IZBOR GRADONAČELNIKA SARAJEVA:Glasove opozicije obezbijedili su Asim Sarajlić i Aljoša Čampara
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

IZBOR GRADONAČELNIKA SARAJEVA: Glasove opozicije obezbijedili su Asim Sarajlić i Aljoša Čampara

Za izbor gradonačelnika i rukovodstva Gradskog vijeća Sarajeva presudno je bilo pronaći jedan glas iz onog drugog bloka. Prema izvorima Žurnala, glasove opozicije obezbijedili su Aljoša Čampara i Asim Sarajlić

Glasove opozicije obezbijedili su Asim Sarajlić i Aljoša Čampara

Grad Sarajevo ima novog gradonačelnika, kadra SDA Abdulaha Skaku. Prevagu u odnosu na protivkandidatkinju Sabinu Čudić iz Naše Stranke donijela su dva glasa, i to Dade Stojnića iz DF-a te Almedina Miladina iz SDP-a. Obojica su nakon toga isključeni iz svojih stranaka.

Sarajevo je danas dobilo novu gradsku vlast koja je rezultat klasične korupcije. SDA je kupovinom prebjega iz drugih stranaka uspjela izabrati gradonačelnika i druge zvaničnike Grada Sarajeva,” saopšteno je nakon sjednice Gradskog vijeća iz SDP-a.

Miladin za Skaku iz revolta

Konkretnih saznanja o korupciji u ovom slučaju SDP nema. Generalni sekretar ove stranke Irfan Čengić, koji je zajedno sa Almedinom Miladinom vijećnik u OV Stari Grad Sarajevo kaže da postoji samo sumnja.

Tu su mislili i na sam izbor gradskih vijećnika, odnosno više se na to odnosi. Treba u narednom periodu pratiti gdje će biti zaposlena nečija supruga i slično,” navodi Čengić uz opasku da mu nije poznat razlog glasanja Miladina.

Inaće 14 vijećnika iz tzv građanskog bloka ( Naša stranka, SDP, DF, GS, Savez za SG, Nezavisna lista Stari Grad) su dan prije sjednice potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju. Vijećnici su informisani da je obezbijeđen i onaj nedostajući 15-i glas iz suprotnog tabora, ali nisu upoznati o kome je riječ.

Ja sam nakon glasanja za izbor predsjedavajućeg vijeća, gdje je Miro Lazović dobio 13 glasova, rekao - ljudi, sazovete prvi put sastanak navečer pred sjednicu, ovo je neozbiljno, ja se neću više pridržavati ovoga, trebamo raspraviti i ozbiljnije pristupiti tome. To je bio moj razlog da tako namjerrno glasam poslije, da pošaljem poruku. Tri mjeseca nas niko nije nazvao kao gradske vijećnike da porazgovaramo kako ćemo,"objašnjava za Žurnal Miladin.

Politički prebjeg članova DF-a

Kod drugog glasa stvari su umnogome jasnije. Dado Stojnić, je na sjednicu došao kao vijećnik Demokratske fronte. Zajedno sa svojim pasošem fotografisao je svoj glasački listić kojim je podržao izbor kandidata SDA. Ovakvo nešto radi samo onaj ko želi pružiti dokaz za odrađeni posao i obećanu protuuslugu.

Žurnal je kontaktirao Dadu Stojnića kako bi ga pitao zašto je glasao za SDA i da li je moguća protuusluga rješavanje duga kojeg njegov ugostiteljski objekat ima prema općini Stari Grad ( prema našim izvorima više od 200 hiljada maraka) ili je posrijedi nešto drugo.

Stojnić je prvo obećao, pa potom odustao od razgovora za Žurnal. Inače prema našim izvorima, on je u danima prije sjednice imao sastanke saAljošom Čamparom, aktuelnim federalnim ministrom unutrašnjih poslova, koji voli sebe predstavljati kao važnu osobu u kadrovskim kombinatorikama SDA te potpredsjednikom SDA Asimom Sarajlićem, koji je više zadužen za finansiranje iz stranačkih “sivih tokova novca”.

Sa Stojnićem nisam razgovarao nakon sjednice niti znam razloge. Razgovarali smo tri puta prethodnih dana, rekao da će glasati za naše kandidate, a i stavio je svoj potpis zajedno sa drugim vijećnicima iz građanskog bloka. Zašto je drugačije glasao ne znam,” kaže predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Inače, ova stranka i njena kadrovska rješenja su i uzrokovali da se umnogome izmjeni politička struktura u Gradskom vijeću. Prethodno su u sarajevskoj Općini Centar zbog podrške za SDA i SBB tri člana DF-a, Karolina Karačić, Dževad Topić i Sead Srna izbačeni iz stranke. U općini Novo Sarajevo DF su napustili vijećnici Adem Olovčić i Srđan Srdić. Srna i Srdić su i vijećnici u GV Sarajeva.

(zurnal.info)