Biznismeni patriote u Mostaru:Gledali smo udruženi, stranački, zločinački poduhvat!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Biznismeni patriote u Mostaru: Gledali smo udruženi, stranački, zločinački poduhvat!

U okviru Sedmice borbe protiv korupcije u OKC Abrašević u Mostaru održana je promocija Žurnalovog filma "Pandorina kutija" autora Davora Obrdalja i promocija stripa pod nazivom “Biznismeni patriote”...

Gledali smo udruženi, stranački, zločinački poduhvat!

Više od tri godine prošlo je od akcije Pandora u kojoj je uhapšen bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević, pomoćnik direktora za carine Zdravko Cvjetinović i još 40 osoba. 

Film TV Žurnala “Pandorina kutija” i strip "Biznismeni patrite" pokazuju na koji način je izvlačen novac građana BiH preko Uprave za indirektno oporezivanje, ko je zapravo Kemal Čaušević, ko je godinama imao povlašten položaj pri uvozu tekstila, ko je profitirao izvozom frižidera, koja tetka povezuje Upravu za indirektno oporezivanje i Dragana Čovića...?


"Bio je to predmet u kojem bilo osumnjičeno više od 50 osoba  i pronevjereno približno 2 milijarde maraka. Danas je to svedeno na optužnicu na 3 covjeka, 2 miliona KM. Od predmeta sa 14 registratora,  svedeno je na samo 2. To govori samo po sebi šta je ostalo od ovog predmeta." rekao je autor filma Davor Obrdalj

"Ovaj film i strip su dokumenti vremena u kojem trenutno živimo. I sigurno će to neko ponovo raspakovati i jednom doći do kriminalaca koji su glavni akteri ove priče. Promjene će se desiti kad njihov sistem ne bude mogao više da funkcioniše. Samo ne smijemo dozvoliti da njihov krminal do tada ne dođe u fazu da opet žrtvuju nas, kao devedesetih godina." dodao je Eldin Karić direktor ACCOUNT-a. 

"Strip pokriva sive zone, koje se ne mogu rekonstruisati u dokumentarnoj filmskoj formi. Strip se pokazao kao najbolji medij kojim se moglo prikazati šta se dešavalo u ovom predmetu iza kulisa" istakao je Boris Stapić autor stripa .


Promociji je prisustvovala i Jasminka Bratić, pomoćnica ministra pravosuđa HNK, koja je navela da je Ministarstvo veoma skučeno zakonskim propisima, a da se sve važne odluke donose na višim nivoima vlasti, te dodala: 

"Kao građanin mislim da smo kao društvo veoma otupili. Da je previše informacija koje primamo bez završetka. Mnogo situacija gdje je senzacija, kao desiće se nešto, a ne desi se ništa. Sistem pravosuđa se stalno mijenja, nisam neki optimista. I pred penziju sam." 

Diskusija posjetilaca nakon završetka filma, otvorila je mnogobrojna pitanja i komentare. A komentar iz publike: "Dok sam gledao film pomislio sam da je ovo udruženi stranački zločinački poduhvat" najbolje oslikava reakcije publike u Mostaru. 


Naredne dvije promocije filma "Pandorina kutija" i promocije stripa "Biznismeni patriote" održat će se:

SARAJEVO, Historijski muzej 9.12.2017. godine 18:00h

BANJA LUKA, Hotel Jelena 14.12.2017. godine 18:00h

Ulaz je slobodan!

Pored ova tri grada, podjela besplatnih primjeraka stripa biće organizovane u Zenici, Bijeljini, Bihaću i Tuzli.

(zurnal.info)