Nakon privođenja Abdulaha Skake:Zašto Tužilaštvo ne istražuje nezakonitosti oko EYOF-a, novogodišnjeg koncerta, revije na ledu...?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Nakon privođenja Abdulaha Skake: Zašto Tužilaštvo ne istražuje nezakonitosti oko EYOF-a, novogodišnjeg koncerta, revije na ledu...?

Bivši gradonačelnik Sarajeva i ambasador BiH u Kuvajtu Abdulah Skaka nakon privođenja u Tužilaštvo Kantona Sarajevo biće zadržan 24 sata, do odluke o eventualnom zahtjevu za određivanju pritvora. Skaku tužilaštvo tereti za zloupotrebe službenog položaja, no postavlja se pitanje šta je s drugim brojnim prijavama nezakonitosti koje su obilježile njegov mandat a koje još uvijek nisu predmetom istrage tužilaštva.

Zašto Tužilaštvo ne istražuje nezakonitosti oko EYOF-a, novogodišnjeg koncerta, revije na ledu...?
Foto:Adi Kebo/zurnal.info

Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uhapšen je zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, između ostalog - zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi. Istraga je pokrenuta na osnovu anonimnih prijava i za manje od godinu dana je rezultirala hapšenjem. Skaki će biti određeno zadržavanje 24 sata do odluke o eventualnom određivanju pritvora. Brojne su nepravilnosti obilježile Skakin mandat gradonačelnika i većina ih je prijavljena Tužilaštvu KS. 

Istraga zbog zloupotreba položaja, zapošljavanja, dodjeljivanja grantova...Zašto pretresaju Skakinu kućuIstraga zbog zloupotreba položaja, zapošljavanja, dodjeljivanja grantova...

Na pojedine prijave, reakcije Tužilaštva nije bilo. O većini Žurnal je ranije pisao a i potvrđeni su u izvještajima Finansijske policije i Izvještaju o izvršenom budžetskom pregledu – kontrola poslovanja u Gradu Sarajevu za period od 2017. do 2021. godine. U izvještaju je tada navedeno kako su vršene nezakonite isplate budžetskog novca za plate, službene telefone, službena putovanja te su problematizirani i neki drugi projekti kojima se gradonačelnik Skaka hvalio.

Mandat Abdulaha Skake obilježile nezakonitosti i kriminal!POTVRĐENO PISANJE ŽURNALAMandat Abdulaha Skake obilježile nezakonitosti i kriminal!

Podsjetimo na neke od njih. U 2020. godine Finansijska policija završila je kontrolu trošenja novca kojeg su Grad Sarajevo i gradonačelnik Abdulah Skaka imali na raspolaganju tokom 2017., 2018. i prvih devet mjeseci 2019. godine. Poseban tretman u svim poslovima imale su firme bliske SDA. Brojne su nezakonitosti utvrdili inspektori federalne Finansijske policije tokom kontrole poslovanja Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake.

Povećano zapošljavanje, sumnjivi grantovi, finansiranja, putni nalozi, pokloni...Finansijska policija utvrdila brojne nepravilnosti u radu Abdulaha SkakePovećano zapošljavanje, sumnjivi grantovi, finansiranja, putni nalozi, pokloni...

Žurnal je već pisao da je Skakina matična SDA uticala da se izvještaj „korigira“, makar toliko da nema elemenata za istragu tužilaštva, iako je u  izvještaju jasno naglašena gradonačelnikova odgovornost.

SDA poništila negativni izvještaj o poslovanju gradonačelnika SkakeUbijanje Finansijske policijeSDA poništila negativni izvještaj o poslovanju gradonačelnika Skake

Žurnal je već ranije pisao o još nekoliko karakterističnih nezakonitosti koje su evidentirane u izvještaju Finansijske policije.

Ceremonija otvaranja EYOF-a

Posao organizacije svečanog otvaranja Europskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF 2019, vrijedan gotovo 935 hiljada maraka, je rješenjem gradonačelnika Abdulaha Skake dobila firma Monogram d.o.o. Sarajevo u kozorciju sa BMS Vogošća. Direktorica firme Monogram Alma Švrakić, ujedno i direktorica programa NTV Hayat te supruga vlasnika ove televizije, svojevremeno nije željela za Žurnal govoriti o načinu dobijanja ovog posla. Jedina referenca Monograma bio je angažman na promociji Stranke demokratske akcije. Inspektori nisu mogli utvrditi sve detalje poslovanja Grada Sarajeva i ove firme.

Pjevači, pekare, patuljci i bolidi po ukusu Abdulaha SkakeKako je sarajevski gradonačelnik trošio gradski budžetPjevači, pekare, patuljci i bolidi po ukusu Abdulaha Skake

Koncert Zdravka Čolića

Inspektori Finansijske policije su iskazali sumnje i na način izbora ponuđača za koncert Zdravka Čolića za doček nove 2018. godine u Sarajevu. Iz Grada Sarajeva su uvjeravali da je „MBA Centar“ Sarajevo jedini u BiH koji ima ekskluzivno pravo da zastupa pjevačku zvijezdu u angažmanu vrijednom 250.000 maraka.  Međutim, inspektori smatraju da djelatnost i reference MBA Centra nisu u skladu sa renomeom Čolića. Prevedeno na obični jezik - MBA Centar je tek nešto veća – pekara.

Snježana i sedam patuljaka

Abdulah Skaka je kao gradonačelnik Grada Sarajeva krajem 2018. odobrio donaciju od 20.000 maraka firmi Republika d.o.o. za predstavu na ledu „Snježana i sedam patuljaka", izvršivši preraspodjelu budžeta, odnosno prebacujući taj novac sa iznosa namijenjenog adaptaciji i opremanju poslovnih prostora Grada Sarajeva. Ispostaviće se da tih 20.000 maraka ne može biti grant jer je organizator dostavio Gradu Sarajevu 1000 ulaznica čija je pojedinačna vrijednost 20 maraka, što je suprotno zakonu. 

Osim nezakonitosti iz izvještaja Finansijske policije podsjetimo da je zbog malverzacija i sumnje u netransparentno trošenje novca, Ministarstvo civilnih poslova BiH ranije je formiralo radnu grupu za analizu izvještaja utroška sredstava za EYOF 2019, koji im je dostavljen iz Gradske uprave grada Sarajeva.

 „Nakon uvida u dokumentaciju koju je dostavila Gradska služba za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Sarajeva aktom broj 09-14-1105/18, zaključeno je da je financijski izvještaj o namjenskom utrošku sredstava u iznosu od 400.000 KM za organizaciju EYOF-a 2019. nepotpun“, navodi se u izvještaju radne grupe, koji je dostavljen Gradskoj upravi Grada Sarajeva.

Potvrđeno nenamjensko trošenje 200.000 KM za Europski olimpijski festival!NAKON PISANJA ŽURNALAPotvrđeno nenamjensko trošenje 200.000 KM za Europski olimpijski festival!

Analizom izvještaja radna grupa Ministarstva utvrdila je, kako je pola prve tranše (200.000 KM)  određene za EYOF potrošeno nenamjenski. Sporan je bio i ugovor vrijedan gotovo 935.000 KM za organizaciju svečanog otvaranja EYOF-a 2019, a koji je dodijeljen konzorciju firmi „Monogram“ i „BMS Vogošća“. Direktorica firme „Monogram“ bila je Alma Švrakić, ujedno i direktorica programa NTV „Hayat“ te supruga vlasnika ove televizije.

Posao dobila firma koja je radila u izbornoj kampanji SDAMILION MARAKA ZA CEREMONIJU OTVARANJAPosao dobila firma koja je radila u izbornoj kampanji SDA

Abdulah Skaka je pred sami kraj svog gradonačelničkog mandata zadužio Grad Sarajevo za 10 miliona maraka. Gradsko vijeće je, podsjetimo, na njegov prijedlog odluku o odobravanju kreditnog zaduženja kod Razvojne banke donijelo još u julu 2020. godine. Kao svrhu kreditnog zaduženja naveli su tada realizaciju kapitalnih projekata od značaja za Grad Sarajevo, a jedan od tih projekata koji se spominje jeste i „objekat ugostiteljsko-turističkog sadržaja i vanjskog uređenja na lokaciji Čolina Kapa“. 

Gdje je nestalo 650.000 maraka budžetskog novca?Niz nelogičnosti na projektu Čoline kapeGdje je nestalo 650.000 maraka budžetskog novca?

Sporne su bile i javne nabavke u vrijeme Abdulaha Skake. Izvijestili smo kako je samo u 2020. godini Grad Sarajevo zaključio čak 277 netransparentnih direktnih sporazuma u ukupnoj vrijednosti od preko 950.000 KM!

Abdulah Skaka će spas od istraga pronaći u KataruVRIJEDE LI ZAKONI ZA AMBASADOREAbdulah Skaka će spas od istraga pronaći u Kataru

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo ima nekoliko formiranih predmeta protiv bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake. Jedan od formiranih predmeta odnosi se i na ustupanje prava korištenja zgrade DPO-a Parlamentu Federacije BiH u zamjenu za zgradu nekadašnjeg SDK kod Vječne vatre.

U Tužilaštvu KS formirano nekoliko predmeta protiv Abdulaha Skake Prijave protiv bivšeg gradonačelnikaU Tužilaštvu KS formirano nekoliko predmeta protiv Abdulaha Skake

Bez obzira na brojne „formirane predmete“ protiv njega u Tužilaštvu KS, Abdulah Skaka od 2021. godine bezbrižno je uživao u ambasadorskoj fotelji. 

(zurnal.info)