DRŽAVA U ODBRANI KUMA:EPILOG PROTESTA ZA PICIN PARK: Šetači pred sudom zbog saobraćajnih prekršaja

Istražujemo

EPILOG PROTESTA ZA PICIN PARK: Šetači pred sudom zbog saobraćajnih prekršaja

Kako primjereno: sud kažnjava one koji su protestvovali zbog uništavanja parka, koji je budzašto prodat vlasniku firme “Grand trejd” Miletu Radišiću, a potpuno zanemari slučaj sporne dodjele zemljišta ovom banjalučkom tajkunu

EPILOG PROTESTA ZA PICIN PARK: Šetači pred sudom zbog saobraćajnih prekršaja

U Republici Srpskoj sve je moguće, pa i to da se pred sudom nađu oni koji su protestvovali zbog uništavanja jednog parka, koji je budzašto prodat vlasniku firme “Grand trejd” Miletu Radišiću, a potpuno zanemari sam slučaj krajnje sporne dodjele zemljišta ovom banjalučkom tajkunu.

KO JE PRELAZIO NA CRVENOM PO UKRADENOM ZEMLJIŠTU

U slučaju “Picin park”, žrtve sistema postali su neki od građana koji su u junu prošle godine šetnjom banjalučkim ulicama izražavali protest zbog odluke gradskih vlasti da Radišićevoj firmi dozvole izgradnju stambeno-poslovnog objekta i tako unište još jednu zelenu površinu u centru grada.

Grad je ovo zemljište (ukupno 30-ak dunuma) budzašto još prije 9 godina prodao Miletu Radišiću, tajkunu i vlasniku “Grand trejd”, koja je u to vrijeme spadala u kategoriju “kofer firmi”, jer nije imala ni novca, ni kancelarije, pa čak ni telefona. Radišić je poznat i po kumstvu sa aktuelnim predsjednikom RS Miloradom Dodikom, mada Dodik odnedavno negira tu kumovsku vezu.

Poslije godinu i kusur dana od protestnih šetnji, na adrese devetoro šetača stigao je sudski poziv. Policija RS je protiv njih podnijela Zahtjev za pokretanjem prekršajnog postupka jer su, između ostalog, tokom nekoliko dana u junu prošle godine  “prelazili na crveno”, te šetnjom po kolovozu “ometali normalno odvijanje saobraćaja”.

Sudinica je šetačima ponudila da prihvate krivicu, odnosno da budu kažnjeni uslovnom kaznom od šest mjeseci, te da plate sudske troškove u iznosu od 50 KM. Troje banjalučkih šetača odbilo je ponudu suda.

Jedan od njih je i Miodrag Dakić iz Centra za životnu sredinu, koji kaže da je sve u ovom slučaju urađeno na sramotan način. On je poručio da ide dalje i da se nada da će u nastavku procesa dokazati da je policija ta koja je prekršila zakonska ovlaštenja.

Okrivljeni šetači su zbunjeni prekršajnom prijavom, a kako ne bi bili, jer ih policajci u vrijeme legitimisanja nisu upozorili da su počinili saobraćajni prekršaj, već su im tek saopštili da se radi o redovnom legitimisanju.
 

Veoma sam iznenađen. Očekivao sam da će Sud odbaciti čitav taj proces, s obzirom da je policija napravila mnogo proceduralnih grešaka. Neki od ljudi koji se terete u ovom slučaju tih dana uopšte nisu bili u Banjaluci niti su bili u šetnjama. To je očigledno jedna vrsta pritiska na pojedine šetače, posebno na one za koje su oni smatrali da su na neki način uključeni u organizaciju protesta, rekao je Dakić za Žurnal.

On smatra da je pokretanje postupka protiv banjalučkih šetača okupljenih oko inicijative “Park je naš” određen vid zastrašivanja građana.

To policija i režimi rade u mnogim zemljama, pokušavaju da na sve moguće načine, pa i na ovakve, demotivišu građane da se bore za svoja prava, ocijenio je on.

Dakić kaže da će biti interesantno pratiti na koji način će biti nastavljen ovaj sudski proces.

Vidjećemo da li će se ponovo zloupotrebljavati zakon protiv građana RS ili će pravosuđe, bar djelimično, zadržati nepristrasnost u procesu. Moramo testirati i pravosuđe i sistem, naglasio je Dakić.

DANAS ŠETAČ, SUTRA TERORISTA

Jedan od šetača protiv kojih je policija podnijela prekršajnu prijavu je i Aleksandar Trifunović, urednik banjalučkog portala “Buka”.

To je apsurdan proces. Taj isti sud, koji je osudio tog čovjeka (Mileta Radišića op.a.) na tri godine, nas poziva na odgovornost, zato što smo, upravo zbog tog čovjeka i tog kriminala, izašli na ulice i protestvovali, kazao je Trifunović za Žurnal.

On ističe da Sud uopšte nije tretirao same proteste, već je cijeli slučaj izgrađen na kršenju saobraćajnih propisa, prelasku ulice dok je na semaformu bilo crvenoi svjetlo i šetnji kolovozom, a ne trotoarom.

Za Trifunovića je ovaj sudski proces “čin represije”, ali i svjestan pokušaj da se stigmiziraju samo određene osobe, s obzirom da su prekršajne prijave od nekoliko stotina šetača podnesene protiv samo njih devet.

Sve ovo je pokazatelj da je država nemoćna i da pokušava na sve moguće načine zastrašiti ljude od sličnih dešavanja. Mi smo šetali i za te šetnje smo, po mišljenju sistema, prekršajno odgovorni. Sljedeći put se može desiti da vas policajac privede, a da vas kasnije optuži za terorizam ili bilo šta drugo. Ova kazna, ma koliko bila simbolična, je čin represije i ima upozoravajuće dejstvo prema ostalim građanima, ocijenio je Trifunović.

Dok se šetači saslušavaju i kažnjavaju, Specijalno tužilaštvo ne radi ništa na istrazi o načinu na koji je zemljište tzv. Picinog parka dospjelo u Radišićevo vlasništvo. Radišić je nastavio da gradi stambeno-poslovni objekat u centru Banjaluke, nadajući se da će dobro profitirati izdavanjem poslovnih prostora u toj zgradi.

Doduše, Radišića je banjalučki Osnovni sud nedavno osudio na tri godine zatvora zbog drugog slučaja, manipulacija cijenama akcija firme “Medicinska elektronika”, čime je Republici Srpskoj nanesena šteta od nekoliko miliona maraka.

(zurnal.info)