Iznajmljivanje rudara:Firma povezana s Kukićem dobila poslove u vrijednosti 12 miliona maraka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Iznajmljivanje rudara: Firma povezana s Kukićem dobila poslove u vrijednosti 12 miliona maraka

Firma Rudar iz Tuzle od početka 2017. godine dobila je 20 tendera u vrijednosti 12,4 miliona maraka od rudnika u sklopu koncerna Elektroprivrede. Na 14 tendera ova firma je bila jedini ponuđač

Firma povezana s Kukićem dobila poslove u vrijednosti 12 miliona maraka
FOTO: elektroprivreda.ba

Firma Rudar javnosti je poznata po činjenici da godinama federalnim rudnicima iznajmljuje rudare uprkos tvrdnjama da imaju višak radnika. Ta praksa nastavljena je i u 2017. godini. Međutim, to nije  jedini sumnjiv posao.

Od početka ove godine firma ima ugovorene poslove u vrijednosti 12,4 miliona maraka za potrebe rudnika i zavisnih društava u sklopu koncerna Elektroprivrede. Većina poslova koje je dobila firma Rudar odvija se na području Tuzlanskog kantona.

Samo u 2017. godini Elektroprivreda je  raspisala 20 tendera za iznajmljivanje radnika, izrade elaborata, izrada i rekonstrukcija jamskih prostorija i mnogi drugi.

Kao jedini ponuđač na 14 tendera pobijedio je Rudar iz Tuzle!!!

Tako je ova firma u toku ove godine dobila poslove:

- Servisiranja i dijagnosticiranja kvarova teretnih vozila.Projektovanje i postavljanje rudničke podgrade u kolektoru Slapničkog potoka.

- Usluge uklanjanja rasutih materijala duž i oko transportnih sistema u RJ DiPU.

- Angažovanje radnika u jami glavni sloj Rudnika Mramor u Mramoru.
- Usluge izrade Elaborata o klasifikaciji ugljenih slojeva u eksploataciji Rudnika Dubrave i kategorizaciji objekta Klasirnice prema stepenu opasnosti od eksplozivne ugljene prašine.

 - Usluge sanacije konstrukcije vodotornja u Pogonu Radionice u Šićkom Brodu. Usluge upravljanja transportnim sistemima uglja i održavanje čistoće postrojenja u RJ DiPU.

- Usluge trećih lica na izradi jamskih prostorija – šire pripreme (1.390 m) . Usluge upravljanja i održavanja čistoće kotlovskih postrojenja i postrojenja RJ Hemija.
- Revizija Tehničkog projekta eksploatacijskih geoloških istraživanja uglja i pratećih sedimenata na području Rudnika Dubrave.
- Izrada i rekonstrukcija izlaznih prostorija prema VO S-2 i VN Popovići. Angažovanje radnika u jami glavni sloj Rudnika Mramor u Mramoru.
- Upravljanje transportnim sistemima uglja i održavanje čistoće postrojenja II, III, IV i V etape u RJ DIPU.
I drugi...

Pravi poslovi za firmu Rudar krenuli su onog trena kada se za njih počeo zalagati Nevad Ikanović – izvršni direktor Elektroprivrede BiH. Ikanović je u javnosti najviše poznat zbog svojih veza sa zastupnikom u Parlamentu FBiH i osuđenikom za privredni kriminal Mirsadom Kukićem. Kukić je zaposlenik ali i alfa i omega u rudniku Banovići. Firma Rudar od rudnika Banovići dobila je posao u vrijednosti 220 hiljada maraka.

Podsjetimo, Nevad Ikanović je prošle godine naložio zavisnom društvu Rudnik Kreka Tuzla da potpišu nove ugovore sa ovom privatnom kompanijom. Tako je Rudnik Kreka izdvajao devet maraka po radnom satu za jednog agažovanog radnika Rudara. O ovim sumnjivim transferima rudara Žurnal je ranije detaljno pisao.


Inače, firma Rudar iz Tuzle u vlasništvu je sarajevske firme BBM i još 13 osoba. Žurnal je ranije pisao o nezakonitoj ekspoloataciji ruda  firme BBM u rudnicima u Fojnici, te Maglaju i Varešu. Na većini ovih poslova radila je i firma Rudar iz Tuzle.

(zurnal.info)