REFORMA ZDRAVSTVA U KANTONU SARAJEVO:U čekaonici zajedno djeca, penzioneri i zatvorenici

Istražujemo

REFORMA ZDRAVSTVA U KANTONU SARAJEVO: U čekaonici zajedno djeca, penzioneri i zatvorenici

Odluka Skupštine KS o restrukturiranju zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS-u, između ostalog predviđa ukidanje sekundarne zdravstvene usluge u dosad odvojenim ambulantama policije,vatrogasaca, zatvorenika, studenata, školaraca... Da li će oni u potragu za specijalistom u već pretrpane čekaonice domova zdravlja i bolnica?

U čekaonici zajedno djeca, penzioneri i zatvorenici

 Ako ste dijete između jedne i sedam godina, ili ako ste recimo 70-godišnji ratni vojni invalid u ovom trenutku nećete biti sigurni kojim putem treba da se krećete kroz zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo. Da li ćete u ambulantu porodične medicine, u specijalizovani zavod ili ćete u Klinički centar Sarajevo. Dokument o putu pacijenta u odluci o usvajanju Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS-u nepostoji. 

To je po priznanju ministrice u pripremi ali je moralo biti gotovo prije usvajanja plana , za Žurnal kaže zastupnica Naše stranke u skupštini KS Sabina Čudić.

Osim toga što pacijenti uglavnom neće znati kuda da se kreću,  postoji još nekoliko spornih stvari u planu restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS-u, koji je vladajuća većina u Skupštini kantona usvojila. Jedna od njih je da bi u već pretrpane čekaonice u domovima zdravlja i bolnicama mogli pristići i novi pacijenti. 

Pripadnici MUP-a KS i ubuduće će se liječiti u svojoj ambulanti Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a. Rečeno je to na sastanku Ministrice zdravstva KS Zilhe Ademaj i predstavnika policije KS.

Međutim, ono što ministrica nije rekla policajcima je da za razliku od do sada u njihovoj ambulanti će imati samo primarnu zdravstvenu uslugu. Za sve ostalo, morat će u redove u Domove zdravlja i Opću bolnicu sa svim ostalim pacijentima.

„Usluge iz oblasti primarne zdravstvene zaštite ova ambulanta će ubuduće davati onim populacijama zbog kojih je i organizirana, a to su policija, vatrogasci, zatvorenici i pritvorenici Kazneno popravnog zavoda u Sarajevu, ali ne i ostale vrste usluga kako je to do sada bilo, stoji u saopćenju ministarstva zdravstva KS nakon sastanka sa sindikatom policije KS,

Slična situacija je i kada su u pitanju studentska poliklinika, školski dispanzeri, dispanzeri za žene. Na naše upite do trenutka objave ovog teksta ministrica Ademaj nije odgovorila.

Sada ćemo u čekaonici imati i MUP-ovce i ratne vojne invalide i dijete sa pljuskavicama, sve u već preopterećenim ambulantama primarne zdravstvene njege, tvrdi  Sabina Čudić.

Najveći je problem što djecu od 6 do 14 stavljamo u isti prostor sa starcima i što djelatnost školske medicine prepuštamo porodičnom doktoru koji ne može da stigne ni ovaj posao koji radi, za Žurnal kaže doktor Dragan Stevanović, jedan od učesnika javne rasprave o reformi zdravstva u Kantonu Sarajevo.

Inače, javna rasprava o reformi zdravstva je prema tvrdnjama sudionika bila stručna i kvalitetna, međutim za ministarstvo i za Vladu ona nije značila ništa jer su nacrt i odluka koja je usvojena apsolutno isti.

OTKAZI?

"Ne otpuštamo nikoga, niko ne ostaje bez posla. To znači funkcionalniji sistem, to znači jasan zdravstveni put pacijenta. Specijalistički koncept se odvija tamo gdje mu je mjesto. To znači reformu zdravstva, a ne otpuštanje ljudi", izjavio je Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, nakon usvajanja odluke u Skupštini KS.

Cilj reforme je jasan. Uštede. Ono što za opoziciju nije jasno je način kako do ušteda i pod koju cijenu.

Jedina financijska analiza koju je Ministarstvo ponudilo, odnosno Zavod za zdravstveno osiguranje, je po samom priznanju ministrice potpuno pogrešan. Bazira se na pretpostavci da će svi zaposleni iz Zavoda kojima se ukida pravni subjektivitet biti otpušteni jer se njihove plate navode kao uštede, kontrastno onom što ministrica kaže da niko neće biti otpušten. Čitav plan je zasnovan na ideji uštede od pet miliona maraka pri čemu se ta ušteda bazira na lažnom podatku ili možda istinitoj namjeri Vlade da medicinski radnici dobijaju otkaze, kaže Čudić.

Bilo da je stvarna želja za reformom i uštedama, ili se radi o skrivenim namjerama uskoro će u praksi osjetiti pacijenti. Kada je u pitanju njihovo zdravlje i način kako će biti tretirani ionako ih niko ništa i ne pita.

(zurnal.info)