NEPOMIRLJIVE SUPROTNOSTI U ZDK:Mogu li kadrovi SDA biti borci protiv korupcije?

Istražujemo

NEPOMIRLJIVE SUPROTNOSTI U ZDK: Mogu li kadrovi SDA biti borci protiv korupcije?

Prateći aktivnost Vlade Zeničko-dobojskog kantona neupućeni bi pomislili da im je borba protiv korupcije prioritet. Propagiraju se aktivnosti Ureda za borbu protiv korupcije, strategije, akcioni planovi... No, postoji jedan problem. SDA koja trenutno upravlja kantonom, borbu protiv korupcije shvata kao nešto što može dozirati, da se ne ugroze stranački i interesi naklonjenih im pojedinaca.

Mogu li kadrovi SDA biti borci protiv korupcije?
Nezir Pivić i Dževad Fejzić (desno)

Uredom za borbu protiv korupcije ZDK privremeno rukovodi Dževad Fejzić, šef ureda premijera ZDK Nezira Pivića. Prema izvorima Žurnala dobro upoznatim sa dešavanjima unutar vladajuće SDA, Fejziću je namijenjeno novo stalno radno mjesto, a to je upravo Ured za borbu protiv korupcije. Tu dolazimo do prvog problema. Shodno zakonu, ta bi osoba trebala biti izvan bilo kakvog političkog djelovanja ili bliskosti stranačkim aktivnostima, ne samo formalno u trenutku preuzimanja funkcije, nego i vremenu prije. Dževad Fejzić iz Visokog itekako je vezan za SDA, o čemu svjedoči njegovo stalno i uočljivo prisustvo stranačkim aktivnostima, o čemu se i sam hvalio na društvenim mrežama.

"nestranački" Dževad Fejzić

Postoji još jedan razlog njegovog prebacivanja na novu dužnost, a to je želja premijera Pivića da ga udalji iz svog kabineta. Fejzić je kadar njegovog sugrađanina, bivšeg premijera Mirze Ganića, kojem je još uvijek odan.

Ni povećanje osoblja Ureda za borbu protiv korupcije neće proći bez nadzora SDA. Za ova mjesta, kako saznajemo, neće biti konkursa, nego će biti popunjena internim premještajima, treba li naglasiti, stranački odanih kadrova. Poznato je da je SDA duboko ukorijenjena u administraciji (i) ZDK, koja posebno bude aktivirana ukoliko neka druga koalicija na trenutak preuzme kantonalnu vlast, što se pokazalo i u slučaju nakon posljednjih izbora. Ti SDA „spavači“ potom koriste sve mehanizme da opstruišu novopečene ministre.

Upravo po tom modelu, vladajuća koalicija u ZDK predvođena SDA, izvršila je samo njima potrebnu smjenu tri člana Nezavisnog odbora ZDK, nadležnog za izbor policijskog komesara što znači i nadzor nad radom policije u kantonu. Smijenjeni su predsjednik Odbora Semir Šut te Ranislav Milešić i Enisa Mulić, zbog navodnog sukoba interesa. Brzopotezno su potom izabrani Kemal Brkić, Faruk Durmić i Sehadet Hadžić. Primjera radi, Hadžić koji je bio u pretprošlom sazivu Odbora, januara ove godine prisustvovao je izbornoj konferenciji OO SDA Zenica, jasno pokazujući svoju „nezavisnost“.

"nezavisni" Sehadet Hadžić na izbornoj konferenciji SDA Zenica

Na smjene u Nezavisnom odboru početkom februara reagovala je i ambasada Sjedinjenih Američkih Država, navodeći u pismu premijeru Piviću, kojeg je ovaj izvjesno vrijeme skrivao od javnosti, da “ovaj potez dovodi u sumnju opredijeljenost vlasti Zeničko-dobojskog kantona za policijsku neovisnost i profesionalni rad policije”.

detalj iz pisma Ambasade SAD u BiH

Podsjetimo, Ambasada SAD je 2021. potpisala Memorandum o saradnji s Vladom ZDK i profesionalizaciji Ureda za borbu protiv korupcije, da bi ga potom suspendovala, upravo na pitanju izmjena Zakona o ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK i pratećem izboru novog policijskog komesara, motivisanih željom SDA i tadašnje ASDA da zadrže političku kontrolu nad policijom, čitaj zataškavanju istrage o njihovoj korupciji.

„Imali smo planove da otvorimo Ured za borbu protiv korupcije. Znamo da građani Zeničko-dobojskog kantona žele da vide promjene, ali bilo je jasno da vlasti tamo nisu bile spremne da urade ono što je neophodno kako bi se borili protiv korupcije. Tu smo onda zaustavili taj program. Sredstva koja bismo tu uložili, uložićemo u neki drugi kanton gdje su vlasti spremne da urade prave stvari“, rekao je za Žurnal Michael Murphy, ambasador SAD-a u BiH.

SDA sa koalicionim partnerima nastavlja politizaciju policije u ZDKBez obzira na upozorenja OHR-a i Ambasade SADSDA sa koalicionim partnerima nastavlja politizaciju policije u ZDK

Polovinom oktobra prošle godine, SDA i njeni sateliti ponovo preuzimaju vlast u ZDK i odlučuju da bez američke pomoći aktiviraju „svoj“ Ured za borbu protiv korupcije.

„Jedan od prvih koraka je da ćemo u zakonodavnu proceduru uputiti i zakon koji se odnosi na oblast korupcije, odnosno prijavljivanje imovine nosilaca javnih funkcija. To je samo jedan segment onoga što ćemo raditi, svakako pored toga ćemo raditi i na drugim važnim pitanjima koja se odnose na borbu protiv korupcije“, izjavio je premijer Nezir Pivić.

Zakon kojeg najavljuje Pivić, službenici unutar vladine zgrade kolokvijalno nazivaju „Fudinim zakonom“, aludirajući da je prije svega namijenjen nastavku obračuna SDA sa svojim bivšim kadrom, gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem. Iluzorno je očekivati da će se antikoruptivno djelovanje u ZDK za koje je zadužena SDA baviti konkretnim primjerima, naročito gdje su involvirani njihovi kadrovi. A ima ih godinama unazad stotine, od pljačke Krivaje do pogodovanja firmi „Adriatic Metals“za koncesije na području Vareša. U svemu su imali svesrdu „podršku“ inertnog Tužilaštva ZDK.

Preuzimanje najprofitabilnije ustanove uoči milionskih tenderaPrioritet nove vlade zdkPreuzimanje najprofitabilnije ustanove uoči milionskih tendera

SDA je sa koalicionim im partnerima HDZ-om BiH i SNSD-om uspostavila sistem mita i korupcije u ovoj državi, kriminalizacije institucija, stranačkog zapošljavanja, nepotizma, sumnjivih tendera, propalih projekata, sve zarad kratkoročnih političkih ciljeva i dugoročnog bogaćenja pojedinaca.

Jednostavno rečeno, za SDA bi dosljedna borba protiv korupcije (i) u ZDK bila pravo političko samoubistvo.

(zurnal.info)