Saslušanje pred Istražnom komisijom:Grčević će odgovarati na pitanja o nepotizmu, zloupotrebama CMS-a, zapošljavanju...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Saslušanje pred Istražnom komisijom: Grčević će odgovarati na pitanja o nepotizmu, zloupotrebama CMS-a, zapošljavanju...

Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta morat će objasniti mnogo toga, od nepotizma, nezakonitog zapošljavanja i zloupotreba CMS-a, pa sve do toga da su stručni saradnici u njegovo ime radili ostavinske predmete

Grčević će odgovarati na pitanja o nepotizmu, zloupotrebama CMS-a, zapošljavanju...

 

Jadranko Grčević odavno je privatizovao Osnovni sud Brčko distrikta BiH u kojem je predsjednik duže od 20 godina. Žurnal je do sada u nekoliko navrata pisao o malverzacijama i  zloupotrebama koje su rađeni u brčanskom sudu poput one sa Sistemom za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS-a), ali i o tome da stručni saradnici “zarađuju” plate i podižu norme Grčeviću i njemu bliskim sudijama.

Na ove okolnosti, ali i mnoge druge Grčević će biti saslušan u četvrtak 17. juna pred Privremenom istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu.

 

Saslušanja u Brčkom

 

U Uredu disciplinskog tužioca ima nekoliko formiranih predmeta protiv Grčevića, a jedan od njih je i za zloupotrebe CMS-a. Nezvanično saznajemo da su u okviru te istrage nedavno u Brčkom disciplinski tužitelji saslušali nekoliko uposlenika Osnovnog suda, a očekuje se da će biti pregledani svi mejlovi sa glavnog servera koje je slao Grčević.

Očekujemo pozitivan ishod istrage”, izjavili su pojedini uposlenici brčanskog suda za Žurnal.

O zloupotrebi CMS-a u Osnovnom sudu Brčko distrikta prvi je javno progovorio sudija Nedeljko Tabaković, prvo pred Istražnom komisijom progovorio sudija Nedeljko Tabaković, a kasnije i za Žurnal. On je detaljno pojasnio na koji način se predmeti putem CMS-a dodjeljuju “podobnim” sudijama. U brčanskom sudu to su radila, prema njegovoj izjavi, tri uposlenika IT službe i dva upisničara, po nalogu Grčevića.

“Kada dođe novi predmet postoji mogućnost da se preko IT tehnike odredi koje će sudije biti isključene iz CMS-a, dok se ostave oni koji odgovaraju”, govorio je sudija Tabaković.

Pisali smo i da je Grčević u aprilu 2014. putem CMS-a na postupanje dobio predmet koji je u Osnovnom sudu zaveden pod brojem 96 0 O 078115 14. S obzirom na to da je on jedan od suvlasnika nekretnina koje su se pojavile kao predmet tog postupka, on je od IT službe zatražio da se taj predmet presignira isključivo na sudiju Selima Karamehića. Sudski mail putem kojeg je Grčević zatražio ovu presignaciju, a koji smo dobili na uvid, proslijeđen je i Istražnoj komisiji, navodi izvor Žurnala.

Pisali smo i o predmetima 96 0 P 103262 17 P, 96 0 P 103261 17 P, 96 0 P 107364 17 P i 96 0 V 103316 17 V, u kojima je jedna od strana Delta inženjering d.o.o. Brčko distrikt. U svim tim predmetima javlja se isti postupajući sudija.

Mogućnost da se u četiri različita predmeta, koja se vode između istih stranaka, putem CMS-a dodijeli isti sudija je minimalna, tvrde naši sagovornici iz pravosuđa. 

 

Za velike norme zaslužni stručni saradnici

 

Na osnovu pisanja Žurnala da Grčević rad stručnih saradnika upisuje u svoju sudijsku normu, u UDT-u je formiran još jedna predmet. U aprilu ove godine objavili smo da je protiv Grčevića podnesena i krivična prijava jer su mu platu, ispunjavajući njegove norme i radeći mimo zakona zarađivale stručne saradnice - prvo Marijana Marković, a potom i Marina Blažević.

Žurnal iz svojih izvora saznaje da su UDT-u proslijeđeni svi dokumenti i dokazi iz kojih je vidljivo da je Grčević, u vrijeme trajanja ostavinskih rasprava bio na sjednicama Pravosudne komisije, a jedne prilike, čak, i na sjednici VSTV-a.

“Imaju sve dokaze. Na njima je samo da to sve detaljno pregledaju i još jednom provjere”, navode izvori Žurnala.

Na isti način je predsjednik suda normu povećavao i sudijama poslušnicima. Jedan od njih je i Dragan Tomaš. Ovaj sudija je, navode izvori Žurnala, iskazivao enormnu normu jer mu je predsjednik Osnovnog suda omogućavao da kao sudija potpisuje DN rješenja, odnosno sve ono što su pravnici u gruntovnici radili Tomaš je potpisivao i iskazivao u svojoj normi.

Iz izvora bliskih bračanskoj pravosudnoj zajednici saznajemo da je Grčević planirao da po njegovom odlasku stolicu predsjednika suda zauzme upravo Tomaš. Inače, ovaj sudija je jedan od rijetkih u bh. pravosuđu koji je tokom svoje pravosudne karijere mijenjao čak i nacionalnost. Prvo je bio Srbin, a u vrijeme kada se nadao da će biti član VSTV-a počeo se izjašnjavati kao Ostali. I to je bilo, tvrde naši izvori, na Grčevićev nagovor. Iz VSTV-a su izričito tražili Bošnjaka, što njemu nije išlo u prilog, pa su smislili plan da se Tomaš izjasni kao “Ostali” i tako prođe u Vijeće. Međutim, na ovo su reagovali međunarodni predstavnici u BiH, te se od svega moralo odustati.

 

Upošljavao osuđene osobe

 

Predsjednik brčanskog Osnovnog suda pred Privremenom istražnom komisijom morat će objasniti i optužbe koje se odnose na zapošljavanje osoba koje su u ovom sudu prethodno osuđene.

UDT je i zbog ovoga formirao predmet, a reagovali su, čak, i iz Pravosudne komisije na način da su za tri osobe (o kojima smo pisali) provjeravali njihove radno-pravne statuse. Jedna je otpuštena i to Branko Pančić, dok su Marko Vuković i Vanja Oršulić zadržani, jer su utvrdili da u njihovim slučajevima nisu pronašli nikakve nepravilnosti.

Vuković je sudski izvršitelj, presuđen zbog nasilja u porodici. Grčević mu je omogućio da, uz punu platu, radi u vrijeme kada je protiv njega vođen krivični postupak.

Pančić je u Osnovni sud u Brčkom uposlen u oktobru 2017., u vrijeme kada je protiv njega u Banjoj Luci potvrđena optužnica zbog pomaganja u zloupotrebama kojima je Balkan Investment Banka oštećena za desetine miliona maraka. Uprkos tome, sve do ove godine je radio u brčanskom sudu.

Grčević je zaposlio i Vanju Oršulić na mjesto asistent operater, iako je u Osnovnom sudu Brčko 2010.  osuđena zbog pronevjere u službi i falsifikovanja službenih isprava u vrijeme dok je radila kao porto blagajnica u Vladi Brčko distrikta BiH.

U Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH penziju je dočekala i uposlenica osuđivana zbog falsifikovanja diplome. To nije uticalo na njen radno-pravni status.

Nedavno je u Brčkom, zbog sumnje da je počinio ubistvo uhapšen Aladin Biser, koji je u Osnovnom sudu Brčko od 2012. godine radio kao referent za unos podataka. Ovo radno mjesto je navodno dobio zahvaljujući prijateljskoj vezi njegove porodice sa predsjednikom suda Jadrankom Grčevićem.

Biseru se, također, sudilo u sudu u kojem je i radio. Zbog zloupotrebe službenoj položaja i lažnog predstavljanja osuđen je na sedam mjeseci zatvora. Nakon medijske pompe, suspendovan je do okončanja krivičnog postupka, ali je u međuvremenu počinio novo krivično djelo – ubistvo.

Izvori Žurnala još ranije su otkrili da je predsjednik Grčević bio u svim Komisijama za zapošljavanje. 

 

Proslave kod osuđenog bivšeg gradonačelnika

 

Trebao bi Grčević pred Istražnom komisijom odgovarati i zbog proslave praznika koje je organizovao u vinariji osuđenog bivšeg gradonačelnika Dragana Pajića. Žurnal je o ovome pisao 3. marta 2020. U novogodišnjoj proslavi uživao je i sudija Velibor Milićević, isti onaj koji je Pajića osudio na zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja.

Sudija Tabaković već odavno upozorava da Grčević nije ispunjavao uslove ni da bude pozvan na intervju za kandidata za predsjednika Osnovnog suda, jer u istom sudu radi i njegova supruga, u Zemljišno-knjižnom odjelu. 

“U Pravilniku o izboru predsjednika suda i sudija, na inicijativu Evropske komisije, donesen je član 49. stav 1. tačka a, koji, između ostalog, kaže da se na razgovor neće zvati kandidat čiji je supružnik zaposlen u istom sudu”.

No, za VSTV to nije bila prepreka, a njihovo obrazloženje koje su dali  ranije jeste da „supruga od Grčevića nije nosilac pravosudne funkcije“.

U Grčevićevom sudu zaposlena je i supruga predsjednika Apelacionog suda Damjana Kaurinovića. I ona je uposlena u Zemljišno-knjižnom odjelu. Da apsurd bude veći, predsjednik Apelacionog suda u Brčkom ocjenjuje rad predsjednika Osnovnog suda u Brčkom.

U pravosudnoj zajednici u Brčkom imaju velika očekivanja od Istražne komisije, ali i UDT-a. 

"Vrijeme je da se stane u kraj dugogodišnjem javašluku u pravosuđu Brčkog", kažu nam.  

(zurnal.info)