DOK JE PREDMET U RADU:Firma Gold Mignon nastavlja dobijati milionske poslove

Istražujemo

DOK JE PREDMET U RADU: Firma Gold Mignon nastavlja dobijati milionske poslove

Prema informacijama iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove firma Gold Mignon nema potpunu odgovarajuću registraciju za skladištenje i distribuciju proizvoda animalnog porijekla

Firma Gold Mignon nastavlja dobijati milionske poslove
skladište firme “Gold Mignon”

Pripremi se isporuka kamionskih guma za Rudnik, nakon toga slože se trokutići sira za Klinički centar, potom se zategnu gumice za felge na kamionima, te napuni tečni sapun za pacijente. U međuvremenu, pristavi se čaj za Službu za zajedničke poslove institucija BiH te prosije grah i pirinač i organizira ručak za Ministarstvo odbrane BiH.

Sve ove i mnoge druge poslove obavlja firma Gold Mignon iz Sarajeva. Više od tri godine „predmet je u radu“ u Tužiteljstvu Kantona Sarajevo zbog udjela firme 2015. godine u aferi trovanja više od 200 djece salmonelom iz mliječnih proizvoda.

U to vrijeme, kantonalni veterinarski inspektori donijeli su Rješenje o zabrani obavljanja prometa namirnica animalnog porijekla firmi Gold Mignon. Kako je utvrđeno u postupku inspekcijskih nadzora, nakon masovnog trovanja djece u vrtićima, ova firma nije bila registrirana za skladištenje i distribuciju proizvoda životinjskog porijekla, zbog čega su inspektori protiv pravne i odgovorne osobe poduzeli i prekršajne mjere. 

Prema informacijama iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove firma Gold Mignon ni danas nema potpunu odgovarajuću registraciju za skladištenje i distribuciju proizvoda animalnog porijekla.

„Prema trenutnom stanju, u skladištu firme "Gold mignon" doo na lokaciji Olimpijska bb, obavlja se skladištenje i distribucija proizvoda animalnog porijekla, koji ne zahtijevaju poseban temperaturni režim. Isto pravno lice je ugovorni korisnik skladišnog prostora u vlasništvu drugog preduzeća, koje posjeduje odgovarajuće rješenje o ispunjavanju propisanih uslova za skladištenje proizvoda životinjskog porijekla (rashladne komore) i pod nadzorom je veterinarske inspekcije KS", navodi se u odgovoru inspekcije na Žurnalov upit.

Inače, ova kompanija je godinama opskrbljivala institucije i javna poduzeća. Iz baze podataka javnih nabavki vidljivo je da Gold Mignon distribuirajući sve vrste namirnica zarađuje velik novac isporučujući meso, mlijeko, sanitarne potrepštine, hranu, piće za Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH, Međunarodni aerodrom Sarajevo, BH Telecom, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Ministarstvo odbrane BiH, Službu za zajedničke poslove institucija BiH, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići,  Elektroprivredu BiH, KJKP Vodovod i kanalizacija, Nezavisni operator sistema u BiH, JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica - Drin Fojnica, Ministarstvo za boračka pitanja KS, Sudska policija BiH...

U 2018. godini, Gold Mignon do sada je isposlovao mnoge poslove u institucijama i javnim poduzećima. Između ostalih radi se o poslovima organiziranja ručka za Ministarstvo odbrane BiH, nabavke robe za bife i sredstva za higijenu za državnu Elektroprivredu, nabavke namaza, mlijeka i sireva za pacijente u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, ali i nabavci polovnih guma za damper kamione rudnika Đurđevik. 

Ukupna vrijednost poslova koje je „svestrana“ firma Gold Mignon dobila samo u ovoj godini veća je od 2 miliona maraka.

(zurnal.info)