ISTEKAO ROK ZA PRIJAVU:Funkcionerima novčane kazne zbog neprijavljivanja podataka o imovini
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

ISTEKAO ROK ZA PRIJAVU: Funkcionerima novčane kazne zbog neprijavljivanja podataka o imovini

Za kašnjenje u godišnjem prijavljivanju imovine zakonom su previđene kazne od 1.000 do 2.500 KM. Nešto više od stotinu nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo nije u roku prijavilo prihode i imovinu

Funkcionerima novčane kazne zbog neprijavljivanja podataka o imovini
FOTO: Adi Kebo (zurnal.info)

Nosioce javnih funkcija u Kantonu Sarajevu, koji su propustili prijaviti imovinu i prihode sljeduje novčana kazna. Rok za godišnje prijavljivanje imovine istekao je 31. januara. Kako saznaje Žurnal nešto više od stotinu prekršajnih naloga već je upućeno na njihove adrese.

Na listi “zaboravnih” funkcionera su i tri sarajevska načelnika, Nedžad Ajnadžić načelnik Općine Centar, Nedžad Koldžo načelnik Općine Novo Sarajevo te načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Uočljivo je da su prijave propustili dostaviti u većem broju vijećnici Općinskog vijeća Novo Sarajevo, istog onog koje je prošle godine u SDA-SBB-DF većini izglasalo povećanje iznosa svojih paušala i naknada u komisijama. Tu je i niz vijećnika iz drugih općina, potom članova nadzornih i upravnih odbora i direktora, a kompletan spisak je dostupan na ovom linku.

 

 

Aprila prošle godine usvojen je Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevu. Izabrani i imenovani dužnosnici, potom nosioci izvršnih funkcija i savjetnici na kantonalnom niovu te načelnici i vijećnici općinskih vijeća na području ovog kantona moraju  prijaviti  prihode i poklone, zatečenu imovinu te njeno porijeklo. Obaveza se odnosi i na bliske srodnike i povezana lica nosioca javnih funkcija.

Za kašnjenje u godišnjem prijavljivanju imovine zakonom su predviđene kazne od 1.000 do 2.500 KM.

Nadležnost za provođenje ovog Zakona povjerena je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. Prošlogodišnji podaci o imovini nosioca javnih funkcija javno su dostupni na stranici Ureda. Uporedo, tu su objavljeni i registri  imenovanih lica te zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo.

(zurnal.info)