Nakon što je osumnjičenog ministra prevela u svjedoka:Gordana Tadić zaposlila snahu u Federalno ministarstvo pravde

Novosti

Nakon što je osumnjičenog ministra prevela u svjedoka: Gordana Tadić zaposlila snahu u Federalno ministarstvo pravde

Federalni ministar pravde Mato Jozić prijavljen za ratne zločine, a glavna državna tužiteljica Gordana Tadić mu dala status svjedoka. U istom periodu, Jozić zaposlio njenu snahu

Gordana Tadić zaposlila snahu u Federalno ministarstvo pravde

 

Uz pomoć HDZ-a, zna se, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić zaposlila je svoju snahu Eminu Tadić u Ministarstvo pravde FBiH.

Bio je natječaj“, objasnit će u kratkom razgovoru za Žurnal ministar pravde FBiH MatoJozić.

Uistinu, natječaj je raspisan baš onda kada je Emina Tadić, zbog sukoba na relaciji Dalida Burzić - Gordana Tadić, ostala bez posla u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo. Prvo je vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice pokušala suprugu svog sina zaposliti u jednu pravosudnu instituciju, ali kada je taj posao propao – okrenula se, zna se, matičnoj stranci.

Natječaj je raspisan samo formalno, a o svemu je, uz formalnosti Agencije za državnu službu FBiH, odlučivao ministar Jozić. Emina Tadić je zaposlena u sektoru za lokalnu samoupravu“, pojasnio je drugi izvor Žurnala iz Ministarstva pravde FBiH.

Mnogo spornije od navedenog je nešto drugo. Po nalogu glavne državne tužiteljice SIPA je krajem 2016.godine u Orašju uhapsila deset osoba osumnjičenih za ratne zločine na srpskim civilia i zarobljenicima. U pitanju su bili ratni oficiri HVO-a i čelnici policijskih struktura iz Orašja. Iako je ime Mate Jozića bilo navedeno u Izvještaju o počinjenom krivičnom djelu kojeg je MUP Republike Srpske dostavio Tužilaštvu, federalni ministar pravde ipak nije uhapšen za svojih deset kolega i prijatelja. Naprotiv, Tužilaštvo BiH je odlučilo da Mato Jozić u ovom slučaju može biti samo svjedok, iako je u optužnici navedeno da su zločine počnili pripadnici HVO-a, Vojne i civilne policije. Upravo se u junu ove godine ministar Jozić pojavio u statusu svjedoka pred Sudom BiH predmetu “Orašje” gdje je o policijskim zločinima svjedočio kao tadašnji načelnik Policijske uprave Orašje. Potvrdio je tada na Sudu BiH da je „civilna policija obezbjeđivala zarobljenike u Srednjoškolskom centru“, gdje su i počinjeni zočini koji su obuhvaćeni ovim predmetom.

No, umjesto optuženja ministra Jozića, Gordana Tadić je, očito, imala drugi plan, koji je realizirala u periodu kada je federalni ministar pripreman za svjedočenje na Sudu BiH.

Inače, vršiteljica glavne državne tužiteljice posljednjih godina intenzivno je radila na prikrivanju krivičnih djela u kojima su osumnjičeni bili kadrovi HDZ-a BiH i SNSD-a. Gordana Tadić je obustavila istrage protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović zbog slučaja referendum. Gordana Tadić nije poduzela ništa protiv Ilije Lasića policijskog komesara HNK koji je spriječio prebacivanje migranata iz Sarajevo u Hercegovinu. Gordana Tadić nije poduzela ništa po prijavama SIPA-e i CIK-a o krađi identiteta najmanje 800 državljana BiH prilikom fiktivnih registracija birača za protekle izbore.Tokom njenog vd mandata, najmanje osam predmeta protiv Milorada Dodika je arhivirano, dok se nijedan zvaničnik HDZ-a BiH nije našao pod istragom.


(zurnal.info)