Reakcije redakcije:HAJKA NA ŽURNAL: Nećemo tolerirati klevete, uvrede i otvorene prijetnje!

Arhiva

HAJKA NA ŽURNAL: Nećemo tolerirati klevete, uvrede i otvorene prijetnje!

Novinari Žurnala danima trpe primitivnu hajku koja se vodi na društvenim mrežama - klevete, uvrede, psovke i prijetnje koje inicira i koordinira grupa ljudi

HAJKA NA ŽURNAL: Nećemo tolerirati klevete, uvrede i otvorene prijetnje!

Nakon što je naš film “Povratak” osvojio nagradu za istraživačko novinarstvo Evropske unije,  novinari Žurnala trpe primitivnu hajku koja se vodi na društvenim mrežama -  klevete, uvrede, psovke i prijetnje koje inicira i koordinira grupa ljudi.

Bez obzira na izuzetno neugodan sadržaj određenih poruka, najviše su nas iznenadili napisi na društvenim mrežama novinara Zijada Nuhanovića koji tvrdi da su naši novinari plagirali njegov dokumentarni serijal “Ničiji ljudi”.

Zašto smo iznenađeni?

Zato što smo u nekoliko navrata uspješno sarađivali sa gospodinom Nuhanovićem koji je neke tekstove “Žurnala” koristio u svojim filmovima.

Zato što je Nuhanović bio naš DOBROVOLJNI i izuzetno susretljiv sagovornik u filmu, koji je obaviješten zbog čega ga snimamo i za koje potrebe.

Zato što nam je nudio da besplatno koristimo 18 sati njegovog nemontiranog materijala što NISMO učinili.

Zato što smo od njegovog materijala koristili, uz ODOBRENJE, samo 35 sekundi video snimka uz našu napomenu “Evo šta je Nuhanoviću rekao Zlatko Ivkić, župnik iz Žepča...” U filmu se nalazi i četvorominutni RAZGOVOR sa Nuhanovićem uz ovaj novinarski uvod: “Nuhanović je jedan od rijetkih koji još uvijek intenzivno prati proces povratka u Bosni i Hercegovini. Godinama je upozoravao na nenamjenski utrošak sredstava koji je imao priliku pratiti izbliza kao član komisije ispred Unije za održivi povratak BiH. Prema njegovim procjenama u oblasti održivog povratka, nenamjenski je potrošeno oko 10 miliona maraka...” Sve ostalo u filmu “Povratak” je rezultat istraživačkog rada NAŠIH novinara!

Zato što je ovaj film petog avgusta prošle godine promoviran na Žurnalu i postavljen na  youtube servisu, gdje se i danas može pogledati. Iako je imao bezbroj prilika za to, gospodin Nuhanović nikada nije reagirao na film sve dok on nije dobio nagradu Evropske unije koja podrazumijeva i pristojan novčani iznos.  

Zato što gospodin Nuhanović svoje primjedbe ni sada nije uputio redakciji, niti se javlja na naše telefonske pozive, nego svoje optužbe širi društvenim mrežama.


Zbog ovih činjenica su nas iznenadile reakcije gospodina Zijada Nuhanovića i zbog toga optužbe za plagijat doživljavamo kao neosnovane, besmislene i neozbiljne.

Ali, sasvim su ozbiljne uvrede, psovke i prijetnje po društvenim mrežama koje se pojavljuju, brišu, pa opet pojavljuju, inicirane i koordinirane od strane grupice ljudi, kao što smo već naveli. Neki od njih smatraju da im se mora pripisati autorstvo filma samo zbog toga što su bili sagovornici naših novinara. Njihov motiv pokušavamo razumjeti – vjerovatno su zainteresirani za dio novčane nagrade.

Ali, motive za primitivne prijetnje ne želimo razumjeti niti pravdati na bilo koji način. Njih ćemo analizirati, dokumentirati, identificirati s kojih adresa dolaze i nakon toga poduzeti ozbiljne korake kako bismo zaštitili naše novinare!

Na kraju napominjemo da sve OZBILJNE i ARGUMENTIRANE primjedbe i kritike na naš rad i dalje primamo na redakcijski mail.

(zurnal.info)