Zloupotrebe penzionerskih fondova:Fond PIO RS: Kupili software za 1,2 miliona KM i odmah ga poklonili prodavcu

Istražujemo

Fond PIO RS: Kupili software za 1,2 miliona KM i odmah ga poklonili prodavcu

Zoran Mastilo, bivši direktor FOND-a PIO RS, potpisao je sa direktoricom “M&I sistems” Darinkom Banjac Ugovor o nabavci IIS, vrijedan 1.200.000 konvertibilnih maraka. Sve bi to, možda i bilo u redu, da odredbama ugovora nije precizirano da je Fond samo korisnik softvera, ne i njegov vlasnik

Fond PIO RS: Kupili software za 1,2 miliona KM i odmah ga poklonili prodavcu
FOTO: ATV

Ugovor o nabavci integrisanog informacionog sistema koji je FOND PIO potpisao 08.07.2010. godine sa banjalučkom firmom “M&I sistems”, klasičan je primjer teške zloupotrebe ovlaštenja, koji bi u nekim sretnijim vremenima trebao poslužiti kao obrazac kako se ne smije raditi. Odnosno, kao pokazni primjer kako jedna izuzetno važna entitetska institucija daje u ruke svom partneru vitalni dio Fonda, i pri tom mu plaća masnu cijenu za to.

KUPLJENO PA POKLONJENO

Zoran Mastilo, bivši direktor FOND-a PIO RS, potpisao je sa direktoricom “M&I sistems” Darinkom Banjac Ugovor o nabavci IIS, vrijedan 1.200.000 konvertibilnih maraka. Sve bi to, možda i bilo u redu, da odredbama ugovora nije precizirano da je Fond samo korisnik softvera, ne i njegov vlasnik, te da isključivo pravo raspolaganja sa programskim softverom ima firma M&I, koja je za njegovu izradu plaćena sa 1,2 miliona KM.

Prevedeno na svakodnevni jezik, to znači da je Fond PIO platio M&I izradu softvera, koji oni mogu prodati kome god još hoće, dok ova važna entitetska institucija nema nikakvo pravo na njegovu distribuciju. Da stvar bude gora, u izradi ovog programskog softvera učestvovali su i uposlenici Fonda!
 
Sve navedeno, precizirano je članom 14. Ugovora (broj 1382-30/10, svi dokumenti su u posjedu “Žurnala”), kojim se definišu “autorska prava” i koja su u potpunosti ustupljena davaocu usluge, odnosno firmi M&I. I to je u potpunoj suprotnosti sa članom 103. Zakona o autorkim i srodnim pravima BiH.
 
U tom članu (103, op.aut.) se ističe:

„Ako je kompjuterski program stvorio zaposlenik u izvršavanju svojih obaveza ili prema uputstvima poslodavca, ili ako ga je stvorio autor na osnovu ugovora o narudžbi, smatra se da su sva autorska imovinska prava na takvom programu isključivo i u cjelini prenesena na poslodavca ili naručioca, ako ugovorom nije drugačije utvrđeno“.
 
Kako je ovdje riječ o projektu čiji je naručilac Fond PIO RS i gdje su zajednički učestvovali timovi Fonda PIO RS i preduzeća M&I Systems d.o.o. Banja Luka, zakonski propisi o autorskom pravu daju ovlašćenje autoru da umnožava, stavlja u promet, daje u zakup primjerke svog djela, kao i da djelo javno saopštava.
 
Međutim, članom 14. Ugovora, koji smo već pomenuli, na Fond PIO RS je, kao „naručioca usluge“, prenijeto pravo korišćenja i neprenosivo pravo vlasništva programskog softvera. Istovremeno se navodi se da je kompanija M&I Systems d.o.o. Banja Luka, kao davalac usluga, izvorni autor i raspolaže pravima zaštite patenta, autorskog prava, zaštitnih oznaka i poslovne tajne.
 
Ovom odredbom ugovora (član 14.3.) je utvrđeno da Fond PIO RS može da se služi dokumentacijom isključivo za svoje potrebe, ne prodaje, ne prenosi, niti na drugi način ustupa dokumentaciju ili programski softver drugome na raspolaganje.
 
Sve u svemu, Fond PIO RS se sveo na korisnika programa, iako su u izradi su učestvovali zajednički timovi i iako je za softver plaće iznos od 1,2 miliona KM. Uz to, kako su nam naveli izvori, višedecenijska znanja iz oblasti upravljanja Penzijskim sistemom Republike Srpske, koja su radnici Fonda PIO RS povjerili timovima za implementaciju, su ugrađena u  integrisani informacioni sistem.
 
(Članom 4. Ugovora o javnoj nabavci usluga izrade integrisanog informacionog sistema broj 1382-30/10 precizirano je da se
određuju timovi obje strane koji će sprovesti cijeli projeka.
Takođe se navodi da će u radu na izradi poslovnog modela zajedno učestvovati timovi za implementaciju Naručioca usluge, tj. Fonda PIO RS i davaoca usluge, član 4.3 ugovora).
 
 
Zato je bilo logično da Fond PIO RS, koji je naručilac projekta, dobije i autorska prava, koja su trebala biti prenesena na tu instituciju, a u skladu sa odredbama Zakona o autorskim i srodnim pravima Bosne i Hercegovine.

U krajnjem slučaju, pošto je riječ o projektu u kojem zajednički učestvuju timovi Fonda PIO RS i  M&I Systems , ugovorom je trebalo predvidjeti odredbe „poslovno-tehničke saradnje“ gdje bi Fond PIO RS imao prava distribucije izgrađenih informacionih sistema i razvijanja saradnje sa drugim penzionim Fondovima u okruženju i Evropskoj Uniji, ali ništa od toga se nije desilo.
 
Ovim odredbama, Fond PIO RS se sveo na pukog korisnika informacionog sistema (kao da je zakupac), a u budućnosti sva autorska prava i benefite po osnovu ovako skupocjenog projekta i potencijalnu finansijsku dobit će M&I Systems.

NAGRADA ZA ZLOUPOTREBE

Za ovako katastrofalne odredbe ugovora po Fond PIO RS odgovornost je, osim na direktoru, i na Odjeljenju za javne nabavke, ugovaranje i investicije Fonda PIO RS. Načelnik Odjeljenja za javne nabavke, ugovaranje i investicije  provjerava pravni sadržaj prijedloga/nacrta ugovora o javnoj nabavci roba, usluga ili radova, a u momentu pripremanja i zaključenja ugovora ovu funkciju je obavljala Sanja Rašević.
 
Zoran Mastilo smijenjen je sa pozicije direktora Fonda PIO 20. jula 2011., tako da je njegov nasljednik Mladen Milić mogao mnogo toga promijeniti, ali - Milić nagrađuje Sanju Rašević i postavlja je na mjesto pomoćnika direktora Fonda za kontrolu obračuna, evidentiranje prihoda, javne nabavke i sistemsku podršku.
 
Iako, su za ovo radno mjesto u trenutku kada je Sanja Rašević raspoređena na njega, bili utvrđeni kriteriji “završen ekonomski fakultet i pet godina radnog iskustva u struci na rukovodećim radnim mjestima”, koje ona nije ispunjavala ni na koji način.

Njeno imenovanje zlopotreba je direktorskog položaja, a Milić je to vjerovatno učinio zbog njenih „zasluga“, koje je Raševićeva imala kao načelnik Odjeljenja za javne nabavke omogućavajući izuzetno štetne odredbe u Ugovoru o nabavci integrisanog informacionog sistema, gdje su autorska prava apsolutno ustupljena preduzeću M&I Systems d.o.o. Banja Luka i Fond PIO RS sveden na pukog korisnika.
 
Ne treba zaboraviti ni činenicu da u vrijeme sklapanja ovog kriminalnog i štetnog ugovora Mastilo jeste bio direktor, ali i da mu je Milić bio desna ruka.
 
Sve u svemu, nagrada u Fondu PIO za rad protiv Fonda PIO ne manjka, pa je pravo čudo da je ova institucija još koliko toliko solventna. Iz Fonda PIO nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa ovim ugovorom. Očito je da smatraju da javnost ne treba ništa da zna o njihovim poslovima, premda ovu instituciju finansiraju građani. Ovo je već peti put da Fond PIO ignoriše naša pitanja u vezi sa poslovanjem te institucije, a samo jednom su odgovorili na dostavljeni upit.

(zurnal.info)