METADONSKI CENTAR U KS:Građani negoduju, institucije 15 godina ne rješavaju probleme

Novosti

METADONSKI CENTAR U KS: Građani negoduju, institucije 15 godina ne rješavaju probleme

Metadonski centar KS redovno posjećuje 416 osoba. Stanovnici koji žive u blizini negoduju i traže njegovo izmještanje. Zavod za bolesti ovisnosti KS optužbe odbacuje

Građani negoduju, institucije 15 godina ne rješavaju probleme
Stanari ulice Omera Stupca u sarajevskoj općini Centar, kako kažu, već duže vrijeme žive u strahu, zbog korisnika Centra za metadonski program održavanja, koji se nalazi u ovoj ulici. Centar koji pripada JU Zavodu za bolesti ovisnosti KS redovno posjećuje 416 osoba koje su korisnici substitucijske terapije.
 

 
 
Krajem marta ove godine upućena je peticija Ministarstvu zdravstva KS, u kojoj potpisnici navode da svakodnevno prisustvuju scenama koje ih uznemiravaju. Kao rješenje predlažu da se ovaj centar izmjesti na drugu lokaciju. 
 
"Okupljanje ispred centra, odnosno ispred naših zgrada i prozora počinje već u 06.00 sati. Sve je to popraćeno puštanjem glasne muzike, galamom, glasnim turiranjem motora u automobilima itd. Sve to utiče na nas i na miran život. Mala djeca kao i starije osobe ne mogu mirno spavati", poručuje Adnan Kisić, jedan od stanara ove ulice.
 
Rukovodstvo i zaposlenici Zavoda upoznati su sa pomenutom peticijom. Ističu da su građani ove MZ negodovali od prvog dana nakon otvaranja, te da se nikada nisu službeno obratili Zavodu za bolesti ovisnosti KS. 

"Građani neargumentovanim pritužbama pokazuju stepen predrasuda o bolesti koja ima ravnopravno mjesto u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti Svjetske zdravstvene organizacije",  navode iz Zavoda.
 
S druge strane, građani ističu da su šprice, igle, gomila medicinskog otpada, galama i oštećeni automobili prizori sa kojima se svakodnevno susreću.
  
"Ovaj Centar nema adekvatan parking, čekaonice i druge popratne elemente da bi bez smetnji funkcionisao. Problem je nedostatak prostora za veliki broj pacijenata. U trenutnom centru se liječi četiri puta veći broj pacijenata od predviđenog", kaže Adnan Kisić, jedan od stanara.
  

Iako je objekat Centra za metadonski program u ulici Omera Stupca rastrećen preseljavanjem savjetovališta u objekat Jagomir u decembru 2016. godine, time stanari nisu zadovoljni. Oni traže da se program prebaci u objekat u Jagomir koji ispunjava puno više kriterija za ovu djelatnost. 

 
"Nezadovoljni smo što se u zgradi u Jagomiru planiraju otvarati razni odjeli za monitoring, edukaciju, odjeli za liječenje ovisnika o video igrama, kocki itd. dok program opoidne substitucionalne terapije OST konstantno ostaje u našoj ulici, te niko i ne planira da ga premjesti iz gusto naseljenog naselja", poručuje Kisić. 
 
Svjesni problema sa kojima se susreću građani, iz Zavoda naglašavaju da se program OST ne može prebaciti u objekat u Jagomir jer je to protivno konceptu 'Mentalnog zdravlja u zajednici' koji za sve vanbolničke programe liječenja, predviđa obezbjeđivanje zdravstvene usluge što bliže mjestu stanovanja. 
 
Prema riječima direktorice Zavoda, Nermane Mehić-Basara, napori da se rastereti postojeći Centar traju skoro desetak godina. 

"Obraćali smo se više puta pismeno Ministarstvu zdravstva KS, Vladi KS, Općini Centar, Domu zdravlja KS, pa čak i Gradonačelniku Sarajeva. Svi su sa podjednakom spremnošću izrazili podršku rješavanju ovog problema, ali nažalost isti do danas nije riješen", kaže Mehić-Basara. 
 
Iz Zavoda odbacuju mogućnost centralizacije, te navode da u budućnosti treba napraviti mrežu ovih službi, kako bi svim korisnicima bila omogućena zdravstvena zaštita prema mjestu stanovanja. Za izgradnju pomenutih službi nadležno je Ministarstvo zdravstva KS, kao i kantonalna skuština, čijom je odlukom pomenuti objekat Centra dodjeljen Zavodu. 

"Prema informacijama od nadležne policijske uprave Centar, na ovom lokalitetu u padu je stopa kriminaliteta. Zavod nema saznanja o ugrožavanju sigurnosti građana MZ Marijin dvor-Crni vrh, niti da su korisnici bili počinioci krvičnih djela", ističe direktorica Zavoda Mehić-Basara.
 
U MUP-u KS ne vodi se evidencija o prekršajima korisnika Centra, ali su policijski službenici u periodu od 2015. do 2017. godine u ulici Omera Stupca zadokumentovali nekoliko krivičnih djela, najčešće ona koja se tiču pronalaska opojnih droga. Također,  evidentirana su i 43 prekršaja iz oblasti narušavanja javnog reda i mir, ali iz MUP-a nisu precizirali da li su svi nabrojani slučajevi od korisnika Centra.  
 
"Policijski službenici II PU-Centar, koji obavljaju poslove rada policije u zajednici redovno održavaju sastanke sa predstavnicima MZ te razmjenjuju informacije i obavljaju poslove i zadatke iz svojih nadležnosti", kažu iz MUP-a KS. 
 
Ministarstvo zdravstva KS upoznato je sa ovom problematikom i pokrenulo je  aktivnosti na iznalaženju drugog prostora u svrhu izmještanja navedenog Centra. 

"Pokrenuli smo aktivnosti na iznalaženju drugog prostora u svrhu izmještanja navedenog punkta, ali obzirom nije dobro da se Metadonski program provodi samo na lokalitetu jedne općine, već radimo na iznalaženju još jednog prostora na lokalitetu Općine Novi grad" kaže Zilha Ademaj, ministrica zdravstva KS.
 
Njihovi dosadašnji pokušaji usmjeravanja pacijenata na druge lokacije iz nepoznatih razloga nikada nisu realizirani, što se navodi i u Izvještaju o radu i finansijskom poslovanju JU Zavod za bolesti ovisnosti KS za 2016. godinu, a kojeg je Skupština KS usvojila. 
 
Ako nadležni ništa ne poduzmu na rješavanju ovog problema, građani poručuju da će biti primorani na mirne proteste. 

"Ukoliko se nadležni organi ogluše na peticiju, građani ovih ulica će biti primorani da iznalaze nove dopuštene mjere i radnje kako bi se metadonski program izmjestio iz ove ulice. To može uključivati i mirne proteste pred nadležnim institucijama", zaključuje Kisić.
 
 
(zurnal.info)