Okrutna igra:Godine su prošle pune muka

Selvedin Avdić

Okrutna igra: Godine su prošle pune muka

U ovih petnaest godina izmijenjalo se nekoliko garnitura političara. Čini mi se da nije bilo gore od ove današnje, koja je beskrupulozija nego ikada. Ideologije više nema ni u tragovima, sve se svodi na prizemni populizam koji je dimna zavjesa za primitivni grabež

Godine su prošle pune muka
screenshot

Žurnal slavi 15 godina postojanja. Kada se pomene takav jubilej, obično se koriste fraze tipa "kao da je juče bilo" ili "godine su prošle kao tren". Ne osjećamo se tako, ništa nije "proletjelo", naprotiv - "godine su prošle pune muka".

Prvu, dvočlanu redakciju, otvorili smo u uličici pored Skenderije gdje su između dva velika svjetska rata bili smješteni noćni barovi. U jednom od njih, u velikog fotelji. sjedio je virtuozni harmonikaš koji je ustajao samo kada bi mu pijani oficiri napravili tepih od novčanica. (Žestoka je ovo digresija, ali neophodna ne bih li tekst učinio atraktivnijim.) Redakcija je imala toliko niske stropove da se Eldin nije mogao čestito ni ispraviti. Koliko se sjećam, ni očekivanja nam nisu bila previsoka, izuzev želje da budemo svoji i slobodni - od čega, bilo mi je i tada jasno, nema veće ambicije.

Obojica smo imali iskustva samo iz novina i časopisa, ništa nismo znali o online medijima. Od tog prvog dana, počeli smo učiti i nismo prestali do danas. Bilo je teških lekcija, nekih loših kadrovskih rješenja pa i grešaka - bolje da ih sami priznamo nego da nam ih drugi pominju. Ali, nismo odustajali, oporavljali smo se, jačali, širili redakciju i mrežu saradnika, smišljali nove pristupe čitaocima, radili spotove, stripove, štampane biltene, knjige, priručnike, komponovali muziku, snimali filmove, dokumentarne serijale, mijenjali dizajn... Smatrali smo da samo neprestanim radom, transformacijom i prilagođavanjem, možemo preživjeti. Ipak, niti jednog momenta nismo gubili iz vida ono što smo željeli od samog početka - napraviti nepotkupljiv medij koji će profesionalno informisati javnost. 

I dalje vjerujemo da je korupcija, u svim svojim vidovima, najveći problem u Bosni i Hercegovini. Ona jednako pogađa sve, izuzev onih koji govore da ne postoji. Za ovakvu tvrdnju, tokom proteklih godina, prikupili smo veliki broj dokaza, nalaze se u arhivi Žurnala, koja je dostupna svim čitaocima, ali i pravosudnim institucijama. Na žalost, one rijetko koriste te dokaze, i tada ne zbog profesionalne odgovornosti, nego kada se promijene okolnosti pa akteri naših priča dođu u političku nemilost. Zbog toga smo često dovođeni u apsurdne situacije, isti tekstovi koji su danas "kleveta" već sutradan uvrštavaju se u dokazne materijale za podizanje optužnica. Ali, kao što svjedočite, ne odustajemo.

Kada smo obilježavali deceniju postojanja rekli smo da se ne zavaravamo kako će naredne godine biti lakše. Na žalost, bili smo u pravu. Pritisci na nezavisne medije su pojačani, vlast pokazuje veliku inventivnost u smišljanju novih načina - uvode se rigidni zakoni, kreiraju slapp tužbe, angažuju botovi, formiraju poslušnički mediji, a javne institucije se otvoreno koriste za političke pritiske. Do sada smo uspješno odolijevali, a na neke pritiske smo, čini se, s godinama razvili imunitet.

Na samom početku Žurnal smo ambiciozno nazvali "Jedinom slobodnom teritorijom". Zahvaljujući našim čitaocima, uspjeli smo je uspješno odbraniti. Teško je pretpostaviti šta nas očekuje. U ovih petnaest godina izmijenjalo se nekoliko garnitura političara. Čini mi se da nije bilo gore od ove današnje, koja je beskrupuloznija od svih. Na političkoj sceni prevladava prizemni populizam koji je samo maska za primitivni grabež. Nema mjesta za argumente, polemiku, kompromise. Dugogodišnje narušavanje sistema vrijednosti moralo je ostaviti ovakav trag. Neće biti lako, ako je ikada i bilo, igra je još okrutnija, pravila nema, protivnik neprestano uvodi svježe snage koje ne znaju za faul i fer play. Ipak, ostanite s nama. Ništa ne možemo garantovati, izuzev da neće biti dosadno.

(zurnal.info)