VRIJEDE LI ZAKONI ZA AMBASADORE:Abdulah Skaka će spas od istraga pronaći u Kataru
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

VRIJEDE LI ZAKONI ZA AMBASADORE: Abdulah Skaka će spas od istraga pronaći u Kataru

Abdulah Skaka 23. decembra imenovan za novog bh. ambasadora u Kataru. Samo četiri dana kasnije, Tužilaštvo KS-a potvrdilo je optužnicu za aferu "Snimak", na kojem se, između ostalog govori i o načinu na koji je Skaka izabran za gradonačelnika: - Abdulaha smo izglasali, mi smo odigrali. Za jedan glas je doš'o za gradonačelnika - tumačio je Asim Sarajlić. Bez obzira na druge istrage koje se bave njegovim poslovanjem, Skaka odlazi u Katar

Abdulah Skaka će spas od istraga pronaći u Kataru
Abdulah Skaka i Bakir Izetbegović

 

 

Općinski sud u Sarajevu 27. decembra potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi. 

U objavljenom snimku govori se i o načinu na koji je Abdulah Skaka izabran za gradonačelnika Sarajeva. 

"Abdulaha smo izglasali, mi smo odigrali. Ja došao sa Zdravkom Stojnićem kao u Kumu. Traca ih tamo organizovao i za glas je Skaka postao gradonačelnik. Osmica (Osman Mehmedagić) obišao Zdravku babu, obećali neke stvari i završili. Za jedan glas je doš'o za gradonačelnika. Onda smo završili Medu (Almedin) Miladina u drugom krugu i tako", rekao je Sarajlić na snimku. 

Pisali smo tada da snimak samo potvrđuje način na koji se u Stranci demokratske akcije lobiralo i trgovalo glasovima i pozicijama. Abdulah Skaka očito se jako dobro uklopio u taj način rada, a sada je stigla i nagrada.

Samo četiri dana prije nego što je Sud potvrdio optužnicu Abdulah Skaka imenovan je za novog ambasadora BiH u Kataru. 

Baš kao što je početkom godine nagrađen i bivši načelnik Ilidže Senaid Memić, kojeg je SDA zbrinula na ambasadorskoj poziciji u Maleziji. Prije toga, a između ostalog, Senaid Memić rasprodao je pola Ilidže, ne mareći pritom što na nacionalnim spomenicima niču zgrade. Bahreinski investitori tako su, uz punu podršku Senaida Memića gradili na lokalitetu Arheološkog područja – prahistorijsko naselje Butmir, koje je za Memića bilo tek – šljunkara.

 

TUŽILAŠTVO ISTRAŽUJE SKAKINO POSLOVANJE

 

Bivši gradonačelnik odlazi u Katar ali iza sebe ostavlja otvorene predmete o brojnim poslovima koje je proveo, a koje je otvorilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, anonimne prijave Uredu za borbu protiv korupcije KS-a, ali i neregularnosti oko kojih su se u Sarajevu uznemiravali tek mediji.

O brojnim nezakonitostima koje su zabilježene u vrijeme mandata Abdulaha Skake Žurnal je napisao na desetine tekstova, a nerijetko bi nakon objave uslijedio poziv iz Ureda Gradonačelnika sa različitim željama i idejama za intervencije.

U Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu vodi se nekoliko predmeta protiv bivšeg gradonačelnika Skake.

Jedan od formiranih predmeta odnosi se i na ustupanje prava korištenja zgrade DPO-a Parlamentu Federacije BiH u zamjenu za zgradu nekadašnjeg SDK kod Vječne vatre, potvrđeno je za Žurnal u Tužilaštvu u aprilu ove godine. Prijavu je dostavio Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Odluka o preseljenju Gradske uprave donesena je još 2019., a pisali smo da je sporna iz više razloga. Jedan od njih je svakako i taj što je Grad Sarajevo, neposredno prije donošenja odluka o ustupanju objekta, uložio više stotina hiljada maraka u adaptaciju kancelarija u zgradi DPO da bi se, po prijedlogu Skake, preseljavali u neuslovan objekat čija adaptacija zahtjeva višemilionske iznose.

Ali Pravobranilaštvo je sredinom ove godine pokrenulo sve postupke pokušaja uknjižbe zgrade DPO-a na Grad Sarajevo, kako bi se organi Grada Sarajevo ponovo vratili u zgradu DPO-a.

Prema informacijama koje smo objavili, samo za izradu glavnog projekta rekonstrukcije zgrade Vječna vatra planirano je 400.000 KM, a za kompletnu adaptaciju, čak, četiri miliona KM.

Podsjetimo da je na početku Skakinog mandata 2017. u obnovu kabineta predsjedavajućeg Gradskog vijeća u zgradi DPO-a uloženo oko 45 hiljada maraka, a u kabinete gradonačelnika i zamjenika preko 75 hiljada KM. Samo u grijanje je uloženo oko 105 hiljada KM.

- I samo što se završilo sa adaptacijom, gradonačelnik je uputio prijedlog Gradskom vijeću za zamjenu zgrada. Zbog čega? Samo zbog toga jer se nekome svidio taj kabinet i s namjerom da se utroše gradske pare i da se taj prostor preda Federaciji - ispričao je još ranije izvor Žurnala.

Interesantno je da su prijave protiv Skake u ovom slučaju podnijeli državni službenici i namještenici Grada Sarajeva.

 

PONIŠTEN NEGATIVNI IZVJEŠTAJ FINANSIJSKE POLICIJE

 

Nešto ranije, zakonitost rada Gradske uprave i gradonačelnika problematizirala je Finansijska policija FBiH. U izvještaju FP navedene su brojne nepravilnosti – od velikog broja zapošljavanja, odluka i prijedloga kojima je bivši gradonačelnik mijenjao organizaciju poslova Gradske uprave iako obim posla nije povećavan. FP je problematizirala i zapošljavanje o kojem smo i ranije pisali, kada su svježe zaposleni savjetnici iz Općine Trnovo preko noći prebačeni u Skakine kancelarije. 

Inspektori su zabilježili još nešto o čemu smo pisali, ideju i realizaciju Abdulaha Skake da osvijetli put koji vodi do njegove vikendice javnim novcem.

U izvještaju FP su navedeni i detalji o načinu isplate grantova pojedincima i organizacijama na osnovu pojedinačnih odluka gradonačelnika, o izboru organizatora novogodišnjih proslava u Sarajevu, finansiranju sportske manifestacije „EYOF 2019“ odnosno ceremonije otvaranja. Pisali smo opširnije i o ostalim nezakonitostima, od troškova za reprezentaciju, preko putnih naloga do kupovine poklona.

Tada smo objavili da je Finansijska policija pod jakim pritiskom kako bi izvještaj o pothvatima Abdulaha Skake bio izmijenjen, odnosno umanjena odgovornost gradonačelnika. I uspjeli su u tome – Abdulah Skaka euforično je objavio da je poništen za njega itekako negativan izvještaj Finansijske policije.

- Sve što je Finansijska policija rekla, mi smo porekli i poništili zapisnik – rekao je Skaka.

Zapošljavanje podobnih, projekti EYOF-a i Formule 1, put do vikendice čije je osvjetljavanje postalo javni interes, brojni troškovi o kojima bez opravdanja, reprezentacije, projekat zamjene zgrada, kupovina telefona…

Ni to nije sve. Abdulah Skaka je pred sami kraj svog gradonačelničkog mandata zadužio Grad Sarajevo za 10 miliona maraka. Gradsko vijeće je na njegov prijedlog odluku o odobravanju kreditnog zaduženja kod Razvojne banke donijelo još u julu 2020. godine.

Kao svrhu kreditnog zaduženja naveli su tada realizaciju kapitalnih projekata od značaja za Grad Sarajevo, a jedan od tih projekata koji se spominje jeste i „objekat ugostiteljsko-turističkog sadržaja i vanjskog uređenja na lokaciji Čolina Kapa“.

Za realizaciju projekta Čolina kapa, za koji su prethodno u istoj godini budžetom planirali 20.000 KM, godinu ranije se potrošilo 650.000 KM neplaniranih budžetom za 2019. godinu.

Pitanje na koje nismo dobili odgovor od Gradske uprave jeste na šta su tačno utrošena ova sredstva, šta je to do sada urađeno na Čolinoj kapi i za koga se ova lokacija uređuje.

Predugo je i prezamršeno na jednom mjestu obuhvatiti sve sumnje, upitne projekte, ali i konkretizovane prijave i istrage protiv bivšeg gradonačelnika a budućeg ambasadora. U jednom trenutku popusti koncentracija jer je ideja i želja bilo mnogo. Neke od njih, poput Vidikovca na Trebeviću naslijedila je i nastavlja sadašnja gradonačelnica Benjamina Karić.

U Tužilaštvu je formiran i predmet po prijavi lidera NiP-a Elmedina Konakovića protiv Abdulaha Skake i načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića. Konaković je Skaku i Hadžibajrića prijavio za krivično djelo davanje dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

One koji ipak žele malo detaljniji uvid u poslovne sposobnosti ambasadora Skake, upućujemo na tekstove Žurnala objavljivane godinama unazad. Možda onaj o tome kako je javnim novcem finansirao rasvjetu do vlastite vikendice. Ili kako su tri savjetnika iz Trnova preko noći preselila u Sarajevo. Ili kako je trošio gradski budžet? Uticao na izvještaje Finansijske policije? Lista je podugačka.

Bivši gradonačelnik Sarajeva sada ide na dobro plaćenu i ugodnu ambasadorsku poziciju, pretpostavljajući valjda da će sve nazakonitosti koje je počinio ostati iza njega i biti zaboravljene. Nažalost, vjerovatno i hoće, i u tome neće biti ni prvi, a ni posljednji.

(zurnal.info)