POBJEDE, PORAZI I APSURDI:Ibro Berilo iz pritvora pobijedio, u nekim dijelovima BiH se slavilo uz vatromet....

Aktuelno

POBJEDE, PORAZI I APSURDI: Ibro Berilo iz pritvora pobijedio, u nekim dijelovima BiH se slavilo uz vatromet....

Prema prvim preliminarnim podacima u Sarajevu su pobjede proglasili Srđan Mandić, Irfan Čengić, Benjamina Karić, Nermin Muzur, Semir Efendić, a u Zenici stari/novi gradonačelik Fuad Kasumović koji je dočekan sa vatrometom. U Zavidovićima je pobijedila Erna Merdić Smailhodžić, u Banovićima Mehmed Hasanović, u Živinicama Began Muhić, u Tuzli Zijad Lugavić, u Velikoj Kladuši Boris Horvat...

Ibro Berilo iz pritvora pobijedio, u nekim dijelovima BiH se slavilo uz vatromet....
izbori brojanje

U Bosni i Hercegovini danas su održani lokalni izbori na kojima je pravo glasa imalo 3.400.204 građana. Na ovim izborima se biralo ukupno 58 općinskih vijećnika u FBiH, 53 skupštine općina u Republici Srpskoj, 11 načelnika općina, 21 gradsko vijeće u FBiH, 10 skupština gradova u RS, 32 gradonačelnika, te novi saziv Skupštine Brčko distrikta.

Zbog katastrofalnih poplava izbori su odgođeni u Jablanici, Konjicu, Fojnici, Kiseljaku i Kreševu.

KO SU NOVI/STARI NAČELNICI U KS

I ovogodišnji lokalni izbori pokazali su sav apsurd koji živimo – Ibro Berilo je iz pritvora odnio ubjedljivu pobjedu za još jedan načelnički mandat, a u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine se, bez imalo empatije prema žrtvama katastrofalnih poplava, slavilo uz vatromet.

Žurnal je objavio seriju tekstova o Berilu (SDA) koji je početkom augusta uhapšen zbog niza koruptivnih krivičnih djela u vezi dugogodišnje otimačine državnog zemljišta i bespravne sječe na Bjelašnici. Ubjedljivo je pobijedio protukandidata Bajru Lindova (SDP).

Berilo je kampanju vodio iz pritvora.

Prema prvim preliminarnim podacima, u Općini Centar Sarajevo aktuelni načelnik Srđan Mandić (Naša stranka) ubjedljivo je pobijedio protukandidata Dennisa Gratza (DF).

Vrlo sam ponosan i sretan. Nastavljamo redovne aktivnosti, građani su to od nas tražili ovim povjerenjem koje su nam ukazali", kazao je Mandić. Prije nego je proglasio pobjedu, Mandić je izrazio saučešće porodicama nastradalih u poplavama, te kazao kako ovo nije vrijeme da bi se slavilo. 

Od zatvaranja biračkih mjesta i početka brojanja glasova u Novom Sarajevu je bila tijesna utrka između Benjamine Karić (Trojka) i Muamera Bandića, kandidata SBiH, SDA, DF-a i NES-a.

No, nešto poslije 22 sata Benjamina Karić je proglasila pobjedu.

Putem društvenih mreža pobjedu je proglasio i Irfan Čengić (SDP) za načelničko mjesto u Općini Stari Grad. Prema prvim preliminarnim podacima, novi/stari načelnici bit će Nermin Muzur (NiP) na Ilidži i Semir Efendić (SBiH), koji su ubjedljivo vodili u odnosu na svoje protukandidate.

Prema posljednjim informacijama, u Općini Vogošća je vodio Migdad Hasanović (SDA), u Ilijašu Amar Dovadžija (NIP, SDP, NS), a u Hadžićima Eldar Čomor (SDA).

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP BiH Sarajevo Adnan Šteta večeras je proglasio “apsolutnu pobjedu SDP-a“ na lokalnim izborima u Sarajevu.

“Nakon što na izborima 2020. nismo osvojili nijednu načelničku poziciju, večeras proglašavam pobjedu našeg Irfana Čengića u Starom Gradu i naše Benjamine Karić u Novom Sarajevu”, istakao je Šteta.

VATROMET U ZENICI, HDZ IZGUBIO ŽEPČE

Prema informacijama CIK-a, nakon pregledanih 86,56 posto listića za gradonačelnika Zenice vodi Fuad Kasumović (BHI KF), drugoplasirani je Spahija Kozlić (SDA), a zatim Almir Babajić (SDP), Adnan Šabani (Pokret), a potom nezavisni kandidat Hasan Kreho.

Na području grada Zenica ukupno je 101.158 registriranih glasača, dok je glasalo 44,57 posto.

Građani Zenice za Žurnal su kazali da su čuli vatromet u momentu kada je Kasumović proglasio pobjedu što je većinu Zeničana zgrozilo s obzirom na katastrofalne poplave i trodnevnu žalost u Jablanici.

Nadam se većini u gradskom vijeću. Hvala građanima, iznevjeriti vas neću“, kazao je Kasumović.

Prema prvim rezultatima na osnovu većine prebrojanih listića, u Maglaju je pobjedu proglasio kandidat SDA Maid Suljaković, dok je u Općini Žepče dugogodišnji kandidat HDZ-a Mato Zovko izgubio u odnosu na kandidata SDA Suvada Hadžića. Podsjetimo da je Zovko načelnik u Žepču još od 1995. godine.

Kandidatkinja SDA Erna Merdić Smailhodžić proglasila je pobjedu u utrci za gradonačelnika Zavidovića.

SDP u Tuzli, PDA u Banovićima

Prema prvim preliminarnim podacima, u utrci za gradonačelnika Tuzle vodio je kandidat SDP BiH Zijad Lugavić, dok je u Živinicama pobjedu slavio Began Muhić (SDA).

Prema preliminarnim rezultatima u Općini Banovići je pobjedu odnio Mehmed Hasanović (PDA) i tako je smijenio Begu Gutića (SDA). Podsjetimo, da je općinu Banovići protekle četiri godine obilježilo hapšenje načelnika Gutića, njegov sukob sa predstavnicima nove većine u Vijeću koja je kulminirala tučom ispred zgrade općine, ali i optužbe pojedinaca iz Općinskog vijeća da nadležno Tužilaštvo i policija štite načelnika.

U Živinicama je pobjedu slavio Began Muhić (SDA).

Lider SDA Bakir Izetbegović je, govoreći o prvim preliminarnim rezultatima, kazao da je SDA na prošlim lokalnim izborima osvojila 26 načelničkih pozicija, a da ih sada imaju osam više.

“Od 13 općina u Tuzlanskom kantonu osvojili smo osam,  a od 12 u Zeničko-dobojskom pobijedili smo u devet. Hadžiće, Trnovo smo pobijedili. Izgubili smo Ilijaš. Srebrenicu smo izgubili. SDA se vraća na pozicije, kada je bila najjača”. 

ABDIĆ IZGUBIO VELIKU KLADUŠU, VATROMET U ČAPLJINI

Na čelu Novog Travnika ostaje načelnik Stjepan Dujo, u Vitezu Boris Marjanović, a u Travniku Kenan Dautović (SDA). U Jajcu vodi kandidat SDA Edin Hoza, dok je u Bugojnu do posljednjeg bilo neizvjesno između Mirze Idrizovića (SDA) i Edina Mašića (SDP). Međutim, SDP je proglasio pobjedu Mašića.

Nakon prebrojanih više od 50 posto glasova u Bihaću, u utrci za gradonačelnika Elvedin Sedić ubjedljivo vodi ispred Rusmira Muse (SDA), dok u Cazinu ubjedljivo vodi Nermin Ogrešević (NES-ZAJEDNO).

Prema trenutno prebrojanim glasovima na biračkim mjestima u Velikoj Kladuši, zajednički kandidat više stranaka Boris Horvat u prednosti je za načelnika ove opštine. Prema posljednjim dostupnim informacijama, on je dobio nešto više od 7.300 glasova, dok je njegov protukandidat Amir Đogić i Laburističke stranke osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića nešto više od 5.100 glasova. Horvat je, inače, poduzetnik i osnivač firme „Miral“.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto je večeras na društvenim mrežama objavio: „Porodica ratnog zločinca u Velikoj Kladuši neće više vladati“.

Noćas se slavilo i na ulicama Velike Kladuše. Kolone vozila kružile su ulicama zbog pobjede Horvata.

Kako je N1 objavila, GO HDZ BiH proslavio je veliku pobjedu u Čapljini vatrometom kod zgrade stranke u središtu grada.

Ova stranka objavila je tako pobjedu svoje kandidatkinje na lokalnim izborima. Naveli su kako je Iva Raguž osvojila nešto više od 4.300 glasova, dok je sljedeći kandidat na listi osvojio nešto više od 2.600 glasova. Ako to potvrde službeni rezultati, Iva Raguž bit će prva žena na čelu Čapljine u historiji ovoga grada. 

I predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je po okončanju lokalnih izbora kazao da „u skladu sa planovima koje su napravili imaju više razloga da budu zadovoljni“.

U BANJOJ LUCI SE PROSLAVILA POBJEDA STANIVUKOVIĆA

Na ulicama Banje Luke proslavio se novi mandat PDP-ovog kandidata Draška Stanivukovića. Njegovi protukandidati na izborima bili su Jelena Trivić iz Novog Fronta, Nikola Šobot iz SNSD-a i nezavisni kandidat Davor Dragičević.

Stanivuković se sat vremena nakon zatvaranja birališta oglasio na Instagramu navodeći da su „i ove izbore izdominirali“.

U Bijeljini gradonačelnik ostaje kandidat SDS-a Ljubiša Petrović.

SDS proglasio pobjedu u devet opština i u jednom gradu. Gacko, Lopare, Modriča, Bijeljina, Šamac, Han Pijesak, Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža, Lopare...

Predsjednik SNSD Milorad Dodik je danas održane lokalne izbore proglasio jednim od izbora ikada za njegovu stranku. Kaže da je SNSD osvojio 47 načelničkih i gradonačelničkih mjesta od 63 lokalne zajednice.

Istakao je da su Brod, Sokolac, Ugljevik i Bileća opštine u kojima SNSD nije imao načelnike, a sada ih je osvojio.

(zurnal.info)