EU i BiH:FAJON: Mehanizam za privremenu suspenziju bezviznog režima je potencijalno opasna mjera
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

FAJON: Mehanizam za privremenu suspenziju bezviznog režima je potencijalno opasna mjera

Fajon je također zabrinuta i zbog činjenice da će Evropski parlament današnjim usvajanjem reciprocitetnog mehanizma prouzrokovati da se Komisija obrati sudu. Izazvali smo totalni pravni haos

FAJON: Mehanizam za privremenu suspenziju bezviznog režima je potencijalno opasna mjera

Glasanjem u korist izvještaja na plenarnoj sjednici, kojim se uvodi mogućnost privremene suspenzije bezviznog režima za državljane trećih zemalja i vrše izmjene u reciprocitetnom mehanizmu, ozbiljno se ugrožava budućnost vizne i politike pridruživanja Evropskoj uniji - izjavila je članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, komentirajući današnje glasanje u korist mehanizma na plenarnoj sjednici.

Istakla je da su Evropska narodna stranka i konzervativne i populističke snage u Evropskom parlamentu još jednom dokazale da se ne brinu za sigurnost građana EU i slobodu kretanja, što je temeljno ljudsko pravo.

- Mehanizam za privremenu suspenziju bezviznog režima je potencijalno opasna i štetna mjera, pogotovo za zemlje zapadnog Balkana. Neprihvatljivo je da je izvjestitelj u pregovorima odustao od ovlasti Evropskog parlamenta u oblasti vizne politike - smatra Fajon.
 
Dodaje da bi moguće zamrzavanje bezviznog režima moglo imati vrlo štetne posljedice za proces proširenja.

To bi, kaže Fajon, dalje ojačalo antievropske osjećaje i netoleranciju prema manjinama, koje su trenutno grupacije koje najčešće traže azil.

Smatra da zemlje zapadnog Balkana trebaju naći način da poboljšaju uvjete za Rome, iako su, iskreno govoreći, Romi bolje integrirani u društvo u Srbiji i Makedoniji, nego u nekim članicama Evropske unije.

- Trenutno ne postoji direktna prijetnja za ponovno uvođenje viza za jednu ili više zemalja zapadnog Balkana! Broj lažnih azilanata je još  značajan, ali je manji nego prošle godine - naglasila je Fajon i dodala da evropske vlade stoga vjerovatno neće imati razlog da odmah aktiviraju mehanizam.  

Ona opasnost vidi u nacionalističkim i populističkim snagama u Evropi, koje bi mogle iskoristiti mehanizam kao političko sredstvo za dobijanje političke podrške u svojim zemljama.

Fajon je također zabrinuta i zbog činjenice da će Evropski parlament današnjim usvajanjem reciprocitetnog mehanizma prouzrokovati da se Komisija obrati sudu. Izazvali smo totalni pravni haos.

- Ne mogu zamisliti da bi EU mogla uvesti vize građanima SAD-a i Kanade, ako jedna ili više država članica EU i dalje bude isključena iz programa izuzeća od viza. Izvršili smo izmjene na reciprotetnom mehanizmu koje su suštinski protuzakonite - ističe u reagovanju Fajon.
 
Navodi da reciprocitetni mehanizam nikada neće biti aktiviran jer su se vlade pojedinih evropskih zemalja već izjasnile da će dati prioritet odnosima sa svojim strateškim partnerima.

- Većina u Evropskom parlamentu, nažalost, podlegla je pritisku onih evropskih vlada koje žele odlučivati o budućnosti vizne i politike pridruživanja bez demokratskog i građanskog nadzora.To će osjetiti ljudi koji imaju koristi od bezviznog režima za putovanja.

Mi u grupi socijalista i demokrata ćemo učiniti sve da bismo zaštitili Evropljane, ali ne koristeći se populističkim mjerama koje prijete slobodi kretanja, što je temelj evropskih integracija - rekla je Tanja Fajon u obraćanju na plenarnoj sjednici.

(Fena)