Prijave protiv bivšeg gradonačelnika:U Tužilaštvu KS formirano nekoliko predmeta protiv Abdulaha Skake
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Prijave protiv bivšeg gradonačelnika: U Tužilaštvu KS formirano nekoliko predmeta protiv Abdulaha Skake

Jedan od formiranih predmeta odnosi se i na ustupanje prava korištenja zgrade DPO-a Parlamentu Federacije BiH u zamjenu za zgradu nekadašnjeg SDK kod Vječne vatre

U Tužilaštvu KS formirano nekoliko predmeta protiv Abdulaha Skake

 

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, na osnovu zaprimljenih prijava, ima nekoliko formiranih predmeta protiv bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake, potvrđeno je za Žurnal.

Jedan od formiranih predmeta odnosi se i na ustupanje prava korištenja zgrade DPO-a Parlamentu Federacije BiH u zamjenu za zgradu nekadašnjeg SDK kod Vječne vatre.

“Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS dostavio je Tužilaštvu KS anonimnu prijavu na osnovu koje je formiran predmet. Bit će izvršene provjere navoda iz prijave kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela”, kažu u Tužilaštvu.

Prije nego je napustio gradonačelničku poziciju Abdulah Skaka napravio je niz nepromišljenih poteza, a jedan od njih je svakako i zamjena ove dvije zgrade. Odluka o preseljenju Gradske uprave donesena je još 2019., a problematična je iz nekoliko razloga. Jedan od njih je svakako i taj što je Grad Sarajevo, neposredno prije donošenja odluka o ustupanju objekta, uložio više stotina hiljada maraka u adaptaciju kancelarija u zgradi DPO da bi se, po prijedlogu Skake, preseljavali u neuslovan objekat čija adaptacija zahtjeva višemilionske iznose.

Prema informacijama s kojima raspolažemo, samo za izradu glavnog projekta rekonstrukcije zgrade “Vječna vatra” planirano je 400.000 KM, a za kompletnu adaptaciju, čak, četiri miliona KM.

Podsjetimo da je na početku Skakinog mandata 2017. u obnovu kabineta predsjedavajućeg Gradskog vijeća u zgradi DPO-a uloženo oko 45 hiljada maraka, a u kabinete gradonačelnika i zamjenika preko 75 hiljada KM. Samo u grijanje je uloženo oko 105 hiljada KM.  

“I samo što se završilo sa adaptacijom, gradonačelnik je uputio prijedlog Gradskom vijeću za zamjenu zgrada. Zbog čega? Samo zbog toga jer se nekome svidio taj kabinet i s namjerom da se utroše gradske pare i da se taj prostor preda Federaciji”, ispričao je još ranije izvor Žurnala.

S obzirom na niz uočenih zakonskih nepravilnosti u pogledu zamjene ove dvije zgrade, grupa državnih službenika i namještenika Grada Sarajevo je u februaru ove godine uputila krivičnu prijavu Uredu za korupciju, a oni su je dalje uputili prema Tužilaštvu KS.

Iz Ureda su pojasnili da su oni nadležni za provođenje aktivnosti iz oblasti borbe protiv korupcije isključivo u vezi institucija kojim je osnivač Kantona Sarajevo ili u kojima Kanton Sarajevo ima osnivačka prava, te da u razmatranje (zbog nenadležnosti) ne mogu uzeti u obzir prijave koje se odnose na institucije drugih nivoa vlasti u BiH.

Osim što se nadaju u pokretanje istrage, uposlenici Gradske uprave polažu nade i da će novo Gradsko vijeće povući ovu odluku o zamjeni zgrada.

(žurnal.info)