KO JE NAREDNI NA LISTI:SAD uvele sankcije za Milorada Dodika, ATV, Milana Tegeltiju, Mirsada Kukića...

Novosti

KO JE NAREDNI NA LISTI: SAD uvele sankcije za Milorada Dodika, ATV, Milana Tegeltiju, Mirsada Kukića...

Počela je objava imena, pojedinaca i firmi koje su SAD stavile na listu sankcionisanih zbog destrukcije Bosne i Hercegovine, korupcije i drugih nezakonitosti. Prva lista sa četiri imena je prema najavama tek početak.

SAD uvele sankcije za Milorada Dodika, ATV, Milana Tegeltiju, Mirsada Kukića...
Milorad Dodik



Već duže vrijeme najavljivane sankcije Sjedinjenih Američkih Država za pojedince i organizacije u Bosni i Hercegovini napokon su objavljene. Očekivano, sankcije su prvo uvedene, odnosno proširene članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ali i režimu bliskoj Alternativnoj televiziji (ATV).

Kako je istakao zvaničnik Ministarstva finansija SAD-a Brian E. Nelson, sankcije lideru SNSD-a uvedene su „zbog Dodikove destabilizirajuće koruptivne aktivnosti i pokušaja demontaže Dejtonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, a što ugrožava stabilnost Bosne i Hercegovine i cijelog regiona“.

U obrazloženju odluke se ističe da je Dodik „potkopao institucije BiH pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i pokretajući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska“.

„Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju kako bi akumulirao lično bogatstvo kroz korupciju, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika koja izaziva podjele odražava njegove napore da unaprijedi ove političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti.“






Podsjetimo, Dodik je od ranije na crnoj listi SAD-a za BiH, zajedno s njegovim stranačkim kolegom Nikolom Špirićem i Amirom Zukićem. Sam Dodik je ranije danas rekao da ga „sankcije ne zabrinjavaju posebno“, te da one predstavljaju „više neku njihovu nemoć nego demonstraciju moći“.

Kada je riječ o ATV-u, ona se na ovoj listi našla zbog povezanosti upravo s Miloradom Dodikom.

„ATV, medij sa sjedištem u Banjoj Luci, u privatnom je vlasništvu kompanije koja je usko povezana s Dodikovom porodicom. Međutim, sam Dodik iza kulisa vrši ličnu kontrolu nad ATV-om, kao na primjer zahtijevanjem ličnog odobravanja medijskih priča vezanih za politički osjetljive teme. Dodik je kupio ATV kako bi namjerno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da ocrne druge političke ličnosti, popravi svoj javni imidž i unaprijedi svoje lične i političke ciljeve“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju odluke.

Reagirao je i američki ambasador u BiH Eric Nelson poručivši da su sankcije upozorenje svima onima koji su prijetnja suverenitetu BiH, te još jednom istakavši da je korupcija jedan od najvećih problema u bh. društvu: „I Dodik i Tegeltija i Kukić su besramno zloupotrijebili svoj položaj za sopstveno bogaćenje, za bogaćenje svojih porodica i političkih istomišljenika, te mreža podrške koje koriste. U Bosni i Hercegovini, korupcija predstavlja egzistencijalnu prijetnju samoj strukturi države koja je izgrađivana tokom posljednjih dvadeset šest godina, kao i prijetnju euro-atlantskoj budućnosti zemlje.“

Šta podrazumijevaju ove sankcije?

Sva imovina i interesi u imovini sankcionisanih koja se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba, blokirani su i moraju se prijaviti Uredu za kontrolu strane imovine (OFAC). Pored toga, blokirani su i svi subjekti koji su u direktnom ili indirektnom vlasništvu 50 posto ili više od strane jedne ili više sankcionisanih osoba.

Dalje, sve transakcije osoba iz SAD-a, unutar ili u tranzitu Sjedinjenih Američkih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način sankcionisanih su zabranjene. Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane ili u korist bilo koje blokirane osobe ili primanje bilo kakvog doprinosa, osim ako nije ovlaštena općom ili posebnom licencom izdanom od strane OFAC-a.

Prema određenim najavama, ovo je tek početak kada je riječ o američkim sankcijama. Navodno se u narednom periodu očekuje uvođenje sankcija za još nekoliko desetina fizičkih i pravnih lica povezanih s Miloradom Dodikom, ali i drugim korumpiranim bh. političarima.

Uporedo sa Dodikom i ATV, objavljeno je da su na listu sankcija američkog State Departmenta stavljeni i predsjednik PDA Mirsad Kukić, kao i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija kojima je zabranjen ulazak u SAD. 

"Koristeći službeni položaj predsjednika VSTV, Tegeltija je učestvovao u koruptivnim radnjama koje su uključivale korištenje političkog uticaja i službenog položaja za ostvarivanje lične koristi.  Koristeći službeni položaj direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići, te zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, Kukić je učestvovao u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi", navedeno je pored ostalog u obrazloženju odluke.




Milan Tegeltija i Mirsad Kukić

Žurnal je umnogome prethodnih godina pisao o karijeri Milana Tegeltije i aferama koje su ga pratile, od raznih metoda uticaja na pravosuđe do afere "Potkivanje". Pisali smo i o Mirsadu Kukiću i načinu na koji je rukovodio rudnikom Banovići, sumnjivim nabavkama, ukratko vladavini u Banovićima. 

Pravo je pitanje da li će SAD u ovome pratiti Evropska unija. Još ranije je objavljeno kako je za uvođenje sankcija raspoložena, prije svih, Njemačka, no upitno je postoji li konsenzus svih država članica EU u vezi s ovim pitanjem. Osim toga, očekuju se i konkretni potezi Velike Britanije, Kanade, Australije… 

(zurnal.info)