Radončićeva politička strategija:Ide kontraofanziva, Ćelu su ubili Bakir i Osmica!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Radončićeva politička strategija: Ide kontraofanziva, Ćelu su ubili Bakir i Osmica!

Suđenje Fahrudinu Radončiću nastavljeno je preslušavanjem presretnutih razgovora. Sudsko vijeće još nije donijelo odluku o zahtjevu odbrane da se pojedini razgovori ne objavljuju uz prisustvo javnosti, zbog kako je obrazloženo zaštite privatnih života pojedinih osoba. No, i to ima svoju pozadinu

Ide kontraofanziva, Ćelu su ubili Bakir i Osmica!

Sudsko vijeće Suda BiH kojim presjedava Hasija Mašović tek će na ročištu zakazanom za 8. mart saopštiti odluku o zahtjevu odbrane za izuzeće pojedinih razgovora od javnog reprodukovanja. Tužilac Božo Mihajlović tvrdi da će se njihova važnost moći ocijeniti nakon tek preslušavanja. Grčevita borba odbrane i tužilaštva za ili protiv emitovanja tih razgovora u prisustvu javnosti ima pozadinu, ne toliko važnu za sam sudski proces, koliko za aktuelni izbor zamjenika glavnog državnog tužioca.

Diskreditacija suparnika presretnutim razgovorima

Tužilac Mihajlović je na jednom od prethodnih ročišta najavio da će predočiti i razgovore na kojima je pored ostalih snimljena i državna tužiteljica Dijana Kajmaković te bivši šef Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Almir Džuvo. Kako ni tužiteljica Kajmaković ni Džuvo nisu bili na listi onih kojima su zakonski prisluškivani telefoni, reagovao je Asim Crnalić, advokat Fahrudina Radončića. On je tražio objašnjenje zašto tužilac navodi ime tužiteljice, koja nije ni optužena ni osumnjičena. Odbrana je potom od sudskog vijeća zatražila izuzeće javnosti tokom preslušavanja i tih razgovora.

Tužilac Mihajlović je namjeravao te razgovore reprodukovati tokom današnjeg ročišta. Prema saznanjima Žurnala, sve ukazuje da je glavni razlog te žurbe skori izbor zamjenika glavnog tužioca. Sadržaj tih razgovora ukazao bi na prisan odnos tužiteljice Kajkamović sa optuženikom Fahrudinom Radončićem. Nije nepoznanica ni da je Armin Kajmaković, suprug tužiteljice nedavno imenovan za direktora „Aerodroma Sarajevo“ kao kadar Saveza za bolju budučnost.

Diskreditacijom tužiteljice Kajmaković, bio bi olakšan put da za zamjenika bude imenovan Dubravko Čampara, favorit SDA i tužioca Bože Mihajlovića.

Kadar na strateškim mjestima

No, tužilac Mihajlović je napravio početničku grešku. Snimak razgovora dostavio je sudskom vijeću tek jučer poslijepodne, iako je to mogao učiniti i prije sedam dana. Vijeće do današnjeg ročišta nije stiglo preslušati razgovore i odrediti njihov status.

Nasuprot tome, Fahrudin Radončić itekako ima interesa da tužiteljica Kajmaković, svojevremena „Avazova ličnost godine“ preuzme tu važnu funkciju. Tako bi se mreža koju on godinama gradi i kojom instalira odani kadar u razne institucije bila proširena, o čemu je Žurnal pisao na početku ovog procesa. Ne treba posebno naglašavati koliko bi istragama opterećenom Radončiću imenovanje Dijane Kajmaković značilo u budućnosti, jer je ovaj aktuelni proces posve benigan. Dokaz tome je upravo navedeno, da je važnija borba za poziciju u tužilaštvu, od preostalog sadržaja presretnutih razgovora koji su se (i) danas mogli čuti u sudnici.

Ćelu su ubili Bakir i Osmica

Inače, na današnjem ročištu preslušavani su razgovori o čijem sadržaju kojima je javnost bila uglavnom upoznata još prije godinu dana, kada ih je na ročištima za određivanje pritovra optuženima, iščitavao tužilac Mihajlović.

U pitanju su razgovori Fahrudina Radončića sa drugooptuženim Bakirom Dautbašićem, Safetom Oručevićem, Fuadom Čibukčićem, te Bakirom Izetbegovićem. Sadržaj razgovora ukazuje na proces imenovanja supruge četvrtooptuženog Zijada Hadžijahića za ambasadoricu u Sloveniji, gdje Radončić nakon spoznaje da je Bakir Izetbegović izvršio imenovanje samo dan nakon što mu je Radončić predočio njenu biografiju bez zvaničnog kandidovanja ispred SBB-a, zaključuje da mu je „Bakir podvalio.“

„Žuti je znao da je to navlakuša, požurio čovjek, pravo mi podvalio,“ žalio se Radončić u razgovoru sa Safetom Oručevićem.

Predočen je i Radončićev razgovor sa doktorom Emirom Talirevićem, kojem odbija molbu za objavljivanje afirmativnog teksta u Avazu o radu Sebije Iztebegović. Radončić to obrazlaže riječima kako neće Bakiru praviti promociju porodice dok mu on montira robiju. Najavljuje da će priču oko Nasera Kelmendija drugačije usmjeriti.

„Ide kontraofanziva. Sada idemo na politički teren. Ćelu su ubili Bakir i Osmica (Osman Mehmedagić, direktor OSA), to je moje viđenje, daću o tome intervju“, kaže u razgovoru Radončić.

Podsjetimo, o ubistvu Ramiza Delalića Ćele i akterima te priče među kojima je i Fahrudin Radončić, možete više saznati u dva dijela Žurnalovog dokumentarnog filma „Fahro“.

 

(zurnal.info)