Vrhunac karijere komesara volontera:Ilija Lasić tvrdi da je samostalno odlučio zaustaviti konvoj!

Istražujemo

Vrhunac karijere komesara volontera: Ilija Lasić tvrdi da je samostalno odlučio zaustaviti konvoj!

Ilija Lasić, nezakonito imenovani komesar HNK-a saslušan je za sada u svojstvu svjedoka. Prema informacijama Žurnala, sve što je uspio izgovoriti tokom saslušanja, jeste da je zaustavljanje konvoja sa migrantima naredio po svojoj procjeni, te da niko ne stoji iza te odluke. Izvori Žurnala pak tvrde da on policijom upravlja samo formalno

Ilija Lasić tvrdi da je samostalno odlučio zaustaviti konvoj!
FOTO: bljesak.info

Iliju Lasića saslušali su inspektori SIPE po naredbi državnog tužilaštva. Dotični se gotovo godinu dana predstavlja kao policijski komesar Hercegovačko-neretvanskog kantona unatoč pravosnažnoj presudi da je nelegalno izabran na ovu funkciju prije četiri godine. Pri tome funkciju obavlja doslovno volonterski, jer mu je nakon presude ukinuta isplata komesarske plate!? Može se iz ovog podatka ispisati niz šaljivih dosjetki o još jednom bosanskohercegovačkom paradoksu. Pravno gledano policijom HNK upravlja tako građanin Ilija Lasić, no situacija za zaustavljanjem konvoja migranata “na granici HNŽ” je isuviše ozbiljna za tako nešto u ovom trenutku.

 

KOMESAR KAO POSLUŠNIK

 

Onome ko je upoznao “policijskog komesara HNK” Iliju Lasića jasno je da on ništa smisleno, osim možda svojih ličnih podataka, ne može reći inspektorima SIPE. Prema informacijama Žurnala, sve što je uspio izgovoriti tokom saslušanja, za sada u svojstvu svjedoka, jeste da je odluku o zaustavljanju konvoja sa migrantima donio samostalno, te da niko ne stoji iza te odluke.

Da se ne lažemo, nije Lasić mogao ni planirati, a pitanje je da li i shvatiti posljedice sprečavanja smještanja migranata u kamp Salakovac. Jednako kao što je 2014. godine dekretom HDZ-a BiH preuzeo upravljanje policijom tako je i sada Lasić putem telefona samo izvršio, tačnije proslijedio policajcima dostavljenu mu naredbu stranačkih šefova, što ga naravno ne amnestira odgovornosti.

Nekoliko izvora Žurnala, ako se već to mora reći i hrvatske nacionalnosti iz MUP-a i policije HNK, potvrdilo je da ovom institucijom u praksi upravlja Dalibor Drlje, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Slađana Bevande. Drlje, uzgred rečeno bivši novinar, slovi kao osoba od apsolutnog povjerenja Dragana Čovića i njegovog pobočnika Miroslava Čorića, te se sva njegova naređenja i shvataju i prihvataju kao “naredba iz stožera”.

“Po MUP-u prosipa teror, dere se na policajce, odlučuje što će ko raditi”, reći će za Žurnal jedan od tih izvora, uz uslov razumljive anonomnosti.

Drlje je jedan od kandidata za člana Nezavisnog odbora koji bi trebao izabrati policijskog komesara. Imenovanje odbora, treba li to uopće naglasiti kada je HNK u pitanju, dugo je već predmetom političkog sporenja i svako malo se prolongira. Plan je, prema našim izvorima da Drlje bude ne samo kooptiran u Nezavisni odbor, nego i imenovan za predsjednika. Nakon toga bi, sličnom metodom od prije četiri godine, za komesara ponovo bio imenovan Ilija Lasić ili u krajnjem slučaju eventualno profilom ista osoba koja će postupati po naputcima HDZ-a BiH, čitaj Dragana Čovića, dok bi Drlje potom bio nagrađen (i) još boljom pozicijom.

 

ZUBAC JE OSUĐEN ZA BLAŽE DJELO

 

Podsjetimo, Nezavisni odbor kojim je presjedavao Ivo Karačić, Vladi HNK za poziciju policijskog komesara predložio je Iliju Lasića. Vlada nije potvrdila imenovanje, a njen tadašnji predsjednik Denis Lasić uz podršku ministra unutrašnjih poslova Slađana Bevande, zna se čijih kadrova, prepušta odboru da izvrši, ispostaviće se, potpuno nezakonito postavljenje Lasića.

Novi komesar je odmah započeo čistku za HDZ BiH nepodobnih policijskih kadrova prije svega hrvatske nacionalnosti, stavljajući tako MUP i policiju pod apolutnu kontrolu, što je uz odavno podređeno Tužilaštvo HNK zaokružilo uticaj na sve moguće istrage protiv prevashodno kadrova ove stranke.  

Zato i nije iznenađenje što je Lasić pokorno izvršio stranačku zapovijed da zaustavi konvoj autobusa sa migrantima na granici HNK. Sve i da je htio, nije mogao razmišljati o posljedicama ovog svojevrsnog suprotstavljanja i pokušaja protudržavnog djelovanja.

Nikakve razlike nema, a moguće da je i djelovanje Ilije Lasića ispoljeno u ovom slučaju, drastičnije nezakonito u odnosu na ono bivšeg direktora SIPE Gorana Zupca, osuđenog (uslovno) na godinu dana jer je odbio anagažovati specijalnu jedinicu tokom paljenja zgrade Predsjedništva BiH. Razlika je formalna, Zubac nije zaštitio državne objekte, dok se “komesar” Lasić naredbom suprostavio odlukama državnih institucija te gotovo izazvao međusobni sukob policijskih agencija.

 (zurnal.info)