DISCIPLINSKA KOMISIJA VSTV-a:Goran Salihović razriješen funkcije Glavnog, ali ostaje državni tužitelj
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

DISCIPLINSKA KOMISIJA VSTV-a: Goran Salihović razriješen funkcije Glavnog, ali ostaje državni tužitelj

Goran Salihović zloupotrijebio je položaj u nekoliko predmeta. Bivši glavni državni tužitelj i pod krivičnom istragom zbog zloupotrebe položaja

Goran Salihović razriješen funkcije Glavnog, ali ostaje državni tužitelj

Goran Salihović razriješen je dužnosti glavnog državnog tužitelja, ali ostaje tužitelj Tužilaštva BiH, odlučila je prvostepena Disciplinska komisija VSTV-a, saznaje Žurnal. 
Time je okončan prvostepeni disciplinski postupak, jer Salihović ima pravo žalbe.
Komisija je utvrdila da je Salihović zloupotrijebio svoje tužilačke ovlasti, postupajući nezakonito u nekoliko predmeta, uglavnom protiv visokopozicioniranih zvaničnika iz RS-a. Ali uprkos brojnim dokazima o zloupotrebama, Disciplinska komisija je odlučila da Salihović ostane tužilac. Prema njihovom mišljenju, dakle, on ne ispunjava uslove da bude glavni tužilac, ali ispunjava uslove da bude tužitelj. Identična situacija kao u slučaju Milorad Barašin koji je također razriješen funkcije glavnog, ali i danas obavlja funkciju tužitelja Tužilaštva BiH.
Priča o Goranu Salihoviću i njegovim zloupotrebama počinje u ljeto prošle godine, kada smo na Žurnalu objavili transkripte razgovora između novinara RTRS-a Mate Đakovića, te predsjednika RS-a Milorada Dodika, iz kojih je bilo jasno da je glavni državni tužitelj opstruirao istrage u vezi sa organiziranim kriminalom. Nakon toga, Ured disciplinskog tužitelja po službenoj je dužnosti formirao predmet, te tokom istrage utvrdio da je Salihović u najmanje pet slučajeva prekršio zakonske odredbe ili kodeks.

PAVLOVIĆ BANKA

Prvi predmet bio je “Pavlović banka”. Tokom istrage disciplinski tužitelj utvrdio je da je Salihović zabranio postupajućem tužitelju Mirzi Hukeljiću da sasluša predsjednika RS-a Milorada Dodika, iako je, prema provedenoj istrazi, utvrđeno da je Dodikova vila na Dedinju kupljena sumnjivim kreditom u Pavlović banci. O svojim opstrukcijama u tom predmetu Salihović je izvijestio direktno Milorada Dodika, a posrednik je bio novinar RTRS-a Mato Đaković.

BOBAR BANKA

Osim predmeta Pavlović banka, Salihović je slično postupao i u predmetu Bobar banka. Postupajući tužitelj u ovom slučaju Dubravko Čampara potvrdio je disciplinskom tužitelju, a kasnije i Komisiji da on uopće nije vodio istragu, već da je samo potpisivao dokumente koje su ranije pripremali Salihovićevi saradnici Hasan Pleh i Emil Pinkas, koji nisu imali tužilačka ovlaštenja.  Pored ovoga, tu su još i predmeti  „kilogram zlata“ za koji se vezuje Milorad Dodik, te „vila Nikole Špirića“. U oba ova spisa na Salihovićevo insistiranje donesena je naredba o neprovođenju istrage. Tokom disciplinskog postupka utvrđeno je da je Goran Salihović planirao da bez dokaza uhapsi tadašnju predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso, direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, te direktora SIPA-e Pericu Stanića.

Uporedo sa disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH protiv Gorana Salihovića vodi i krivičnu istragu zbog zloupotrebe položaja i trgovine uticajem. 

(zurnal.info)