Tužilaštvo Kantona Sarajevo odlučilo:Huso Ćesir neće odgovarati zbog napada na fotografa Žurnala!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Tužilaštvo Kantona Sarajevo odlučilo: Huso Ćesir neće odgovarati zbog napada na fotografa Žurnala!

Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo naredbu da se neće provoditi istraga protiv Huse i Muamera Ćesira koji su prošle godine fizički nasrnuli na fotografa Žurnala Adija Kebu

Huso Ćesir neće odgovarati zbog napada na fotografa Žurnala!

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, odnosno tužiteljica Sanita Imamović, 20. novembra ove godine donijela je naredbu da se neće provoditi istraga protiv Huse Ćesira i Muamera Ćesira zbog krivičnog djela laka tjelesna povreda. Prema njihovom obrazloženju, ne postoje osnovi sumnje da su prijavljene osobe počinile krivično djelo, jer je, kako se navodi, očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo.

Podsjetimo, u martu 2019. godine predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Huso Ćesir fizički je nasrnuo na fotografa Žurnala Adija Kebu. Naš fotograf je tada s javne površine fotografisao ulaz u Ćesirovu firmu Bosnaplast – o čijem poslovanju je Žurnal pisao

Kao što se jasno može vidjeti na snimku kojeg je tom prilikom Kebo uspio zabilježiti na kameri, Huso Ćesir prvo je prijetio našem fotografu da će mu “razbiti” kameru, da bi potom nastavio grubo nasrtati na Kebu i pokušavati oteti kameru. Ubrzo je prišao i Muamer Ćesir, sin Huse Ćesira, koji je uspio istrgnuti kameru.

Kameru je dao ocu, koji se uputio prema ulazu u firmu Bosnaplast. Kada je naš fotograf izvadio telefon u namjeri da zove policiju, Huso Ćesir vratio mu je oštećenu kameru.

Iako se na snimku jasno vidi da Ćesir grubo nasrće na našeg fotografa, da rukom snažno odguruje Kebu, odnosno njegovu kameru, te da je kamera tom prilikom i oštećena, za tužiteljicu Sanitu Imamović to nije bilo dovoljno da se provede istraga.

Kako se navodi u obavještenju, “dostavljenim videozapisom je zabilježeno samo kako Vam (Adiju Kebi, op.a) prijavljeni Huso Ćesir, a potom i Muamer Ćesir, prilaze za vrijeme dok se nalazite iza kamere, te pokušavaju da Vam istu oduzmu, pri čemu nije vidljivo i da Vas fizički napadaju, valja cijeniti da ne postoje dokazi koji bi ukazivali na to da su Vam Huso Ćesir i Muamer Ćesir kritične prilike nanijeli telesne povrede”.

Ponovimo, kamera našeg fotografa je tom prilikom oštećena. Huso Ćesir je prilazeći Kebi jasno rekao “ho’š da ti je razbijem?”, pritom misleći na kameru, nakon čega je i fizički nasrnuo na fotografa i njegovu kameru. 

Međutim, za tužiteljicu Sanitu Imamović se “u konkretnom slučaju na strani prijavljenih ne može sa sigurnošću dokazati umišljaj, odnosno direktna namjera da oštete kameru kojom je vršeno snimanje njihove firme, koja namjera predstavlja objektivan uvjet inkriminacije ovog krivičnog djela, nego isključivo namjera da se onemogući dalje snimanje firme”.


Podsjetimo, Žurnal je mjesec ranije objavio tekst o tome kako firme Huse Ćesira dobijaju tender od Općine Novi Grad. Kada se na tender prijavi firma Huse Ćesira posao mora biti dodijeljen stranačkom šefu načelnika Semira Efendića. Da bi šefova firma pobijedila na tenderu, iz Općine će korigovati cijene u ponudi kako bi bila najpovoljnija. Kada se to otkrije i čitav postupak poništi, iz Općine Novi Grad jednostavno će raspisati novi tender na kojem će posao dobiti neka druga firma u vlasništvu istog čovjeka - Huse Ćesira.

(zurnal.info)