Čovićev direktor od povjerenja:Fadil Novalić ne želi Matana Žarića na čelu Elektroprijenosa BiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Čovićev direktor od povjerenja: Fadil Novalić ne želi Matana Žarića na čelu Elektroprijenosa BiH

Kako saznaje Žurnal, federalni premijer Fadil Novalić uskratio je podršku za novi mandat direktoru „Elektroprijenosa BiH“ Matanu Žariću, jednim od najvažnijih kadrova predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Eto novog sukoba na relaciji dvije „koalicione“ stranke

Fadil Novalić ne želi Matana Žarića na čelu Elektroprijenosa BiH

Sve je spremno za još jednu kadrovsku političku trakavicu na relaciji SDA – HDZ BiH. Federalni premijer Fadil Novalić pismeno je izvjestio organe upravljanja „Elektroprijenosa BiH“ da kao član Skupštine iz Federacije BiH neće dati saglasnost za obnovu direktorskog mandata Matanu Žariću.

 „Gosp. Žarić izgubio je povjerenje dioničara iz Federacije BiH. Shodno prethodnom Gosp. Žarić nema podršku za nastavak obavljanja dužnosti Generalnog direktora jer bi svako drugo postupanje predstavljalo povredu ravnopravne zastupljenosti konstituvnih naroda utvrđenog Zakonom o osnivanju Kompanije za prenos električne energije u BiH,“ navedeno je u dopisu kojeg je Novalić uputio 23. januara ove godine a kojeg Žurnal posjeduje.  

 

DRAGANOV ČOVJEK MATAN

 

Nema sumnje da će ovaj stav Novalića izazvati žestoku reakciju HDZ-a BiH, čitajte Dragan Čovića. Matan Žarić dugo je godina osoba od povjerenja predsjednika HDZ-a koji je mnogo toga učinio za stranku, od finansiranja (naravno budžetskim novcem) do zapošljavanja za Čovića podobnih kadrova.

Podsjetimo, još 2003. u Izvještaju o specijalnoj reviziji Elektroprivrede HZ HB utvrđeno je da je Draganu Čoviću mjesečno isplaćivano 1500 maraka za usluge stručnog savjetovanja, naravno fiktivne. Generalni direktor je bio – Matan Žarić. Nijedna institucija HDZ-a BiH, kao i neki dužnosnici godinama u to vrijeme nisu plaćali račune za električnu energiju kao Čovićeva firma Soko.

Firmi MONDO koju je osnovao HDZ Žarić je prebacio 1,45 miliona maraka za finansiranje izborne kampanje HDZ-a, ali i za kupovinu automobila i stanova istaknutim HDZ-ovcima. Bio je Žarić i suoptuženik sa Čovićem u slučaju nelegalne privatizacije Eroneta.

 

ŠTA SDA TRAŽI ZAUZVRAT ?

 

Sve to Čović nije zaboravio te je Žarića decembra 2013. Postavio za direktora Elektroprijenosa BiH.  Jedini razlog zbog kojeg bi Čović podržao da Žarić ne nastavi obavljati direktorsku funkciju bilo bi njegovo otkazivanje poslušnosti, u što je teško povjerovati.   

Isto tako nemoguće je da Novalić ne zna relacije Čovića i Žarića i biće zanimljivo narednih dana čuti njegova obrazloženja zbog kojih je uskratio podršku. Mogući razlog jeste pritisak na HDZ BiH i Dragana Čovića u nekom drugom međusobnom „raskusurivanju“ između SDA i HDZ-a BiH. A toga proteklih godina ima i napretek i tek će i biti u ovoj izbornoj godini.

 

(zurnal.info)