj radionici, a izbjegavate ovlašteni servis. Možda to jeste jeftinija opcija, ali dugoročno gledano, taj izbor može da bude poguban“, zaključio je.

NI VIŠKOVIĆ NIJE BRINUO

Nakon što je javnost u Bosni i Hercegovini saznala da SAP ne želi da nastavi saradnju sa „Prointerom“, koji je za njegove sisteme godinama bio zadužen u javnom sektoru širom BiH, situaciju je smirivao predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

„U razgovoru sa direktorom 'Prointera' saznao sam da će oni to vrlo brzo riješiti i da će dobiti licencu od druge institucije, tako da ne vidim tu nikakav problem“, prenio je Žurnal.

Da li bi premijer RS zvao direktora bilo koje druge privatne firme koju je neka svjetska kompanija skinula sa liste partnera? Ne bi. Očekivao bi, valjalo bi i po zakonima, da institucije, javna preduzeća i ustanove, koje troše budžetski novac, raskinu postojeće ugovore sa sankcionisanim, pronađu nove ovlaštene privatnike i ne ugrožavaju poslovanje administracije.

Ipak, „Prointer“ nije bilo ko. To je firma povezana sa porodicom Viškovićevog stranačkog šefa Milorada Dodika.

U prvoj polovini februara skor ove firme sa javnim sektorom, na osnovu SAP-ovog ovlaštenja, iznosio je - 16 ugovora vrijednih 47.099.717 KM!

Prointeru dodijeljeno 16 ugovora i gotovo 50 miliona KMPARTNERSTVO SA SAP-OMProinteru dodijeljeno 16 ugovora i gotovo 50 miliona KM

Prvi ugovor, na osnovu partnerstva sa SAP-om, kompanijom koja ima istoimeni softver za poslovne procese, „Prointer“ je dobio još 2017. godine, samo dvije godine nakon što je osnovan. Već tada u javnosti se uveliko govorilo kako je firma povezana sa Igorom Dodikom. „Elektroprivredi RS“, na čijem je čelu još kratko bila Radmila Čičković, i njenim zavisnim preduzećima to je bilo sasvim dovoljno informacija za raspisivanje tendera. Za sva tri lota stigla je samo po jedna ponuda. „Prointer" sa "Lanacom" i beogradskim "Prointerom". Održavanje SAP sistema i licence građani su platili 9.950.850 KM, 3.642.584 i 2.796.768 KM. Ukupno 16.390.202 KM.

Bila je to tenderska preporuka za dalje SAP poslovanje. U julu naredne godine „Elektroprenos BiH“, na osnovu jedine pristigle ponude, angažovao je „Prointer“ za postprodukcionu podršku i održavanje SAP sistema – 350.930 KM. I 2019. godine ova firma u ovom istom javnom preduzeću, za isti posao dobila je ugovor identične vrijednosti.

Dobri odnosi vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića isplatili su se i poslovno. „Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne“ 2. aprila 2020. za SAP licence „Prointeru“ je dala ugovor od 597.209 KM. Zanimljivo, stigle su dvije ponude i obje su ocijenjene kao prihvatljive. „Elektroprivreda HZ HB“, bez posebnog objašnjenja, zanemarila je onu jeftiniju (567.918 KM) i prihvatila „Prointerovu“. Samo 15 dana kasnije uslijedio je i novi ugovor za „SAP Payroll Processing“ licence – 22.815 KM. Treći je „Prointeru“ dat 25. maja – 212.027 KM.

„Elektroprenos BiH“ ponovo je bio u igri u decembru 2020. Tehnička i aplikativna podrška SAP ERP sistema „Prointeru“ je, po ugovoru od 17. decembra, plaćena 350.930 KM.

Najvažniju IT tender firmu nisu zaobilazili ni direktni sporazumi. Dva u vezi sa SAP sistemom u januaru i martu 2021. godine pripremio je vršilac dužnosti direktora ERS-a i generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović. 7.018 i 7.020 KM!

Stari poslovni partneri „Elektroprenos BiH“ i „Prointer“ ugovor za produženje licenci firewall i licence TK opreme za SAP potpisali su 12. jula 2021. godine. Samo ova firma imala je spremnu ponudu, koja je bespogovorno prihvaćena. 210.588 KM. A, potom je ponovo Petrović imao milione na raspolaganju. Osam lotova za implementaciju SAP sistema redom je, oktobra 2021, građane koštalo – 2.796.768 KM, 9.209.538 KM, 4.816.475, 74.369, 74.369, 2.805.660, 1.067.040 i 1.156.487 KM.

Ni prošla SAP godina nije bila loša za „Prointer“. U februaru „Elektroprenos BiH“ dao mu je ugovor vrijedan 292.032 KM, a početkom marta „EP HZ HB“ za SAP licence u FMIS sistemu namijenila mu je 510.120 KM.

I Poreska uprava Republike Srpske, kojom upravlja Goran Maričić, bila je izdašna. Za održavanje SAP sistema i licence ugovor je potpisan 3. juna, vrijedan 5.585.235 KM. Ponuda za licence bila je spremna i za tender „Elektroprenosa BiH“. Ugovor od 116.964 KM potpisan je 15. septembra prošle godine...

Kako je Žurnal ranije pisao, kompanije „IBM World Trade Corporation“ i „IBM Ireland Product“ još 6. marta 2019. godine raskinule su ugovore o saradnji sa „Prointerom“. Ove dvije kompanije potom su od maja 2019. godine do februara 2020. u nekoliko navrata zahtijevale objašnjenje od „Prointera“ u vezi sa medijskim objavama o namještenim tenderima, stoji u dokumentaciji koju je Žurnal objavio 2021. godine.

Kompanija IBM je još 2019. raskinula ugovor sa „Prointerom“ZBOG SUMNJIVIH TENDERAKompanija IBM je još 2019. raskinula ugovor sa „Prointerom“

„IBM“ i „IBM IP“ su problematizovale način na koji „Prointer“, firma povezana sa porodicom Dodik, posluje sa institucijama, javnim preduzećima i ustanovama. Nakon raskida ovih ugovora, 18. jula iste godine, nervozni Milorad Dodik pred poslanicima u parlamentu RS konačno je i potvrdio ono što zapravo nije želio - povezanost sina Igora sa „Prointerom“.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice u toj firmi, ali jeste saradnik te firme, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode.“

U februaru prošle godine, mjesec i po nakon što su pooštrene američke sankcije Dodiku, tadašnjem članu Predsjedništva BiH, partnerstvo sa „Prointerom“ raskinuo je i „Microsoft“. 

(zurnal.info)