Pitanja za ministra Gluhakovića:Gdje je nestali ugovor, šta je sa Jahorinom, Klekovačom i milanskom pijacom?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Pitanja za ministra Gluhakovića: Gdje je nestali ugovor, šta je sa Jahorinom, Klekovačom i milanskom pijacom?

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković, zbog pitanja o dugu Robnih rezervi spustio je novinarski mikrofon. Žurnal ministru postavlja još nekoliko zanimljivih pitanja

Gdje je nestali ugovor, šta je sa Jahorinom, Klekovačom i milanskom pijacom?

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković novinarki banjalučke Alternativne televizije spustio je mikrofon, iznerviran njenim insistiranjem da joj odgovori da li Vlada ima bilo kakvo rješenje za višemilionski poreski dug Robnih rezervi RS, koji je početkom avgusta narastao na više od devet miliona maraka.

Gluhaković je, kako je objavila ATV, mjesecima izbjegavao razgovor na ovu temu, pa je novinarka te televizije "ugrabila" zgodnu priliku, prisustvo Gluhakovića na nekoj turističkoj manifestaciji u Srpcu 5. avgusta, i postavila mu pitanje.
Umjesto odgovora, ministar Gluhaković je prvo pokušao biti ciničan.

“Vidite kako je sad ovo na dobrom mjestu, da se ovdje pojavite vi koji se toliko brinete za robne rezerve. Ja vam se zahvaljujem u ime Ministarstva, u ime Vlade, na brizi o robnim rezervama. Hvala vam”, iznerviran što novinarka remeti manifestaciju, koja je bila vše predizborni skup socijalista, a manje turistička manifestacija od koje će građani Srpca imati neke koristi.

KLEČANJE NOVINARA

Novinarka ATV-a bila je uporna i insistirala na odgovoru, što je ministru Gluhakoviću “diglo živac”, pa je novinarki spustio mikrofon. Uz to joj je “očitao lekciju”, kako bi on volio da “napravite nešto što valja”. Ostalo je nejasno da li je mislio na tu novinarku, njenu medijsku kuću ili novinare generalno.  
Na društvenim mrežama Gluhaković je poistovjećen sa bivšim ministrom odbrane Srbije Bratislavom Gašićem, koji je u decembru prošle godine izneo neumjesan i seksistički komentar na račun novinarke televizije B92 u Trsteniku, koja je čučnula kako bi se sklonila iz kadra snimatelja. Gašić je vidjevši novinarku koja kleči, rekao "Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu".

Zbog ove izjave ministar je kasnije podnio ostavku. Biće da je i ostavka i Vučićeva osuda Gašićevog primitivizma bila kratkog daha, jer se poslednjih dana uveliko najavljuje da bi bivši ministar odbrane mogao postati novi direktor srbijanske tajne službe (BAI).

Premijerka Željka Cvijanović nije reagovala na primitivni gaf ministra Gluhakovića, ali su se oglasili tviteraši iz Republike Srpske. Na ovoj društvenoj mreži pojavili su se komentari, poput: “I mi Gašića za trku imamo”; “Pričati o demokratskom karakteru Srpske možemo kad Gluhakovic i slični budu odmah smijenjeni nakon nečeg ovakvog”. Predloženo je pokretanje online peticije za smjenu Gluhakovića.

Naravno, teško je zamisliti da tviter zajednica može smijeniti ministra u Vladi RS, čak i kada bi svi tviteraši iz Republike Srpske nastupili jedinstveno i zatrpali društvene mreže takvim svojim zahtjevom. Bitno je, međutim, znati da u Republici Srpskoj postoje ljudi koji se javno protive primitivizmu, neodgovornosti predstavnika vlasti i koji na taj način doprinose da ispadi i bahatost ministara bude zapažena.

Zvaničnici u Republici Srpskoj ponašaju se kao da su ovaj entitet i njegove institucije njihova vlastita imovina, smatrajući da ne treba nikome, posebno ne građanima, da odgovaraju za potpunu propast svih sfera života u RS.

Novinarka ATV-a je ministra Gluhakovića pitala da li Vlada RS ima rješenje za milionske dugove Robnih rezervi, a on joj je spustio mikrofon i “očitao bukvicu”.

GDJE JE UGOVOR ZA BOSKU

Šta bi se desilo da ga je novinarka priupitala da li je pronađen nestali ugovor o prodaji Robne kuće “Boska”, kojeg je lično on potpisao 8. oktobra 2008. godine sa predstavnicima konzorcijuma „Delta-Zekstra“? Od tada se ugovoru gubi svaki trag, a osam godina kasnije Gluhaković kaže da sa nestankom ugovora, koji je bio više nego štetan po RS i koji je poslužio za jednu od najvećih pljački u ovom entitetu, nema ništa.

Sigurno bi pobjesnio i da mu je postavila pitanje zašto su Vlada, i on kao resorni ministar, dozvolili da propadne Olimpijski centar Jahorina i šta je zapelo u realizaciji megalomanskog projekta “Turistički centar Klekovača” kod Drinića, čiju je izgradnju predsjednik RS Milorad Dodik najavljivao pred svke izbore od 2010. godine? Ili šta bi sa pompezno najavljivanim poslom sa Italijanima, onom da se povrće i voće prodaje na pijaci u Milanu?

Jedno je sigurno, dok RS ima ministar poput Gluhakovića mora da se brine za svoju budućnost, u svakom pogledu.  

(zurnal.info)