USKORO NOVI FILM ŽURNALA, POGLEDAJTE TRAILER:Ima li rudara u Bosni i Hercegovini?

AFERA

USKORO NOVI FILM ŽURNALA, POGLEDAJTE TRAILER: Ima li rudara u Bosni i Hercegovini?

Štrajkovi i protesti rudara rudnika u Federaciji postaju uobičajeni događaj. Kasne im plate, nemaju zdravstveno osiguranje ni uplate za penzionisanje. Dugovanja rudnika u Federaciji premašila su jednu milijardu maraka. Upravljali su ovim sektorom i SDA i Stranka za BiH i SDP i Demokratska Fronta, pojedinačno ili koalicijama. Godinama su zanemarivali problem zarad tobožnjeg socijalnog mira.

Dok im se dive na hrabrosti za opasni posao koji rade, godinama su rudari u stvari pokusni kunići tobožnje energetske tranzicije. Iz jame i površinskih kopova moraju isporučiti tone i tone jeftinog uglja koji će pokriti troškove prekomjernog zapošljavanja stranačkih kadrova u direkcijama rudnika i Elektroprivrede BiH i apetite aktera kriminalnih javnih nabavki.

Milom ili silom u Bosni i Hercegovini će biti sve manje podzemne eksploatacije uglja. Sada kada slijedi zatvaranje pojedinih jamskih rudnika i otpuštanje hiljade nepotrebno zaposlenih, prebacuje se krivnja između svih federalnih vlada prethodnih godina, resornih ministara i Elektroprivrede BiH kao formalnog vlasnika rudnika. Rješenje problema sada opet trebaju naći njegovi uzročnici. Do daljnjeg krivci ostaju – rudari.

Za Žurnalov film „Ima li rudara u BiH?“ govore: Almir Muhamedbegović, Ćamil Zaimović , Gordana Ristović-Muslija, Salih Delić, Mirnes Bašić, Amer Jerlagić

Pogledajte trailer:

(zurnal.info)