Hamdija Abdić Tigar pisao Žurnalu:Stoko bolesna!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Aktuelno

Hamdija Abdić Tigar pisao Žurnalu: Stoko bolesna!

Poruka je štura, pa ne znamo šta je u našem tekstu toliko naljutilo Abdića. Iako zbunjeni, okupili smo se oko računara sa otvorenim messengerom i pokušali smisliti prikladan odgovor.

Stoko bolesna!
screenshot

U redakcijski inboks dobili smo kratku, ali ipak sadržajnu poruku od Hamdije Abdića Tigra:

- Stoko bolesna

Uvreda je stigla nakon što smo objavili tekst u kojem pišemo da je Abdić pravosnažno oslobođen optužbi za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića - Vrhovni sud FBiH potvrdio je prvostepenu oslobađajuću presudu koju je u maju prošle godine izrekao Kantonalni sud u Bihaću. Poruka je poslata sa Abdićeve službene facebook stranice na kojoj je on, u vrijeme objavljivanja pravosnažne presude, postavio video klip u kojem Šantić, kako se navodi u komentaru, poziva na ubijanje Bošnjaka. 

Ne znamo šta je u našem tekstu toliko naljutilo Abdića. Iako zbunjeni, okupili smo se oko računara sa otvorenim messengerom i pokušali da smislimo prikladan odgovor.

Možda:
Poštovani gospodine Abdiću, molimo Vas da nam na službeni mail pošaljete zvanični demanti ukoliko smatrate da su u našem tekstu iznesene neistine.

Ili:
Ovo nije način na koji treba da sa medijima komunicira visoki funkcioner SDA i donedavni kandidat za gradonačelnika Bihaća.

Ili čak:
Izvinjavamo se ako smo Vas na bilo koji način povrijedili.

Pa konačno i najjadniji odgovor:
Ovo je zaista ružno do Vas. Želimo Vam da u srcu pronađete mir a mi ćemo skupiti snagu za oprost.

Nijedan predloženi odgovor nije nam se svidio.  

Da je želio poslati demanti mogao je to odmah učiniti, uvijek ima raspoloženih novinara kojima ga može izdiktirati. 

Nema smisla ni pozivati ga na uljudnu komunikaciju. Zahvaljujući ovakvom komuniciranju izgradio je političku i onu drugu karijeru koja se nalazi u sudskim arhivama (prijetnje, ucjene, reketiranje, razbojništvo...) Zašto bi mijenjao pobjedničku formulu?

I izvinjenje je besmisleno. Svako izvinjenje ljudi poput njega razumiju kao manifestaciju slabosti i straha što ih ohrabruje da naredni put budu radikalniji.

Onaj posljednji, najjadniji prijedlog bio je neuspjela šala, nismo ga ozbiljno ni razmatrali.
 
Na kraju smo odlučili da ništa ne odgovorimo. 

Radije smo razgovarali o tome kako je život završio nesretni general Vlado Šantić. Jer, iako je istraga trajala čak dvije decenije, i dalje su ostala brojna neodgovorena pitanja koja smo pomenuli u našem tekstu. 

Ponovićemo ih i na ovom mjestu:

Zašto je Vlado Šantić dva dana prije nestanka spriječen da otputuje u Zagreb, šta su desetine svjedoka vidjele i čule u hotelu Sedra, a šta nekoliko njih ispred hotela, zašto svjedoci nisu ni saslušani, ko je podmetao dokaze kako bi istragu usmjerio u krivom smjeru, da li je tog osmog marta uveče namjerno isceniran sukob u Bihaću, što je bio navodni povod odlaska Šantića u hotel Sedra, ko je razoružao i otjerao civilne policajce na punktu prema Sedri, gdje je skriveno Šantićevo tijelo i ko je u konačnici naredio, a ko izvršio ubistvo Vlade Šantića?

(zurnal.info)