Savjetnik u sukobu s interesima:Grujičić od FZO RS naplatio više od milion KM
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Savjetnik u sukobu s interesima: Grujičić od FZO RS naplatio više od milion KM

Nagradu za odanost, u ime savjetnika Grujičića, prima preduzetnik Grujičić. Od 2013. do 30. septembra ove godine njegovoj firmi za nabavku slušnih aparata “Fono Medic” i istoimenoj ORL ambulanti Fond zdravstvenog osiguranja RS isplatio je 1.024.178 KM

Grujičić od FZO RS naplatio više od milion KM

“Za Grujičića nađi mjesto”, zagrmio je Milorad Dodik, apsolutni vladar u Republici Srpskoj.

April je 2013. godine. Milojko Grujičić, taze priključeni i odmah istaknuti član vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, dobio je mjesto. I to savjetnika u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS! Mjesto mu je našao Slobodan Stanić, tadašnji ministar iz redova opozicione Srpske demokratske stranke.

U narednih šest godina postao je desna ruka SNSD-ovog kadra u ovom resoru. Nagradu za odanost, u ime savjetnika Grujičića, i danas prima preduzetnik Grujičić.

Od te 2013. do 30. septembra ove godine njegovoj firmi za nabavku slušnih aparata “Fono Medic” i istoimenoj otorinolaringološkoj ambulanti Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske isplatio je ukupno 1.024.178 KM.

Sukob interesa ni sa kim nije u sukobu, pogotovo kada su u pitanju unosni unutarstranački ugovori koje finansiraju građani RS. U Fondu za Žurnal tvrde da je sve to u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti RS i Pravilnikom o principima ugovoranja.

“Ugovore potpisujemo i sa privatnim i sa javnim zdravstvenim ustanovama pod potpuno jednakim uslovima. Кriterijumi ugovaranja su jasno definisani našim aktima, a pravila su ista za sve, bez obzira da li je riječ o privatnoj ili javnoj zdravstvenoj ustanovi”, stoji u odgovoru iz FZO RS.

 

U skladu s tim propisima, ako zažmirimo na s interesima sukobljeno Grujičićevo savjetničko mjesto u Ministarstvu zdravlja, ortopedskom “Fono Medicu” isplaćeno je 119.400, a ambulanti 904.778 KM. Reći će, u skladu sa zakonima (ali ne i moralom), za isporučena medicinska sredstva i pružene zdravstvene usluge.

Grujičić je itekako svjestan nepravilnosti svog djelovanja, jer je tvrdio da je od momenta kada je imenovan za savjetnika u Ministarstvu zdravlja, “prestao da obavlja funkciju u ‘Fono Medicu’”.

 

Neko laže – ili sudski registar ili Grujičić, jer se do danas u vlasničkoj strukturi firme i ambulante nije promijenjeno ništa.

ZLATNI PRIHODI PRIVREDNIKA I SAVJETNIKA

Finansijska slika ambulante jasno pokazuje da je Grujičić savjetnik popravio stanje Grujičića preduzetnika. U 2012. godini prihodovao je 124.524 KM, a već zlatne 2013. oko 157.000. Novi finansijski bum doživljava 2016. kada prihoduje oko 180.000 KM. Prošlu godinu završio je s prihodom od oko 178.000 KM.

I “Fono medic slušnim aparatima” ne ide loše. Naprotiv. Prihodi iz godine u godinu prosječno iznose 130.000 KM.

U SVE SE MIJEŠA

Dobro Grujičiću ide i u Ministarstvu. Kako se te 2013. godine vrhovnom nije usprotivio SDS-ov Stanić, tako to nije učinio nijedan ministar poslije, pa ni Alen Šeranić. Ko bi se zamjerio Miloradu Dodiku?

Kada je došao u fotelju ministra devastiranog zdravstva, Šeraniću je u nasljedstvo ostavljen i savjetnik.

Eho preglasnog “za Grujičića nađi mjesto” čuje se do danas pa mu je aktuelni mnistar, kako je Žurnal već pisao, osmislio istaknutu poziciju i to na čelu radne grupe za izmjene i dopune Zakona o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva i odredbi Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu. Odluku koja je u posjedu Žurnala potpisao je 8. oktobra.

Grupi na čelu sa savjetnikom-šefom Grujičićem ističe rok od 30 dana da usaglasi način i obim izmjena i dopuna aktuelnog zakona. Grujičić će o rezultatima odmah obavijestiti Šeranića…

ŠAMPIONSKI TIM U EPIZODI “DEVASTIRANO ZDRAVSTVO”

“Niko ne može da ospori ideju i energiju koju SNSD ima u rješavanju problema. Zbog toga sam i prišao šampionskom timu Milorada Dodika. Duboko sam uvjeren da će predsjednik Dodik svojom vizijom i energijom izvesti RS iz ekonomske krize, ojačati je i dovesti do konačnog cilja”, pobjednički je poručio Grujičić 2013. kada je preletio iz tima PDP-a u šampionski SNSD-ov. 

Šest godina kasnije SNSD-ov predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković priznaće da kompletno zdravstvo grca u dugovima većim od 1,1 milijardu KM.

(zurnal.info)