NELEGALNA PUMPA I DALJE RADI:HIFA-OIL ne poštuje naloge inspektora i rješenja Ministarstva trgovine

Istražujemo

NELEGALNA PUMPA I DALJE RADI: HIFA-OIL ne poštuje naloge inspektora i rješenja Ministarstva trgovine

Unatoč sudskim presudama, nalazima inspekcije i protivljenju vlasnika, HIFA-OIL odbija izaći iz posjeda banovićke firme Eliden, benzinske pumpe koja radi na agregat nakon što im je isključena struja jer nemaju validan ugovor sa vlasnikom

HIFA-OIL ne poštuje naloge inspektora i rješenja Ministarstva trgovine
Foto: zurnal.info/Adi Kebo

Kompanija HIFA-OIL u Banovićima nelegalno koristi benzinsku pumpu u vlasništvu banovićke firme Eliden. Prošle godine pisali smo da unatoč sudskim presudama, nalazima inspekcije i protivljenju vlasnika, HIFA-OIL odbija izaći iz njihovog posjeda - benzinske pumpe. Ona radi na agregat nakon što im je isključena struja jer nemaju validan ugovor sa vlasnikom. 

Firma Eliden bavi se prometom nafte. Osim višemilionske imovine u vrijednosti firme, u svom vlasništvu imaju i benzinsku pumpu na ulazu u Banoviće. U 2016. sklapaju ugovor sa kompanijom HIFA-OIL, kojim joj u zakup na pet godina daju benzinsku pumpu. Nakon isteka ugovora, vlasnik – Eliden, ne želi potpisati novi i produžiti zakup već vratiti imovinu u svoj posjed. Ali iz HIFA-OIL to odbijaju. 

Od tada, izrečene su nove mjere, ali situacija se nije promijenila. U januaru ove godine, Federalna uprava za inspekcijske poslove donio je rješenje o zabrani rada za pumpu jer nisu otklonjeni ranije uočeni nedostaci – validan ugovor o zakupu sa Elidenom.

Subjekat nadzora nije pribavio validan ugovor o zakupu poslovnih prostorija kojim bi osigurao prodajni objekat za obavljanje registrovane trgovačke djelatnosti – navodi se u rješenju FUZIP-a. 

HIFA-OIL žalila se na ovu zabranu Federalnom ministarstvu trgovine, koje žalbu odbija u februaru ove godine kao neosnovanu. 



I pored toga, pumpa nesmetano radi. Dijelom zahvaljujući i tome što je na pumpi angažovana zaštitarska firma koja stvarnom vlasniku onemogućava ulazak u vlastiti posjed. 
Begajeta Saletović, direktorica Elidena, kaže da je upozoravala zaštitarsku agenciju da praktično čuvaju njenu imovinu bez njenog odobrenja, ali bez rezultata.

U jednom trenutku odlučila se da parkira svoj automobil na zaustavnoj traci ka pumpi kako bi fizički spriječila rad, s obzirom da inspekcija još uvijek nije zapečatila objekat. 

HIFA-OIL ne želi napustiti benzinsku pumpu koju mjesecima koristi bespravnoZAKON JAČEGAHIFA-OIL ne želi napustiti benzinsku pumpu koju mjesecima koristi bespravno
Federalnu upravu za inspekcijske poslove pitali smo zbog čega ne zapečate objekat s obzirom na donesena rješenja i zabrane, i kada će to uraditi. Kažu da se radi o „kompleksnoj pravnoj situaciji“, odnosno složenom predmetu čije su predradnje imale dugotrajan sudski proces kao prateći epilog. 

Kantonalni sud u Tuzli u presudi donesenoj 15.6. prošle godine jasno navodi da HIFA-OIL nema validan ugovor za korištenje i da je dužna objekat predati natrag. 

Pumpa iz koje HIFA ne želi izaći je 10. na listi najprometnijih objekata u njihovom vlasništvu u zemlji i dnevni promet na njoj je oko 15 hiljada KM, upozorava Begajeta Saletović za Žurnal.
Žalila se brojnim institucijama – inspekcijama, poreskim upravama, FERK-u, podnijela opoziv za vodnu dozvolu…  Pisali smo da je bila izložena ucjenjivačkom ponašanju vlasnika kompanije HIFA, te da je u  jednoj od poruka u koju smo imali uvid Izudin Ahmetlić, vlasnik kompanije, napisao:

- Nije problem da izađemo ali ta pumpa neće više proraditi nikada, i kako će se sve to završiti samo bog zna. 

- Nudili su mi fiktivni ugovor da sam saglasna da ostanu, govorili da će predati mom bivšem suprugu u posjed – kaže Begajeta.

Bez konkretnog odgovora kada će objekat biti zapečaćen, u FUZIP-u navode da će se nastavak inspekcijskog nadzora obavljati uz poštivanje odredbi Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakona o upravnom postupku FBiH. Begajeta kaže da na dopise i mailove njenih advokata nema pismene odgovore iz inspekcije. 
(zurnal.info)