PRIJE KONSTITUISANJA VLADE TK:Filozofski fakultet u Tuzli želi produžiti angažman SDA profesorima!

Istražujemo

PRIJE KONSTITUISANJA VLADE TK: Filozofski fakultet u Tuzli želi produžiti angažman SDA profesorima!

Prije konstituisanja Vlade TK u kojoj najvjerovatnije neće biti Stranke demokratske akcije, stranački profesori Adib Đozić i Najil Kurtić iako su ispunili uslove za odlazak u penziju zatražili su produžetak angažmana na univerzitetu. Lojalnost pokazuju kroz Izborne štabove ili članstvo u SDA. Nakon što je pročitao Žurnalova pitanja profesor Najil Kurtić povukao je svoj zahtjev da ostane na UNTZ

Filozofski fakultet u Tuzli želi produžiti angažman SDA profesorima!
FOTO: Filozofski fakultet u Tuzli(foto: Adi Kebo/Žurnal)
Peta sjednica Naučno nastavnog vijeća Filozofskog fakulteta u Tuzli održat će se 26.12.2018. godine. Na dnevnom redu naći će se dva zanimljiva zahtjeva. 
 
Prvi - „Razmatranje zahtjeva prof. dr. Najila Kurtića i prof. dr. Adiba Đozića o namjeri da ostanu angažovani u naučno nastavnom procesu u ak. 2019/20. godini“ i drugi - „Razmatranje zahtjeva za produženje izbornog perioda mr. sc. Midhatu Čauševiću, višem asistentu“ 
 
Sva tri kandidata povezuje jedna politička partija - Stranka demokratske akcije (SDA). 
 
Očigledno se ovim profesorima žuri da produže angažmane na univerzitetu prije konstituiranja nove vlasti u Tuzlanskom Kantonu, u kojoj najvjerovatnije neće biti SDA. 
 
 
U UNIVERZITETU JE SNAGA 
 
Najil Kurtić dugogodišnji je univerzitetski profesor. Ove godine Kurtić se našao na listi osoba koje su činile Izborni štab SDA Tuzlanskog Kantona. 
 
Za profesora Kurtića se pripremalo mjesto novog ministra obrazovanja TK, tvrdi nekoliko izvora Žurnala. Ali planovi su propali zbog toga što SDA najvjerovatnije neće činiti vlast u TK. Po uzoru na kolegu i prijatelja Adiba Đozića, nakon ispunjenih uslova za odlazak penziju, Kurtić je zatražio 29.11.2018. godine od Univerziteta u Tuzli da ostane angažovan u naučno nastavnom procesu u akademskoj 2019/2020 godini. 
 

 
Profesor Najil Kurtić na skupu SDA u Tuzli (foto:tip.ba) 
 
Dekanesa Filozofskog fakulteta UNTZ Nihada Delibegović Džanić, nakon zahtjeva profesora Kurtića, tražila je očitovanje  Vijeća odsjeka – Žurnalistike 30. novembra 2018. godine. Vijeće studijskog odsjeka navodi da postupajući organi, prema nekoliko odredbi članova Zakona o visokom obrazovanju TK, dalji angažman nastavnika vezuju uz postojanje objektivne potrebe. 
 
Dalje se navodi u da - angažman bilo kojeg nastavnika koji ispunjava uvjete za penziju bez objektivne potrebe neminovno dovodi do neadekvatnog utroška sredstava te, s tim u vezi – do štete po budžet, pa se takva postupanja odgovornih lica mogu kavlifikovati kao protivpravne radnje sa obilježjima krivičnog djela.
Sve ovo potpisuje šef odsjeka Žurnalistika – Mirza Mehmedović, koji je bivši član Saveza za bolju budućnost (SBB). 
 
Iako smo poslali konkretna pitanja sa memorandumom Žurnala, profesor Kurtić odgovara da mu je naš medij nepoznanica, ali bez odgovora na pitanja.
„Ako želite razgovarati sa mnom imate na raspolaganju dva termina: četvrtak 27. ili petak 28. u 10 sati u mom kabinetu. Pošto mi nije poznat vaš medij volio bih saznati o njemu više informacija (profil, izdavač, sjedište, glavni urednik). Podrazumijeva se da ćete mi trebati pokazati i svoju profesionalnu identifikaciju“ 
 
Poslali smo profesoru link Žurnala i "profesionalnu identifikaciju". Naglasivši da nismo u mogućnosti da ga posjetimo u njegovom kabinetu, te ponovo tražili da odgovori na konkretna pitanja i sve što spominjemo o njemu u tekstu. Na sve to, stigao nam je e-mail bez sadržaja od profesora Najila Kurtića. 
 
Nakon što je pročitao pitanja Žurnala profesor Kurtić povukao je svoj akt, kojim je zatražio da ostane angažovan na fakultetu. Od Filozofskog fakulteta službeno je 25.12.2018. zatražio da prekine započetu proceduru za njegov nastavak rada na Univerzitetu. 
 
Profesor Adib Đozić za kojeg je Univerzitet u Tuzli otvorio novi smjer da ne bi išao u penziju o čemu je Žurnal ranije pisao, dobiće najvjerovatnije i potvrdu produženja njegovog angažmana u naučno nastavnom procesu. Bitno je podsjetiti da je Đozić SDA kadar, a nekoliko godina bio je u Stranci za BiH. Na ovogodišnjim Općim izborima bio je kandidat koalicije „Zajedno za BiH“ (SDA, SzBiH i BPS) za Predstavnički dom Parlamentarne Skupštine BiH iz RS-a.
 
Midhat Čaušević – viši je asistent odsjeka Sociologija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzla. On je i predsjednik komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine TK a kao poslanik SDA u Skupštini TK izabran je na posljednjim oktobarskim izborima. 
 

 
Midhat Čaušević  - predizborni skup u Grivicama (foto: sdabanovici.ba)
 
O nastavku njegovog angažmana na fakultetu, razmatrat će se na sjednici NNV UNTZ. 
 
Čaušević nije odgovorio na upit Žurnala do objave ovog teksta. 
 
 
PRATI STRANKU PUTEM INTERESA
 

 
Izborni štab SDA TK 2018. (foto: rtvslon.ba)
 
Ovo je fotografija nastala u maju 2018. godine. Na njoj je konstituisan Kantonalni izborni štab SDA. Na fotografiji se između ostalih nalaze i profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli: Najil Kurtić, Mirsad Kunić, Asim Pandžić i Izet Šabotić. 
 

 
Sastanak Bege Gutića sa univerzitetskim profesorima (foto: tip.ba)
 
 
Ovo je fotografija nastala u septembru ove godine. Sastav je isti - Kurtić, Kunić, Pandžić i Šabotić na sastanku sa tadašnjim premijerom Begom Gutićem na okruglom stolu pod nazivom „Budućnost visokog obrazovanja u TK iz perspektive Izborne platforme SDA Bosne i Hercegovine“
Sastav na ovoj fotografiji pojačan je bivšim rektorom Univerziteta u Tuzli Enverom Halilovićem, bivšim ekspertnim premijerom Bahrijom Umihanićem, Adibom Đozićem, Midhatom Čauševićem, te  Seadom Omerbegovićem bivšim stranačkim kolegom Adiba Đozića iz Stranke za BiH. Većina profesora na ovom sastanku su članovi ili simpatizeri SDA.
 
 Bitno je na kraju napomenuti da je na Univerzitetu u Tuzli ove akademske godine do sada upisan najmanji broj brucoša – njih tek 1.410. Dok rektorica Nermina Hadžigrahić kaže da "treba uraditi temeljnu analizu i vidjeti gdje se nalazimo", ministar Zlatan Muratović ovaj pad prikriva „demografskim procesima“. A premijer Jakub Suljkanović tvrdi da će "neki odsjeci biti ugašeni". Niko se od njih ne pita zašto je sve to baš tako. Iako svi oni znaju odgovor, ne smiju ga javno reći - zbog stranke.  
 
 (zurnal.info)
 
 
 
Ovaj sadržaj je nastao u okviru Programa osnaživanja nezavisnih medija, Indenpendent Media Empowerment Program (IMEP)