Zvornik putevi:Firma optužena za utaju poreza dobila poslove vrijedne 19 miliona maraka

Istražujemo

Zvornik putevi: Firma optužena za utaju poreza dobila poslove vrijedne 19 miliona maraka

Sudski postupak protiv Vasića i firme Zvornik putevi nije spriječio institucije u RS da ovoj firmi za godinu dana dodijele poslove vrijedne oko 19 miliona maraka

Firma optužena za utaju poreza dobila poslove vrijedne 19 miliona maraka

Već godinu dana na Sudu BIH traje postupak protiv Jelenka Vasića i firme Zvornik putevi zbog utaje poreza. Sudski postupak protiv Vasića i firme Zvornik putevi nije spriječio institucije u RS da ovoj firmi za godinu dana dodijele poslove vrijedne oko 19 miliona maraka. Za optužnicu Vasić tvrdi da su odgovorne javne institucije, jer zbog njihove neažurnosti firma nije mogla uplatiti poreze državi.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužnicu protiv Vasića i firme Zvornik putevi podiglo je početkom septembra prošle godine. Prvostepenom presudom iz aprila ove godine Vasić i firma su oslobođeni optužbi da su počinili produženo krivično djelo porezne utaje ili prevara. Međutim, nakon žalbe Tužilaštva BiH Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH donijelo je rješenje  kojim je uvažena žalba Tužilaštva, te je presuda Suda BiH ukinuta.

U razgovoru za Žurnal direktor firme Zvornik putevi Jelenko Vasić kaže da su državni organi, odnosno institucije sa kojima posluju, glavni uzrok za podizanje optužnice.

-Mi sa državnim organima radimo skoro 99 posto poslova i vrlo često smo u situaciji da država odnosno, njene organizacije, opštine i institucije nisu u poziciji da finansiraju projekte koje izvode. Tako dođemo u situaciju da nam neko drži papire po 6 mjeseci nepotpisane i jednostavno ne možemo da budemo ažurni kada je u pitanju PDV. Onda nam dođe kontrola a mi nemamo dokumentaciju jer nam to drži neki nadzorni organ u Banja Luci i Sarajevu. Dovode nas u situaciju da smo neažurni, ne zbog našeg rada već zbog države. Vi morate platiti porez, a nemate papira na osnovu kojeg morate platiti PDV, kaže Vasić.

Poništenje provostepene presude bilo je iz tehničkih razloga, tvrdi Vasić, jer presuda nije dobro obrazložena.

- Očekujem da ćemo biti oslobođeni iz prostog razloga jer mi ne dugujemo državi ništa. Kada je inspekcija došla, mi smo rekli da imamo par dokumenata koji nam nisu vraćeni i to je napisano u zapisnik. Mi smo platili taj dio i zatezne kamate za svaki dan kašnjenja. Godinu dana nakon toga je neko podigao optužnicu, kaže Vasić.

Na tenderima bez konkurencije

Optužnica protiv Vasića i firme Zvornik putevi nije spriječila institucije u Republici Srpskoj da ovoj firmi dodijele poslove vrijedne oko 19 miliona maraka.  Firma Zvornik putevi bez konkurencije je na tenderima Opštine Šekovići, Milići, Vlasenica, Bratunac, Srebrenica i Gradske uprave Grada Zvornika. Na većini tendera Zvornik putevi su bili jedini ponuđač.

Vasić tvrdi da nema ništa sporno u činjenici da su na većini tendera bili jedini ponuđač.

- Na podneblju gdje mi radimo, to je regija Birač, bukvalno nema konkurencije. Mi odemo na tender, čak često i ne želimo nešto da radimo, pa dobijemo i taj posao jer nema ponuđača koji imaju ovdje asfaltne baze, tvrdi Vasić.

Od podizanja optužnice pa do danas, ova firma od Opštine Bratunac dobila je tri tendera za rekonstrukciju i izgradnju saobraćajnica na području Opštine. Na tenderu za asfaltiranje i rekonstrukcija lokalnih puteva na području opštine Bratunac vrijednom skoro 400 hiljada maraka Zvornik putevi su bili jedini ponuđač. Na tenderu za “rekonstrukcija gradskih ulica na području Opštine Bratunac” ova firma bila je jedini ponuđač. I na tenderu za „izgradnju pristupne saobraćajnice za novi most"  vrijednom 34.974,80 bez PDV-a Zvornik Putevi je bio jedini ponuđač.

Od Opštine Vlasenica početkom 2018. godine firma Zvornik putevi za poslove “asfaltiranje lokalnih puteva i gradskih ulica na području opštine Vlasenica” dobila je 3,2 miliona maraka. Za “izgradnju studentsko - đačkog doma Srbija u Vlasenici - prva etapa” ova firma zajedno sa firmom Keso-promet iz Zvornika dobila je 1,3 miliona maraka.

Za “sanaciju lokalnih puteva i gradskih ulica na području opštine Srebrenica” početkom oktobra ova firma dobila je skoro pola miliona maraka od Opštine Srebrenica.  Za “sanaciju i rekonstrukciju dijela lokalne putne komunikacije u naselju Kazani” od Opštine Srebrenica dobili su 71.803 maraka.

Od Opština Milići Zvornik putevi dobila je niz poslova na sanaciji i asfaltiranju lokalnih puteva vrijednih oko 1,5 miliona maraka. Unosnih poslova bilo je i na tenderima Gradske uprave Grada Zvornika. Za poslove asfaltiranja i sanacije puteva ova firma dobila je 4,2 miliona maraka.

Za poslove asfaltiranja gradskih ulica i puteva te izradi šetališta na području Opštine Šekovići Zvornik putevi su dobili poslove  vrijedne pola miliona maraka.

Međutim, najveći tender u posljednjih godinu dana ova firma dobila je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za “rehabilitaciju regionalnih puteva u RS, oblasti 2, 6 i 7 (faza II)  vrijedan 5.830.140,64 KM. Od Ministarstva su dobili i 400 hiljada maraka za sanaciju ulica na području Opštine Šekovići i sanaciju riječnih obala na području Opštine Bratunac.


(zurnal.info)