POTVRĐENA PRVOSTEPENA PRESUDA:Hamdija Abdić Tigar oslobođen optužbe za ubistvo generala Šantića

Istražujemo

POTVRĐENA PRVOSTEPENA PRESUDA: Hamdija Abdić Tigar oslobođen optužbe za ubistvo generala Šantića

Vrhovni sud FBiH potvrdio je prvostepenu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda Bihać, koji je procjenio da Tužilaštvo nije imalo dovoljno dokaza, navoda i iskaza te da su napravljeni propusti u cijelom procesu. Tako je četiri i po godine nakon optužnice stavljena tačka na ovo suđenje, ali se ponovo inicira višedecenijsko pitanje: Ko je ubio generala Šantića?

Hamdija Abdić Tigar oslobođen optužbe za ubistvo generala Šantića
foto: Vlado Šantić i HAmdija Abdić Tigar

Pravosnažno je okončan proces protiv Hamdije Abdića zvanog Tigar i još petorice bivših pripadnika 502. Viteške brigade Armije Republike Bosne Hercegovine, optuženih za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića. Vrhovni sud FBiH potvrdio je prvostepenu oslobađajuću presudu koju je maja prošle godine izrekao Kantonalni sud u Bihaću. Pored Hamdije Abdića oslobođeni su i Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Indijan Alibegović, Ramiz Ružnić te Enver Keranović. Sud je procjenio da Tužilaštvo nije imalo dovoljno dokaza, navoda i iskaza te da su napravljeni propusti u cijelom procesu.

Tako je četiri i po godine nakon optužnice stavljena tačka na ovo suđenje, ali se ponovo inicira višedecenijsko pitanje: Ko je ubio generala Šantića?

Šta se dešavalu u i oko hotela Sedra?

General i zapovjednik Hrvatskog vijeća odbrane Bihaćke regije Vlado Šantić nestao je u noći osmog na deveti mart 1995 godine. Posljednji put viđen je u hotelu Sedra nadomak Bihaća. Prije dolaska u Sedru bio je u zgradi Glavnog stožera HVO Bihać. Prema zapisniku o saslušanju, jedan od svjedoka ovako opisuje dešavanja po dolasku u hotel Sedra, gdje je Šantić pozvan od strane Hamdije Abdića radi susreta sa generalom Atifom Dudakovićem.

SVJEDOK : ..Kada su u salu ušli general Šantić i Hamdo Abdić, ja sam sa mjesta gdje sam sjedio mogao vidjeti šta se u sali dešava. Hamdo i general Šantić sjeli su zajedno a s druge strane stola bio je general Dudaković. ....Mi smo se tu gore, zadržali jedno desetak minuta i upravo kada je general Dudaković rekao ovo je Bosna, ovo nije Hrvatska, tada nam je sa puškama u rukama i uperenim cijevima prišlo oko 15 policajaca i rekli nam da predamo oružje. Meni je to izgledalo čudno, jer sam u više navrata išao u pratnji generala Šantića i nikada nije traženo od nas da predamo oružje. Prilikom uzimanja oružja prema nama se niko nije grubo ponašao niti nasrtao na nas. Jedan od policajaca koji se nalazio vani pitao gdje se nalazi vozač od mercedesa da se da ključ...i ja sam tada policajcu koji je bio na ulazu dao ključeve. Mi smo se ponovo vratili u praznu salu i vidim i pretpostavljam da nešto nije u redu. “

Nakon toga general Šantić više nije viđen. Postoje različita svjedočenja o njegovoj daljnjoj sudbini. U prvobitnom istražnom postupku svjedoci koji su krenuli sa Šantićem prema izlazu tvrde da im je on ispred hotela pobjegao u nepoznatom pravcu. Drugi pak navode da je prepučen te potom odveden u sjediše Vojne policije ARBiH. Prema jednoj verziji njegovo tijelo je bačeno u rijeku Unu. Prema drugoj, tijelo je zakopano na jednoj lokaciji prema Cazinu. Formalno-pravno Vlado Šantić je bio nestala osoba. No, da je ubijen u to nema sumnje.

Tigar je rekao - Radite s njim šta želite!Kako je ubijen Vlado ŠantićTigar je rekao - Radite s njim šta želite!

Sumnje još u martu 1995 nisu imali u Armiji BiH. U strogo povjerljivom izvještaju Obavještajne uprave glavnog štaba, pisanom samo nekoliko dana nakon nestanka generala Šantića, autori izvještaja navode: “Pratiti aktivnosti, planove i namjere dijela HVO-a posebno nakon ubistva generala Šantića”

 

dio faksimila izvještaja OU ARBiH

Više od dvadeset godina potom je navodno trajala istraga o Šantićevoj sudbini. Deset godina istragu je vodilo Kantonalno tužilaštvo Bihać, potom je Tužilaštvu BiH trebalo šest godina da spozna da nije riječ o ratnom zločinu nego ubistvu. Istraga je vraćena u Bihać, ali ovoga puta sa inspektorima Federalne uprave policije na terenu. Forenzičari su na stepeništu Sedre te na tavanu stare željezničke stanice u Bihaću pronašli tragove krvi za koje su sumnjali da pripadaju Vladi Šantiću. Sumnjivi tragovi su pronađeni i u jednom buretu iskopanom na deponiji Grabež, gdje su pronađeni tragovi ljudske kosti. No, to nije bilo dovoljno za neki čvrst dokaz.

 

bure pronađeno na deponiji Grabež

Znakovito je da se svojevremeni Šantićevi saborci iz HVO-a nisu iskazali u traganju za istinom, za razliku od članova porodice koji su razočarani istragom i epilogom procesa. U svakom slučaju, bez obzira na navedenu oslobađajuću presudu, ostaju neodgovorena brojna pitanja:

Zašto je Vlado Šantić dva dana prije nestanka spriječen da otputuje u Zagreb, šta su desetine svjedoka vidjele i čule u hotelu Sedra, a šta nekoliko njih ispred hotela, zašto mnogi nisu ni saslušani, ko je podmetao dokaze kako bi istragu usmjerio u krivom smjeru, da li je tog osmog marta uveče namjerno isceniran sukob Bihaću, kada je vojnik 502. brigade pucao u pripadnika HVO-a, što je bio navodni povod odlaska Šantića u hotel Sedra, ko je razoružao i otjerao civilne policajce na punktu prema Sedri, gdje je skriveno tijelo te ko je u konačnici naredio, a ko je izvršio ubistvo Vlade Šantića?

Hamdija Abdić Tigar je trenutno zastupnik SDA u Predstavničkom domu Federacije BiH, a početkom ove godine bio je i kandidat ove stranke za gradonačelnika Bihaća. Nije izabran.

Hamdija Abdić Tigar, gradonačelnički kandidat po mjeri SDAKada optuženik podrži osuđenikaHamdija Abdić Tigar, gradonačelnički kandidat po mjeri SDA

(zurnal.info)