I GORDANA TADIĆ NA AMERIČKOJ CRNOJ LISTI:Bivša glavna državna tužiteljica pomagala u rušenju BiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

I GORDANA TADIĆ NA AMERIČKOJ CRNOJ LISTI: Bivša glavna državna tužiteljica pomagala u rušenju BiH

Bivšoj glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH spočitava se da je direktno ili indirektno učestvovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu, te da je svoju poziciju koristila kako bi promovisala svoje lične interese. Sankcije uvedene i visokopozicioniranom članu SDA Asimu Sarajliću. Velika Britanija se pridružila sankcijama protiv Milorada Dodika, a na listu je uvrstila i Željku Cvijanović.

Bivša glavna državna tužiteljica pomagala u rušenju BiH
Gordana Tadić

 

Na crnoj listi američkih sankcija danas se našla i bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, te član SDA i delegat u Domu naroda BiH Asim Sarajlić.

Za Gordanu Tadić se već odavno tvrdi da je bliska HDZ-u i lideru ove stranke Draganu Čoviću. Zbog tih veza, sve odluke koje je donosila u vrijeme svog mandata glavne tužiteljice, išle su na ruku Miloradu Dodiku, lideru SDNS-a i članu Predsjedništva BiH. Kao što je poznato, Dodik je već odavno po sankcijama Američkog ureda za kontrolu strane imovine (OFAC), a od danas i pod onim koje mu je uvela Velika Britanija.  

Tadić je na čelo Tužilaštva BiH došla u septembru 2016., a prošle godine je smijenjena odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH: zaobilazila je automatski sistem raspodjele predmeta (TCMS) prilikom dodjele predmeta tužiocima u rad i kao rukovodilac je propuštala priliku da, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima.

SAD joj spočitavaju i da je direktno ili indirektno učestvovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu, te da je svoju poziciju koristila da promoviše lične i porodične interese.

U vrijeme njenog mandata obustavljena je istraga protiv Dodika u slučaju referendum o 9. januaru.  Dodik je zaštićen i u slučaju “Ikona”.

Ništa nije urađeno ni po pitanju istrage protiv komesara policije MUP-a HNK-a Ilije Lasića po čijoj naredbi su naoružani pripadnici ovog Kantona 18. maja 2018. na Ivan-sedlu zaustavili kolonu autobusa sa migrantima. Oni su, odlukom Vijeća ministara BiH, trebali biti prebačeni u izbjeglički centar Salakovac kod Mostara.

Isti slučaj je i sa formiranim predmetom protiv Rajka Vasića, člana Glavnog odbora SNSD-a, a zbog njegovog tweeta na dan obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida: “Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku”.

Podsjetimo da je Tužilaštvo BiH, u vrijeme njenog mandata, odbilo provoditi istragu protiv kladionica koje je SIPA prijavila zbog porezne utaje, pranja novca i računalnog krivotvorenja. Među prijavljenim kladionicama je i „Bet Live“ iz Viteza, čija se jedna poslovnica nalazila u porodičnoj kući Gordane Tadić u Živinicama, o čemu je Žurnal ranije izvještavao.

Tadić je, u vrijeme dok je bila v.d., prijavila SIPA da se na nju sprema atentat, a kao razlog je navela da su na automobilu njenog supruga otkazale kočnice. Međutim, istragom je utvrđeno da suprug Gordane Tadić godinama nije promijenio pakne na vozilu.

Njen mandat su obilježile i skandalozne izjave poput one da “korupcija nije sistemski problem”, ali i kada je novinarima dala uputstvo da “svoja otkrića o kriminalu ne trebaju objavljivati, već da ih prijave Tužilaštvu ili policiji, a mogu i drugim nadležnim institucijama – sa prikupljenim dokazima”.

Ovo uputstvo uslijedilo je po objavljivanju Žurnalove priče o nelegalnom vrbovanju bh. građana od hrvatske sigurnosne agencije SOA.

 

Čuveni “Asim”

 

S obzirom na njegovu umiješanost u nekoliko afera već neko vrijeme se očekivalo da se iz State Departmenta oglase povodom sankcija za Asima Sarajića. Optužen je za trgovinu uticajem u predmetu “Bosna”, gdje optuženičku klupu dijeli sa Amirom Zukićem, nekadašnjim generalnim sekretarom SDA. Zukiću su sankcije uvedene još 2020. godine. 

 

 

Zukić je, podsjetimo, nakon ovog predmeta sklonjen iz struktura SDA, dok je Sarajlić i dalje ostao jedan od ključnih ljudi lidera ove političke partije Bakira Izetbegovića. Lider SDA se Sarajlića nije odrekao, čak, ni nakon čuvenog snimka "Asim". Podsjetimo, na ovom snimku se Sarajlić čuje da, kao tadašnji predsjednik Kadrovske komisije SDA, obećava zaposlenje u ministarstvu u zamjenu za glas za Fikreta Prevljaka na mjesto predsjednika Kantonalnog odbora SDA. 

Sarajlić je nakon ove afere dao ostavku na sve stranačke funkcije, a nedavno je optužen i zbog ovog slučaja. U Općinskom sudu u Sarajevu za 28. april zakazano mu je ročišta na kojem bi se trebao izjasniti o krivici.

Podsjetimo da je Sarajlićevom preporukom započela i afera "Respiratori". On je osoba koja je spojila vlasnika "Srebrene maline" Fikreta Hodžića sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem. 

Sarajliću se spočitava i da je zloupotrijebio položaj u odnosu na BH Telecom. Sumnja se da je lično prihvatao plaćanje od kandidata za posao u zamjenu za radna mjesta. Na zapošljavanje u ovoj kompaniji je uticao na način da je preporučio kandidate koji su navodno bili ozbiljno nedovoljno kvalifikovani, što narušava integritet kompanije.

 

Sankcije Velike Britanije za Dodika i Cvijanović 

 

Osim Miloradu Dodiku, Velika Britanija je danas uvela sankcije i Željki Cvijanović, potpredsjednici Republike Srpske.

 

 

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u saopćenju je navela da “Dodik i Cvijanović namjerno potkopavaju teško stečeni mir u BiH”.

“Ohrabreni od ruskog predsjednika Vladimira Putina, njihovo nepromišljeno ponašanje prijeti stabilnosti i sigurnosti širom Zapadnog Balkana", istakla je.

Dodik je u svom stilu pred Narodnom skupštinom RS prokomentarisao ove sankcije tvrdeći da ga “zaboli za njihove sankcije”.

“Samo ću s onim bezobraznim ambasadorom prekinuti razgovor. Nemam ja imovinu u Londonu, nego tri čovjeka iz vrha PDP-a”, kazao je, između ostalog, Dodik.

SAD su, podsjetimo, u januaru pooštrili sankcije Miloradu Dodiku zbog korupcijskih aktivnosti te prijetnje stabilnosti BiH. Uvrijeđen, tada je po ko zna koji put najavio odluku o samostalnosti. Tada su uvedene i sankcije ATV televiziji zbog veza sa Dodikom. Od januara je pod sankcijama i bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, koji je ujedno bio i velika podrška Gordani Tadić u vrijeme njenog mandata, ali i Mirsad Kukić, predsjednik Pokreta demokratske akcije i poslaniku u Parlamentarnoj skupštini.

Od 2021. godine SAD su uvele sankcije i Nikoli Špiriću. 

(zurnal.info)