Senzacionalni "projekti" za spas bh turizma:Festival frizerskog skijanja, miris sira iz mješine, brendiranje cicvare, varenike, skemlije i oklagije

Istražujemo

Festival frizerskog skijanja, miris sira iz mješine, brendiranje cicvare, varenike, skemlije i oklagije

Festival frizerskog skijanja, miris sira iz mješine, brendiranje cicvare, varenike, skemlije i oklagije

Kada je Federalno ministarstvo okoliša i turizma raspodijelilo pet miliona KM za razvoj turizma u Federaciji BiH uz spisak onih koji su budžetska sredstva dobili nije bilo iznosa koji im je dodijeljen. S obzirom na činjenicu da se među njima nalaze i oni koji su budžetska sredstva po nekim osnovama i ranije pronevjerili novinare magazina Žurnal zanimalo je o kolikim se iznosima radi. Nakon dogovorenog intervjua u zgradi Federalne vlade nalazimo se sa pomoćnikom ministra za turizam i okoliš Nedjeljkom Babićem i njegovom radnom kolegicom Biserom Hotić:

-Možete li mi reći ko vas je poslao – prvo je pitanje  Nedjeljka Babića a nakon novinarskog negodovanja slijedi pojašnjenje o tome kako stvari očito funkcionišu u Ministarstvu:

-Ja recimo mislim da je Vas neko poslao. Možda je neko bio nezadovoljan time kako je izbodovan i onda je vama rekao – idi pitaj tamo šta je. Vi idete ciljano, ja to znam, jer obično svi dođu tako ciljano, rijetki su oni koji dođu tek tako da vide.

Njegova kolegica Bisera Hotić također smatra kako novinari kada pitaju za novac zapravo imaju skrivene motive:

-Ne znam zbog čega se sada diže ovolika halabuka. Razočarana sam koliko novinari nemaju ništa od istraživačkog novinarstva da istraže. Što vi ne istražite sad budžet vlade, što ne istražite koliko je okoliš i turizam značajan...?

Predložene teme ipak ćemo ostaviti za drugi put a ovom prilikom pozabavit ćemo se raspodjelom sredstava.

Korisnici ne žele da se iznosi objavljuju

Kad već novinari ne istražuju, trebali bi to raditi članovi komisije koji su ispred ovog ministarstva bili zaduženi za dodjelu sredstava. Njih pet nije uspjelo otkriti kako među projektima koje finansiraju ima onih koji su već pronevjerili budžetski novac. Jedan od ilustrativnijih jeste primjer firme UZRAB – Društva za radno angažovanje nezaposlenih boraca, čiji je osnivač Udruženje boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 Općine Centar. UZRAB je za održavanje “manifestacije razvoja turizma u planinskim područjima Općine Hadžići od ovog ministarstva dobio 8.000 KM. UZRAB je sredstva dobio iako je prije nekoliko godina donesena sudska presuda kako ista firma mora vratiti 30.000 KM budžetskog novca dobijenog za obnovu ni manje ni više nego vrtića. Novac je potrošen, vrtić neobnovljen a UZRAB presuđen. To članovima komisije za dodjelu sredstava nije smetalo.

Ali ni takvi propusti ne smetaju da članovi komisije ustvrde kako je sve po propisu. Na stranici Ministarstva nisu navedeni iznosi koje su pojedinačni korisnici dobili. Ti iznosi nisu objavljeni čak ni u Službenim novinama, samo lista korisnika. Na pitanje zbog čega, Bisera Hotić i Nedjeljko Babić kažu kako to “korisnici ne žele”:

- Korisnici ne žele da se objavljuju iznosi. Oni nam moraju dostaviti izvještaje o utrošku sredstava, kao i šta su uradili. Mi smo išli u kontrolu ali naravno nismo mogli sve obići, ima i onih koje nismo. I, naravno, kad se prijavljuje tako mnogo korisnika, može se desiti i greška – kaže Nedjeljko Babić.

Tako trebate otići u Ministarstvo i na licu mjesta, u moru dokumenata koje ćete dobiti na uvid vidjeti koliko je ko novca dobio 2011. za turističku promociju BiH.

Primjera radi, agencija Tim System dobila je novac po dva osnova – iako se u revizorskim izvještajima takvi postupci vrlo često kvalifikuju negativno. Za obrazovno-dokumentarni film Prirodni potencijali FBiH u promociji turizma dobila je 10.000 KM a za projekat Osjeti ljepotu 20.000 KM. Poređenja radi, ova agencija za vrlo slične projekte već godinama dobija budžetska sredstva. Tako su 2010. za projekat Osjeti Sarajevo dobili 80.000 KM. U oba projekta radi se o marketinškoj promociji turističkih potencijala.

Miris sira iz mješine

A evo nekih projekata koje je, podsjetimo, Federalno ministarstvo okoliša i turizma podržalo u 2011:

Brendiranje – važna stavka prema ministarstvu. Tako je izdvojen novac za brendiranje: krajiških tradicionalnih kolača, ruralnog područja Sanice, grmečke cicvare, kisele ovčije varenike, krajiškog tkalačkog stana, krajiških suvenira: skemlija, sofra i oklagija, medene cazinske torte, petrovačkog sira BASA, manifestacije tradicionalne igre i pjesme“BHFEST KUD“, bosanske šljive, bosanskih domaćih ljekovitih proizvoda, bosanskohercegovačke šljivovice, mjesta i događaja u svrhu jačanja turističke ponude Općine Kladanj, zatim brendiranje brodica u Orašju, brendiranje Kupresa, domaćih eko-proizvoda, povijesnog grada Prozora, hercegovačkog meda i pripravaka na bazi meda, pa opet brendiranje jabuke i šljive, meda Medika, te očuvanje tradicijskih vrijednosti sa sela pod nazivom Miris sira iz mješine.

U brendiranju meda učestvuje i Ante Krešić, poduzetnik i pčelar iz Čapljine, u slobodno vrijeme predsjedavajući nadzornog odbora HT Mostar. Pa je od Federalnog ministarstva dobio novac za, citiramo, brendiranje hercegovačkog meda i pripravaka na bazi meda i uvrštavanje istih u turističku ponudu.

Od velikog broja ostalih čije projekte Ministarstvo finansira zanimljivo je izdvojiti i agenciju Respect, oficijelnu agencija fondacije "Arheološki park-Bosanska piramida Sunca" Semira Osmanagića koja, kako se navodi na stranici, “već nekoliko godina uspješno predstavlja Bosnu i Hercegovinu i njene prirodne ljepote, što kroz Piramidu što kroz ostale znamenitosti”.

Koliko je komisija imala sluha i za druge oblasti pokazuje i svesrdna podrška frizerima. Tako je sarajevski frizer Eldin Nuhić dobio novac za projekat Prirodni preparati u svrhu jačanja turističke ponude i zaštite okoliša. A Udruženje frizera – radionica dobilo je 4.000 KM za Festival frizerskog skijanja. Na pitanje šta tačno podrazumijeva festival frizerskog skijanja, da li se radi o tome da bh. frizeri skijaju, naši sagovornici iz Ministarstva okoliša i turizma kažu:

- Pa ne samo iz BiH, bude i iz regije.

“Vlasnik i predsjednik Udruženja Radionica”, kako stoji na veb stranici, je frizer Elvir Bajrić:

Ako vas frizura nervira dođite kod Elvira, poručuje ispod prošlogodišnjeg promotivnog plakata za festival frizerskog skijanja.

(zurnal.info)