NAKON PISANJA ŽURNALA:Filozofski fakultet odbio zahtjev profesora Adiba Đozića za produženje angažmana!

Istražujemo

NAKON PISANJA ŽURNALA: Filozofski fakultet odbio zahtjev profesora Adiba Đozića za produženje angažmana!

Adib Đozić nije dobio povjerenje Naučno nastavnog vijeća Filozofskog fakulteta u Tuzli za produženje angažmana. Protiv njegovog ostanka bila su 24 člana Vijeća, dok je za njegov ostanak glasalo 20 članova

Filozofski fakultet odbio zahtjev profesora Adiba Đozića za produženje angažmana!
 
Naučno nastavno vijeće Filozofskog fakulteta u Tuzli na današnoj sjednici odbilo je zahtjev profesora Adiba Đozića da ostane angažovan u naučno nastavnom procesu u ak. 2019/2020. godini.
Dvadeset i četiri člana glasalo je „Protiv“,  20 članova bilo je „ZA“, čime je ispunjen kvorum, odnosno nadpolovičan broj članova se izjasnio od ukupnog broja od 74 člana NNV FF UNTZ. 
 
Među osobama koje su dale podršku Đoziću su Najil Kurtić, Izet Šabotić, Mirsad Kunić, Midhat Čaušević  - profesori i asistenti o čijem SDA backgroundu je Žurnal i ranije pisao. Zanimljivo da je podršku SDA - ovskom profesoru dao i Denis Bećirović - SDP kandidat za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda sa posljednjih Općih izbora. 
 
Profesorica sa Filozofskog fakulteta Marijana Nikolić  - koju je profesor Đozić vrijeđao, kaže za Žurnal da je danas Naučno nastavno vijeće izglasalo pravednu i obećavajuću Odluku, zahvaljujući mladim ljudima u NNV.  
 
„Ja sam osjetila potrebu da upozorim kolege na Vijeću danas, na sve stvari koje je radio i radi profesor Adib Đozić. Njemu je Univerzitet već jednu godinu produžio angažman u naučno nastavnom procesu, on je već prošle akademske godine ispunio uslove da ide u penziju.
Nažalost, mislim da će njemu Senat to ipak produžiti, jer svjedoci smo da politika može sve u ovoj državi. Ali barem je satisfakcija da je NNV reagovalo dostojanstveno danas“ obrazlaže Nikolić. 
 
Profesorica Nikolić podnijela je prijavu protiv Đozića Etičkom komitetu Univerziteta u Tuzli. U prijavi je navela da ju je profesor Đozić u pismu koje je poslao Etičkom komitetu, kada se birao v.d. dekan Filozofskog fakulteta, vrijeđao na nacionalnoj osnovi. 
 
„...Abid Đozić grubo me uvrijedio na način u koji me stavlja u kontekst  s ratnim zločincima. Završila sam na klinici, nakon čega mi je urađen niz liječničkih pregleda, koji su potvrđeni nalazima. Ovakvi ispadi verbalne prirode, dešavali su se i ranije i kolegama i studentima, koji iz raznih razloga, prešućuju svoja iskustva...“ piše između ostalog u prijavi profesorice Nikolić. 
 
Profesor Đozić, o cijelom slučaju tada je Žurnalu kratko odgovorio:  
„To nije tačno. To je bio jedan mali nesporazum, koji je završen“
 
Pomenuti profesor od ranije je poznat po svojim neprimjerenim istupima prema studentima, te je prema saznanjima Žurnala godinama jedan od najlošije ocijenjenih profesora. Evo kako je Adib Đozić tada odgovorio na optužbe: 
 
„Dragi kolega, ako se neko razumije u istraživačko novinarstvo, razumiju se profesori koji predaju studentima. Jedan od njih sam ja. I studenti nas anonimno ocijenjuju. Uvijek sam najbolje ocijenjen od studenata koji anonimno to napišu, niko ne tjera studenate“   
 
Podsjećamo da je Odlukom Senata Univerziteta u Tuzli šezdesetpetogodišnjem profesoru Adibu Đoziću produžen angažman u naučno nastavnom procesu u akademskoj 2018/19. godini, iako je i tada ispunjavao sve uslove za odlazak u penziju.
 
Ove godine pokrenut je studijski program Politologije sa usmjerenjem „Međunarodni odnosi i diplomatija“ na odsjeku za Filozofiju i Sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Na taj način se pripremalo mjesto Đoziću za još jednu godinu budžetskih primanja, o čemu je Žurnal pisao prije nešto više od dva mjeseca. 
 
Adib Đozić trenutno je kadar Stranke demokratske akcije (SDA). Na oktobarskim Općim izborima bio je kandidat koalicije „Zajedno za BiH“ (SDA, SzBiH i BPS) za Predstavnički dom Parlamentarne Skupštine BiH iz RS-a. Nekadašnji je ministar TK za izbjeglice i socijlanu politiku. Također, bio je i Poslanik SBiH-a u Narodnoj skupštini RS-a. Nekoliko godina bio je član Stranke za BiH (SBiH). 
 
 
(zurnal.info)