MILIONSKA ULAGANJA BEZ PROVJERE:Hotel Igman kupila firma sa jednim radnikom i prihodom od 11.000 KM
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

MILIONSKA ULAGANJA BEZ PROVJERE: Hotel Igman kupila firma sa jednim radnikom i prihodom od 11.000 KM

Kako neprovjerene investicije iz Dubaija konakovićima u Vladi KS nisu sporne, uzbuđenom ministru privrede Adnanu Deliću ugovor o prodaji hotela „Igman“ bio je „historijski dan, jer je to prva privatizacija nakon 10 godina u Agenciji za privatizaciju KS“. Trinaesti javni poziv za prodaju hotela bio je sretan Emiru Granovu, bivšem fudbaleru...

Hotel Igman kupila firma sa jednim radnikom i prihodom od 11.000 KM
Hotel Igman

Ponudu od 5.105.000 za kupovinu hotela „Igman“ te trogodišnjim planom ulaganja od 10.407.881 KM Vladi Kantona Sarajevo, kojom gazduje lider „Naroda i pravde“ Elemedin Konaković, poslala je ozbiljna firma „The Place“, koja je u 2020. godini prikazala prihod od tek 75.209 KM i dobit od 10.930 KM. Njen predstavnik Emir Granov sa investitorima iz Dubaija na Igmanu planira mnogo toga, ali porijeklo novca koji ulaže – niko ne provjerava.  

Kako, očito, neprovjerene investicije koje dolaze iz Dubaija konakovićima u Vladi nisu sporne, uzbuđenom ministru privrede KS Adnanu Deliću početkom februara ovo je bio „historijski dan, jer je to prva privatizacija nakon 10 godina u Agenciji za privatizaciju KS“. To je pripisao uspjehu izmjene Zakona o Agenciji za privatizaciju i dodavanje nadležnosti u vezi sa investicijama i korištenju novca iz EU fondova.

Trinaesti javni poziv za prodaju hotela bio je sretan Granovu. Mediji ga predstavljaju kao bivšeg fudbalskog reprezentativca, ali je on dribling sa travnjaka prenio u nešto što se danas u KS naziva građevinskim biznisom. 

Od 2016. godine do danas firma „The Place“, koja će sada, ponavljamo, ulagati neispitane milione maraka u hotel „Igman", prihodovala je ukupno samo 260.562 KM. U tom periodu imala je i samo jednog zaposlenog radnika. Dobit joj je varirala. U 2016. poslovala je sa gubitkom od 50.947 KM, naredne godine bila je u plusu 18.563 KM, 2018. – tek 43 KM, da bi 2019. ponovo zapala u muke po minusu od 12.064 KM. Prema posljednjim finansijskim podacima iz 2020. godine, na računu joj je ostalo svega 10.930 KM.

Kao prethodni vlasnici navedeni su Saqer Mohammed Alqasemi Shaikh Mohammed i Abdulrahman Mohammad Alshaibani Mohammad Ibrahim. Zanimljivo, današnji vlasnici, uz Granova su, između ostalih, Meliha Hadžić, „Belluci Investment Holding“, „My Place“ i „Greenmont“.

Ovoj firmi bilo je dobro i za vrijeme dok je Kantonom upravljala SDA. Portal Akta.ba još 2017. godine, pisao je da joj je „Iris Computers“ prodao objekat na mjestu nekadašnje prve električne centrale na Balkanu koja je 1895. godine počela proizvoditi prve kilovat sate struje u Kotromanićevoj ulici, u strogom centru Sarajeva. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH objekat je 2015. godine proglasila nacionalnim spomenikom, odnosno graditeljsku cjelinu koja se sastoji od industrijskog postrojenja, upravne zgrade i spomenika Vladimiru Valteru Periću.

GRUPACIJA, MISIJE I VIZIJE SA PRIHODOM OD – 1 KM!

„Naše vizije nisu vezane samo za hotel koji smo kupili i koji mislimo obnoviti, nego su daleko veće od onoga na šta nas danas potpisani ugovor obavezuje“, najavio je Granov prilikom nedavnog potpisivanja ugovora.

Vizije je grupacija imala i dok je preplitala gorepomenute firme.

„Bellucci Investment Holding“ 2020. godinu završio je sa prihodom od 285 KM, minusom od 157.759 KM i jednim radnikom.

Firma „My Place“, takođe, ima jednog zaposlenog. Prihod 2020. joj je bio – marka! Minus na računu - 12.883 KM! Godinu ranije prihodovala je tek 3.983 KM... Od 2016. do danas ta cifra nije prelazila 57.000 KM. Raniji vlasnici bili su Saša Spasojević, Haris Memija i Gordan Memija, inače kum Konakovića i čovjek koji je sam u Opštinskom sudu u Sarajevu priznao da je u septembru 2016. na aerodromu dočekao Edina Gačanina, vođu jednog od najvećih narko-kartela u svijetu „Tito i Dino“, i rentao mu automobile te da ga poznaje od njegove desete godine. Gačanin, inače, živi i „posluje“ u Dubaiju.

„My Place“ je gradila naselje Dvor. Prema nešto starijim podacima Akta.ba, u vlasničkog strukturi „My Place“ spominjala se i firma „Top One“, koja je gradila „Sunnyland“ na Trebeviću, u Istočnom Sarajevu.

Današnji vlasnik „My Placea“ je – „Greenmont“.

S druge strane, vlasnik „Greenmonta“ je nekadašnji gorepomenuti vlasnik „The Placea“, sada potpisan kao Mohammad Ibrahim Abdulrahman Mohammad Alshaibani. U 2020. godini prihodovao je tek 505 KM i zabilježio minus od 28.496 KM. Nema nijednog zaposlenog radnika. Zanimljivo, 2017. godine stavka prihod bila je nula, 2018. – 2.640, 2019. – samo 402 KM.

„Greenmont“, „Belluci Investment Holding“, Meliha Hodžić i Emir Granov vlasnici su „Crnog vrha“, firme koja gradi luksuzno naselje na istoimenom brdu, na vrhu Odobašine ulice u Sarajevu. I ova firma godinama unazad prikazuje mizerne prihode (od nula do 62.000 KM) i konstantni minus na računu do 41.200 KM. Prethodno je „Crnim vrhom“ gazdovao „My Place“.

Isti investitori koji su sada pazarili hotel „Igman“ na mjestu bivšeg hotela „Feri“ na Igmanu napravili su luksuzni hotel „Monti“.

PLAN JE ŽIČARA, NiP: MOŽE ŽIČARA!

U planu je i gradnja žičare.

„Mi smo zainteresirani i za neke druge projekte, nedavno smo imali sastanke s načelnikom Ilidže (NiP-ovim Nerminom Muzurom, op.a.), jer smo zainteresirani za vertikalne transporte, kako bismo klijentelu iz Sarajeva izvukli na planine“, naveo je Granov.

Ilidžanski vijećnici, na čelu sa „Narodom i pravdom“, 17. februara podržali su odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju kabinske gondole/žičare “Hrasnica-Igman”.

Ministar privrede KS Adnan Delić s početka priče sastao se prije nekoliko dana u Dubaiju sa Mohammadom Al Shaibanijem, izvršnim direktorom Investicione korporacije Dubaija. Zaključili su da „postoji kvalitetan prostor za jačanje saradnje“.

Delić je naveo da „Kanton Sarajevo već izvjesno vrijeme ima otvorenu komunikaciju s predstavnicima ICD korporacije koji su pokazali interesovanje za investiranje“.

Porijeklo novca je nebitno, ako se u javnosti dovoljno dugo govori da su u pitanju ozbiljni arapski investitori u Zlatnoj dolini.

(zurnal.info)