Vino, čarape, suveniri:Gubitak Operatora od 10 miliona namiruju potrošači električne energije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Vino, čarape, suveniri: Gubitak Operatora od 10 miliona namiruju potrošači električne energije

Propuste Boriše Misirače, SBB-ovog direktora Operatora za obnovljive izvore energije, zbog kojih Operator nije naplatio deset miliona maraka, federalna Vlada nadomješta povećanjem naknade za podsticanje koju plaća svako domaćinstvo uz račun za električnu energiju. Za to vrijeme Misirača je kupovao stotine boca vina budžetskim novcem

Gubitak Operatora od 10 miliona namiruju potrošači električne energije

Neznatno, ali uporno federalna vlada svake godine povećava naknadu za podsticanje obnovljivih izvorea energije. Za ovu godinu ona iznosi 0,002555 maraka po kWh potrošene električne enegije i za 20%  je veća nego prošle! To je prikazano na svakom računu koji dobiju potrošači. Planirano je da se tako inkasira gotovo 20 miliona maraka.

Zašto je povećana ova stavka? Tako se  pokriva gubitak Operatora od deset miliona maraka (bez PDV-a). Direktor Boriša Misirača unatoč upozorenjima saradnika, nije na vrijeme dostavljao zahtjeve vladi na osnovu kojih se formira visina naknade. Bez toga ona nije mogla biti na mjesečnim računima, pa je propuštena osmomjesečna naplata za posljednje tri godine, ukupne  vrijednosti 10 miliona maraka. Dodatno je odugovlačenjem propustio i da naplati višemilionska dugovanja Aluminija za električnu energiju.

Čarape i vino

Amnestiji Misirače pridružio se i Upravni odbor koji usvaja izvještaj za 2018. u kojem je navedeno da je prikupljeno 10 miliona, ne pitajući šta je sa nedostajuća 3 miliona samo za tu godinu. No, interesni partneri u vladi Federacije kompromis pronalaze u povećanju naknade, pa će ove godine „harač“ biti dvostruko veći nego prethodne. Tako je „i vlast sita i potrošači na broju“.

Dok se resorni ministar energetike, rudarstva i industrije ,Nermin Džindić dovijao kako da zaštiti stranačkog kolegu od smjene i pokrije sve njegove neregularnosti, Misirača je ne hajući za gubitke dijelio donacije „i šakom i kapom“, kupovao suvenire i poklone, gostio na račun reprezentacije.

Tako je, „direktnim sporazumom“ za vino iz jedne čitlučke vinarije potrošio šest hiljada maraka, na račun Operatora naravno, a za čarape, muške i ženske platio je 600 maraka!? To su mali, ali ilustrativni detalji kako je Misirača tretirao Operatora kao sopstvenu „kasicu“, što i potvrđuje u kratkom razgovoru za Žurnal.

Žurnal: Zašto ste kupili vino u vrijednosti 6000 maraka?

Misirača: "Kupili za reprezentaciju, poklone, sajmove. Dođe to upakovano pa mi stavimo logo firme..."

Žurnal: "A čarape?"

Misirača: " I to je isto za poklone,...joj one bagre iz računovodstva... bilo 30 paketa čarapa, u jednom 4 do 5 pari, muških i ženskih."

Žurnal je u posjedu dokumentacije koja pokazuje da je najmanje stotinu hiljada maraka potrošeno za razne nabavke, za koju se u dosta slučajeva ne zna ni gdje je ni za koje namjene nabavljana. Izvori Žurnala iz Operatora navode da je ta suma i veća.

Pametno je Misirača „investirao“ budžetskim novcem, pa je tako unatoč Statutu koji to ne dozvoljava, izdašno pomagao (i) HDZ-ove udruge i klubove što mu je pored zapošljavanja kadrova ove stranke obezbijedilo dosadašnje očuvanje pozicije. Naravno, pored njegovog SBB-a.

Mama najbolje zna...

Nekoliko je tekstova Žurnal posvetio Boriši Misirači i njegovom direktorovanju Operatorom za obnovljive izvore energije. Podsjetimo, apsolutistički je posljednje dvije godine ovladao radom Operatora i raspodjelom desetina miliona maraka. Ne podnosi finansijske izvještaje,  raspoređuje podsticaje  odabranim proizvođačima električne energije,   obavlja javne nabavke bez limita i nadzora, pored desetoro predviđenih po sistematizaciji, zaposlio je još 25 „svojih ljudi"

Istina, SDA dio federalne vlade izborio se da Finansijska policija izvrši kontrolu poslovanja Operatora te do kraja mjeseca dostavi izvještaj.

„Mama mi je rekla da njihov izvještaj ionako ništa ne vrijedi“, navode izvori Žurnala Misiračino hvalisanje.

Dotična mama je Jadranka Lokmić Misirača, zamjenica glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i potpredsjednica VSTV-a BiH.

(zurnal.info)