Zlato, kamen, ugalj:Firma BBM nezakonito eksploatisala rude u Varešu, Maglaju i Fojnici
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Zlato, kamen, ugalj: Firma BBM nezakonito eksploatisala rude u Varešu, Maglaju i Fojnici

U Fojnici zlato.U Maglaju ugalj. U Varešu kamen. Istraživanje nezakonito postaje eksploatacija. Objavljujemo na kakav način firma BBM dolazi do ruda

Firma BBM nezakonito eksploatisala rude u Varešu, Maglaju i Fojnici

Ministarstvima privrede BBM dostavi ponudu za koncesije za istraživanje ruda. Nakon toga od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije BBM dobije Rješenje za istražne radove, koji je obavezan da dobije suglasnost općina na čijim parcelama se nalaze rudnici. Ta činjenica bude zaboravljena i BBM bez dozvole od općina počinje sa radovima. Zatim, firma podnosi zahtjev za dobijanjem koncesije za eksploataciju ruda. Dok čekaju koncesiju za istražne radove zapravo počinju sa eksplatacijom ruda. I tako godinama.

Nezakonit sistem potvrdio je i sam direktor BBM-a Ermin Operta na sjednici Općinskog vijeća Maglaj iz 2015. godine.

„Mi nismo podnosili zahtjev za istraživanje, već istraživanje i eksploataciju zato što se nigdje ne daje i ne potpisuje ugovor o koncesiji samo na istraživanje i žao mi je što su ovdje neki ljudi došli u zabludu i mislili su da se ovdje može samo kroz ugovor o istražnim radovima da se završi“, rekao je tada Operta.

Nakon dvije godine obustave “istražnih” radova u rudniku uglja Brezove Dane, firma BBM iz Sarajeva ponovo je pokrenula pregovore sa Općinom Maglaj za dobijanje koncesije za eksploataciju uglja. Zbog uništavanja lokalnog puta i zagađenja okoline  mještani Mjesne zajednice Brezove Dane- Domislica blokadom puta prema rudniku 2015. godine zaustavili su radove BBM-a.

Nakon pritiska mještana, Općina Maglaj zahtijevala je od BBM da potpišu ugovor o prijateljskom okruženju kojim bi se postigao sporazum o svim spornim pitanjima sa lokalnom zajednicom. U ugovoru je Općina zahtijevala i da BBM prioritetno isporučuje potrebne količine uglja za firmu „NATRON-HAYAT“ iz Maglaja po tržišnoj cijeni, jer je to kako je navedeno, kompanija od posebnog interesa za Općinu Maglaj. BBM je taj zahtjev odbio.

 S druge strane, BBM-ov zahtjev za  dodjelu koncesije bez saglasnosti Općine Maglaj odbili su Ministarstvo privrede i Ministarstvo prostornog uređenje, prometa i komunikacija ZDK. BBM pokreće tužbu protiv Ministarstva prostornog uređenja jer smatraju da zakon ne propisuje saglasnost lokalne zajednice kao obvezujuće za dodjelu koncesije, te je zaključenje ugovora sa lokalnom zajednicom pravno neutemeljeno. Pravosnažnim presudama Kantonalnog suda u Zenici tužbe BBM-a su odbijene.

 U razgovoru za Žurnal načelnik Općine Maglaj Mirsad Mahmutagić kaže da neće pristati na dodjelu koncesije bez potpisivanja Ugovora o prijateljskom okruženju.

"Napravili smo novi ugovor koji sadrži sve što i prethodni, s tim da smo na zahtjeve lokalnih zajednica dodali nove klauzule koje se tiču zaštite okoliša i lokalnih puteva. Također, potrebno je određivanje nove trase za rudnik. Da li će to biti lokalni put ili izgradnja potpuno novog samo za rudnik, vidjet ćemo. Ugovor mora proći određene komisije, trebamo dobiti i mišljenje BBM na ugovor pa tek onda očekujemo izjašnjenje Općinskog vijeća", kaže Mahmutagić.

"Općina od nas traži mnogo stvari da uradimo prije prihvatanja projekta a kojih nema u Zakonu o koncesijama", kaže Mirza Muratović iz BBM-a.

Predsjednik Mjesne zajednice Brezove Dane-Domislica i vijećnik u Općinskom vijeću Maglaj Mustafa Bešić, u razgovoru za Žurnal kaže da je BBM na rudniku ostavio svu opremu i čuvara jer planiraju da nastave radove.

"Prije nekoliko dana predstavnici BBM-a su imali sastanak sa načelnikom da pokrenu ponovo radove. Nama je načelnik obećao da neće ništa uraditi bez saglasnosti mjesne zajednice. BBM trenutno ništa ne radi na rudniku, a ne rade jer im mi ne damo", kaže Bešić objašnjavajući da je su njihovi problemi sa ovom firmom isti kao u Bakovićima kod Fojnice gdje je BBM dobila koncesiju za istraživanje zlata o čemu je Žurnal ranije pisao.

 Sve je isto, ovdje je bilo kao ratno stanje. Nama je asfalt uništen, rijeka koja je žila kucavica našeg mjesta je zagađena. Ništa nije sanirano. U tri sata ujutro kamioni su odvozili ugalj iz rudnika. Prema našim procjenama izvukli su preko hiljadu kamiona uglja u vrijednosti oko tri miliona maraka a imali su koncesiju samo za istražne radove, ne i za eksploataciju. Ja ne znam ko njih čuva kad su tako jaki“ kaže Bešić.

 U Općini Vareš firma BBM godinama je eksploatisala kamen. Preciznije od 2002. godine. Predmetni koncesioni ugovor zaključen je pod predpostavkom da će imovinsko pravni odnosi biti riješeni tokom trajanja ugovora. Pretpostavka je ostala samo pretpostavka, i BBM nikad nije upisala pravo na ekspoloataciju kamena u Varešu.

 „Obzirom da koncesionar nije upisan sa pravom korištenja postavlja se pitanje kako je mogao dobiti odobrenje za početak eksploatacije mineralne sirovine tj. Kako je mogao priložiti dokaz o ispunjavanju uslova iz člana 62. Stav 2. Zakona o rudarstvu? Nikako, jer ovakav dokaz nije bilo moguće pribaviti“ upozorio je 2013. godine kantonalni ministar Đemil Ugarak.

 Deset godina nakon zaključenja ugovora Vlada ZDK dala je saglasnost Ministarstvu privrede ovog kantona da sa firmom BBM raskine koncesioni ugovor. Jedan od razloga raskidanja ugovora sa BBM-om, prema dokumentima koji su u posjedu Žurnala, bilo je neplaćanje koncesione naknade u iznosu od 187 hiljada maraka.

 (zurnal.info)