Neusklađeni zakoni u Brčkom:Sudijama i tužiocima regres od 2.636 KM, niti marka ostalim uposlenicima u pravosuđu

Istražujemo

Neusklađeni zakoni u Brčkom: Sudijama i tužiocima regres od 2.636 KM, niti marka ostalim uposlenicima u pravosuđu

Osnovna plata sudija i tužilaca trenutno iznosi 5.272,50 KM. Sagovornici Žurnala navode da su ostali uposlenici u pravosuđu diskriminisani, ne samo po tom osnovu što su im plate manje i po nekoliko hiljada, već što nemaju pravo na regres, nego imaju manji broj slobodnih dana za vjerske praznike, manje su isplate naknada u slučaju smrti užeg člana porodice i za odlazak u penziju...

Sudijama i tužiocima regres od 2.636 KM, niti marka ostalim uposlenicima u pravosuđu
Brčko

Sudije i tužioci u Brčko distriktu BiH uz junsku platu dobili su i regres u iznosu od 2.636,25 KM, dok službenici i namještenici u pravosuđu na to nemaju pravo, kažu izvori Žurnala bliski pravosuđu Distrikta.

Isti izvori ukazuju na to da su ostali zaposlenici u pravosuđu diskriminisani, ne samo u odnosu na veliku razliku u platama, nego i u odnosu na regres, minuli rad, slobodne dane, isplate naknada u slučaju smrti užeg člana porodice i za odlazak u penziju.

Kada se radi o sudijama i tužiocima oni su obuhvaćeni Zakon o platama sudija i tužilaca Brčko distrikta BiH prema kojem je osnovna plata sudija i tužilaca, sa korekcijom, utvrđena u visini od 5.272,50 KM, odgovorili su iz Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH za Žurnal. 

Samo prije dvije godine, prema Zakonu o platama osnovna mjesečna plata za sudije i tužioce u Brčko distriktu iznosila je 3.333,33 KM. Iz Pravosudne komisije pojašnjavaju da se korekcija plate u skladu sa odredbom člana 5. Zakona vrši svake godine. Naime, plata im se koriguje sa povećanjem prosječne neto plate u BiH. 

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna neto plata u maju ove godine bila je 1.388 KM.

Nažalost, u toj kategoriji nisu službenici i namještenici na koje se odnosi Zakon o platama službenika i namještenika u pravosuđu Brčko distrikta BiH.

Ovaj Zakon je i diskriminatorski za namještenike i službenike, posebno uzevši u obzir da oni nisu ni dobili regres. Planirali su i da idu sa kolektivnom tužbom protiv poslodavca Brčko distrikta BiH zbog diskriminacije, ali većina advokata iz Brčkog ne želi da ih zastupa jer bi se našao u nepovoljnoj situaciji“, tvrdi isti izvor.

Prema ovim Zakonima, sudije i tužioci za vjerske praznike mogu dobiti dva slobodna dana, dok namještenici i službenici u pravosuđu imaju samo jedan slobodan dan. Za razliku od sudija i tužilaca koji u slučaju smrti bliže osobe imaju pet prosječnih plata, službenici i namještenici imaju jednu prosječnu.

Osim navedenog, minuli rad za sudije i tužioce je 0,5 posto, a za službenike i namještenike 0,3 posto.

Smatramo da ovo nije uredu i da se na ovaj način ostalim uposlenicima u pravosuđu povrijeđena ljudska prava“, kažu izvori Žurnala.

Različite isplate uposlenicima u pravosuđu u odnosu na sudije i tužioce

Poznavaoci prilika u Brčkom navode da je jedan od osnovnih problema Distrikta što nemaju Vrhovni sud, kao što je to slučaj sa Federacijom BiH i Republikom Srpskom, nego se sve završava na Apelacionom sudu.

Imamo još jedan specifičan problem, svi se zaklanjaju iza naloga supervizora za Brčko, što nema u FBiH i RS, pa građani ne mogu da ostvare svoja prava jednako kao njihovi sugrađani u dva entiteta“, kažu sagovornici Žurnala.   

(zurnal.info)