Žurnal upozoravao još u augustu:Inspektori otkrili niz propusta u novom Pravilniku o registraciji vozila
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Žurnal upozoravao još u augustu: Inspektori otkrili niz propusta u novom Pravilniku o registraciji vozila

Upravni inspektorat je ministru Vojinu Mitroviću ostavio rok od 90 dana da izvrši usklađivanje Pravilnika. Inspektori upozoravaju da određene odredbe Pravilnika dopuštaju, bez ikakvog zakonskog osnova, da se stručni poslovi prenose i na privatne kompanije

Inspektori otkrili niz propusta u novom Pravilniku o registraciji vozila
Ministarstvo komunikacije i prometa BiH

Upravni inspektorat pri Ministarstvu pravde BiH dao je rok od 90 dana državnom ministru komunikacija i prometa Vojinu Mitroviću da uskladi Pravilnik o registraciji vozila. Saznajemo da su i pripadnici SIPA počeli postupati po prijavi koju su podnijeli iz Transparency International BiH, te da su od Ministarstva zatražili dokumentaciju koja se odnosi na novi Pravilnik, koji između ostalog, u upotrebu uvodi stikere sa RFID etiketom sa čipom. 

Vlasnici bi za ove naljepnice godišnje izdvajali 9 KM za unutarnje obilježavanje vozila i 5 KM za vanjsku upotrebu. Problem je što bi ovaj novac direktno išao išao privatnom preduzeću koje bi dobilo tender.

Ko će zaraditi deset miliona maraka na uvođenju stikera za registraciju vozila?Ministar Vojin Mitrović upozoren da krši zakonKo će zaraditi deset miliona maraka na uvođenju stikera za registraciju vozila?

Ukoliko uzmemo u obzir da u BiH ima oko 1.200.000 registrovanih vozila radi se o godišnjoj cifri od oko 10.800.000 KM. 

Na ovo upozorava i Upravni inspektorat, odnosno na činjenicu da pojedine odredbe Pravilnika dopuštaju da se "bez izričitog zakonskog osnova određeni stručni poslovi prenose ili bi se mogli prenijeti na druge institucije“, te da se izmjenama ostavlja mogućnost da „povjeravanje javnih ovlaštenja mogu obavljati i privatne kompanije“. 

Dio iz rješenja koje je donio Upravni inspektorat

 

Upravni i stručno poslovi iz nadležnosti organa uprave mogu se povjeravati drugim pravnim licima samo zakonom koji donosi Parlamentarna skupština BiH. Javna ovlaštenja mogu se prenositi samo zakonom ali ne i podzakonskim aktima“, utvrdili su inspektori. 

Oni su utvrdili i to da Ministarstvo prilikom donošenja Pravilnika nije sarađivalo sa organima nadležnih za unutrašnje poslove, niti su nacrt Pravilnika dostavili Direkciji za evropske integracije na usklađivanje, a što su bili dužni učiniti.

 

Žurnal je još ranije objavio negativna mišljenja koje je Ministarstvo dobilo na nacrt Pravilnika od Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bih, te kantonalnih i MUP-a RS.  

Kome je namješten posao od deset miliona KM?U Ministarstvu komunikacija i prometa BiH strahuju od istrage Kome je namješten posao od deset miliona KM?

Iz Agencije su, podsjetimo, upozoravali Ministarstvo da nacrt Pravilnika sadrži pojedine odredbe koje su suprotne odredbama važećih pravnih propisa, a ukazali su i na odredbe koje se odnose na oblik i sadržaj stiker naljepnica da su ekonomski neisplative i neopravdane. 

Žurnal iz svojih izvora saznaje da su inspektori tražili i dokumentaciju koja se odnosi na homologaciju i certificiranje vozila, a o čemu smo objavili seriju tekstova.

(zurnal.info)